Institut Ramon LLull

Joan Fontcuberta, investit doctor 'honoris causa' a París

Arts.  París, 30/03/2022

La distinció, que reconeix les personalitats que han aportat reflexions valuoses en la recerca universitària de qualsevol mena, es lliura al prestigiós fotògraf català per una obra diversa i de gran rellevància, a proposta del departament de fotografia de la Universitat de París 8.




Joan Fontcuberta (Barcelona, ​​1955) és fotògraf plàstic, professor a les universitats Pompeu Fabra (Barcelona) i Harvard (Cambridge), historiador, crític, teòric i comissari. El 2013 va er premiat amb el que es considera el "nobel de la fotografia", el premi Hasselblad, fet que el va convertir en el primer autor català reconegut amb el guardó, tota una fita històrica.

Fontcuberta ha treballat molt la veritat i la mentida que poden transmetre les imatges, essent un pioner pel que fa a aquestes qüestions i obrint el camí a la reflexió sobre la manipulació i la credulitat relacionades amb les produccions visuals i els espectadors. Sovint amb un teló de fons humorístic, el fotògraf aborda temes polítics i de cultura digital, revelant les diferències entre la fotografia i les fotografies destinades a alimentar egos i mostrar-se. Com a autor, ha escrit assaigs sobre fotografia, la recerca i la creació.

Programa

16:00 - Discurs de la presidenta de la Université Paris 8, Annick Allaigre

16:30 - Preentacio de l’obra de Joan Fontcuberta, per Michelle Debat

17:00 - Taula rodona amb:
- Héloïse Conesa, conservador del patrimoni i responsable de la col·lecció de fotografia contemporània de la Biblioteca Nacional de França
- Michelle Debat, catedràtic d'història i estètica de la fotografia i de l'art contemporani
- Françoise Paviot - directora de la Galerie Françoise Paviot – París

Més informació aquí.

Cerimònia
30 de març a les 16h
Maison de la Recherche,
Université Paris 8

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"