Institut Ramon LLull

Irene Solà serà una de les convidades a la Marathon des mots 2022 de Tolosa

Literatura.  Tolosa de Llenguadoc, 07/06/2022

La XVIII edició del festival internacional de literatura de Tolosa de Llenguadoc acull l'escriptora catalana en dos actes, a l'Institut Cervantes i a la llibreria Ombres Blanches, on presentarà la traducció francesa de Canto jo i la muntanya balla, publicada el 13 de maig a Éditions du Seuil.




Irene Solà (Malla, 1990) és una de les convidades de la Marathon des mots, que se celebrarà del 23 al 30 de juny de 2022 a Tolosa de Llenguadoc. Aquest festival internacional de literatura ofereix 150 trobades literàries, performatives i concerts amb ponents d'arreu del món, en diferents indrets del municipì, amb escriptors convidats que es troben entre els més talentosos de la seva generació en la seva llengua, com és el cas de Solà.

L'autora catalana presentarà la traducció francesa de Canto jo i la muntanya balla, Je chante et la montagne danse, obra d'Edmond Raillard. La novel·la ha estat traduïda a quinze idiomes i ha rebut quatre premis de gran prestigi des de la seva estrena en català l'any 2019. També ha escrit un recull de poesia autobiogràfica Bèstia (Barcelona, ​​​​Galerada, 2012) i la novel·la Els dics (Barcelona, ​​​​L'altra editorial, 2018).

Sobre 'Canto jo i la muntanya balla'

En un poble enfilat al cim dels Pirineus, conservem la memòria dels drames familiars, les persecucions guiades per la ignorància, els afusellaments sumaríssims de la guerra civil. Però res, mai, altera la profunda bellesa del lloc, una terra propicia a la imaginació, a la poesia, a les històries que es transmeten de generació en generació. Cada veu explica: primer els núvols i els llamps que van caure Domènec, el poeta pagès. Després la Dolceta, que no pot evitar riure quan recorda haver estat penjada per bruixeria. Sió, que s'havia de cuidar sola dels seus dos fills. Després les trompetes de la mort anunciant la immutabilitat del cicle de la vida. El cérvol, l'ós, la dona enamorada, l'home ferit de bala i els altres.

En aquest lloc fora del temps, les amistats, els casaments, els dols, els naixements s'entrellacen al llarg de les estacions. Una oda al poder de la natura, Je chante et la montagne danse combina les llegendes i el folklore catalans amb les històries ben reals dels qui viuen en aquest lloc protegit per les seves muntanyes. Tan límpid com poètic, el llenguatge d'Irene Solà és un remor suau que embolcalla, transporta i ressona durant molt de temps.

Trobada amb Irene Solà

28 de juny de 2022 a les 18:30
Institut Cervantes
Sala d'espectacles / Salon de Actos
31, rue des Chalets
31000 Tolosa
Més informació aquí.

29 de juny de 2022 a les 15:00
Ombres blanques
3 rue Mirepoix
31000 Tolosa
Més informació aquí.

Programa de la Marathon des mots 2022 per consultar en línia o per descarregar.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"