Institut Ramon LLull

El Llull col·labora amb el Sónar Lisboa

Arts.  Lisboa, 11/04/2022

La capital portuguesa ha pogut gaudir de tres de les actuacions catalanes programades al darrer festival AI and Music S+T+ARTS. El Sónar Lisboa ha realitzat la seva primera edició els dies 8, 9 i 10 d’abril, amb més de 70 actuacions i una xifra de 27.000 assistents.




La primera edició del Sónar Lisboa, celebrada dies 8, 9 i 10 d’abril, ha fet vibrat la capital portuguesa al so de la música electrònica més trencadora i avantguardista. En total, el certamen ha congregat 27.000 assistents que han gaudit de la programació a espais emblemàtics de la ciutat com el Centro de Congressos, el Coliseu dos Recreio i el Pavilhão Carlos Lopes.

La col·laboració entre el Llull i el Sónar ha fet possible que la capital portuguesa hagi gaudit de tres de les propostes catalanes i balears programades al darrer festival AI and Music S+T+ARTS, centrat en les aplicacions, reptes i oportunitats de la intel·ligència artificial a la creació musical. Aquestes són: "Un nou instrument AI entrenat amb tècniques de piano", amb Marco Mezquida, Iván Paz, Philippe Salembier, Josep Maria Comajuncoses, i Shelly; "AWWZ b2b AI DJ", amb Ioannis Tsiamas, Mireia de Gracia, Casimiro Pio, Dimas Avila i Marta Ruíz Costa-Jussà; i "Entrenar ballarins artificials", amb Hamill Industries, Kiani del Valle, Stefano Rosso, Martí de Castro i Javier Ruiz.

Celebrat el 27 i 28 d’octubre de 2021, l'AI and Music S+T+ARTS Festival va programar artistes i músics de múltiples gèneres que van presentar en primícia obres i experiments amb Intel·ligència Artificial. Després de l'experiència, el Llull i el Sónar han unit esforços per portar tres de les propostes al Sónar Lisboa, en el que suposa un marc immillorable per donar a conèixer al públic portuguès les creacions més innovadores que experimenten en aquest àmbit específic.

Des de la seva creació l’any 1994, el Sónar no només ofereix actuacions musicals, sinó que també organitza conferències i exposicions de prestigiosos artistes internacionals sobre les últimes tendències en música electrònica, art multimèdia, vídeo i cinema. L'any 2014 fou distingit amb el Premi Nacional de Cultura, i el 2018 amb el Premi de Disseny Laus.

Les tres propostes al Sónar Lisboa

Un nou instrument AI entrenat amb tècniques de piano.
Amb Marco Mezquida, Iván Paz, Philippe Salembier, Josep Maria Comajuncoses, i Shelly.
Divendres 8 d'Abril a la FÁBRICA DO PÃO de Lisboa de les 19.00h a les 19.45h

Marco Mezquida és un pianista virtuós al qual no se li resisteix cap repertori, se sent a casa tant amb la música clàssica com en el jazz i és un excel·lent improvisador. Al llarg de la seva carrera ha tocat amb instrumentistes de tots els gèneres, i aquesta vegada, la seva col·laboradora en l'escenari és una intel·ligència artificial. Marco Mezquida “Piano + AI” és un projecte de cocreació amb científics i enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) els quals han desenvolupat un instrument d'intel·ligència artificial que reconeix les diferents tècniques del pianista i respon en temps real amb diferents paisatges sonors de síntesi, generant un feedback entre el pianista i la intel·ligència artificial. Han treballat en el projecte Iván Paz, músic i investigador especialitzat en l'ús de la intel·ligència artificial dins de la pràctica del livecoding i Philippe Salembier enginyer especialitzat en processament digital de senyals i d'imatge. En el disseny sonor han col·laborat Josep Maria Comajuncosas, músic, enginyer informàtic i professor del ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), i Joan Canyelles (Shelly) músic i enginyer en sistemes audiovisuals. Els assajos del concert a Barcelona es van dur a terme a l’ESMUC i també s'ha comptat amb la col·laboració de la pianista Anna Francesch.

AWWZ b2b AI DJ.
Amb Ioannis Tsiamas, Mireia de Gracia, Casimiro Pio, Dimas Avila i Marta Ruíz Costa-Jussà.
Divendres 8 d'Abril a la FÁBRICA DO PÃO de Lisboa de les 18.00h a les 18.45h

Una de les tres cocreacions especialment creades pel AI and Music S+T+ARTS Festival i que ara es duen a Lisboa, és AWWZ b2b AI Dj, una col·laboració única entre la productora i dj Awwz, i un equip d’investigadors de la UPC: Mireia de Gràcia, Casimiro Pio i Marta Ruiz Costa-Jussà. En aquest show s’entrecreuen la classificació de gèneres amb intel·ligència artificial, la performance i la participació del públic. Una IA especialment entrenada traduirà els comentaris de youtube en suggeriments de cançons. La selecció de cançons resultant serà escollida pel DJ en un procés de col·laboració, que convida a reflexionar sobre qüestions de gust musical i la capacitat d'un dj per llegir el públic, a més d'assenyalar el camí cap al futur del dj.

Entrenar ballarins artificials.
Amb Hamill Industries, Kiani del Valle, Stefano Rosso, Martí de Castro and Javier Ruiz.
Dissabte 9 d'Abril a la FÁBRICA DO PÃO de Lisboa de les 20.15h a les 21.00h

Una espectacular cocreació entre els artistes visuals Hamill Industries, la premiada coreògrafa Kiani del Valle i un equip d'especialistes de la UPC, “Engendered Otherness - A symbiotic AI dansi ensemble”, uneix l'àudio generatiu, la visió per computador i la dansa en un show audiovisual que empeny els límits del cos humà cap a nous territoris gràcies a les possibilitats de la IA. Aquest treball representa un altre punt àlgid per a Hamill Industries, el prestigiós estudi de disseny visual barceloní regentat per Pablo Barquín i Anna Díaz. Inspirant-se en la biologia i en les teories d'evolució de les espècies, Hamill creen un ensemble de dansa d'éssers artificials que muten, evolucionen i reaccionen a la pauta coreogràfica de Kiani. Aquestes criatures han après dels moviments de la ballarina mitjançant tècniques de visió per computador, captura de moviment i algorismes d'intel·ligència artificial. Hamill Industries són reconeguts pel seu continuat treball amb Floating Points; en aquesta ocasió, s'uneixen a la coreògrafa i ballarina porto-riquenya Kiani del Valle, fundadora de KDV Dance Ensemble, companyia amb la qual ha treballat amb músics com Matthew Dear, Dirty Projectors, Kasper Bjørke, Unknown Mortal Orchestra i Clark, entre altres. En la part científica ha treballat un equip d'especialistes en IA de la UPC, format per Javier Ruiz Hidalgo, investigador i doctorat en processament de la imatge; Martí De Castro, enginyer industrial especialitzat en visió per computador i doctorand en intel·ligència artificial; i Stefano Rosso, graduat en energia i sostenibilitat, científic de dades i col·laborador de l'artista Sofía Crespo.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"