Institut Ramon LLull

Es presenta Spotlight: el focus de cultura catalana a la London Book Fair 2022

Literatura.  BARCELONA, 24/02/2022

La literatura catalana es posiciona a la London Book Fair (5, 6 i 7 d’abril), un escenari de referència internacional, amb un ampli programa d’activitats per fomentar l’intercanvi comercial i de coneixement entre el món literari i editorial anglosaxó i el català.

8 autors catalans participaran en 8 sessions amb autors anglosaxons, on parlaran de la seva obra i dels temes que els motiven a escriure, generant un diàleg entre les literatures catalana i anglosaxona.

Més enllà de la fira, i complementant aquest focus, es durà a terme un programa d’activitats culturals a diferents ciutats del Regne Unit per donar a conèixer altres àmbits de la creació catalana.




L’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Empreses Culturals han presentat en roda de premsa el programa Spotlight: el focus de cultura catalana que es farà del 5 al 7 d’abril a la London Book Fair, una de les fires més prestigioses del panorama editorial internacional i la principal porta d’entrada al mercat anglosaxó.

Des del 2017, l’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Empreses Culturals treballen per fer realitat l’Spotlight que, juntament amb el Market Focus, posa en relleu el sector editorial i el panorama literari d’una determinada cultura a la Fira de Londres. Segons Pere Almeda, director de l’Institut Ramon Llull, “és una gran oportunitat per a les lletres catalanes, perquè es presentin amb tot el seu potencial i la seva fortalesa en un context editorial internacional”. Per la seva part, el director en funcions de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Edgar Garcia ha remarcat que “amb l’Spotlight es consolida una feina de diplomàcia cultural i d’exportació editorial que fa molts anys que desenvolupem conjuntament amb els editors i editores i amb les entitats que els representen. És una fita que contribueix a la consolidació d’un sector cultural estratègic per a Catalunya”.

Els objectius més destacats de l’Spotlight són potenciar les traduccions a l’anglès dels autors de la literatura catalana, promoure els autors de la literatura catalana ja traduïts a l’anglès, incentivar l’encàrrec d’editorials britàniques a il·lustradors de Catalunya i de les Illes Balears i contribuir a l’increment i l’enfortiment de les relacions comercials entre les editorials i les agències catalanes amb les editorials i agències britàniques i nord-americanes.

El programa d’activitats previst per la fira té dos àmbits d’actuació: el programa professional i el programa cultural. El programa professional estarà centrat, principalment, en sessions de cites professionals (matchmaking) entre el sector editorial català i l’anglosaxó, que es desenvoluparan al recinte de la fira per incentivar la venda de drets editorials catalans.

Pel què fa al programa cultural, es faran 8 xerrades obertes als assistents a la fira en les que hi participaran autors catalans i autors anglosaxons. Aquests parlaran de la seva obra i dels temes que els motiven a escriure, generant un diàleg entre les literatures catalana i anglosaxona. Els autors catalans que participaran en aquestes sessions són: Irene Solà, Sergi Pàmies, Marta Orriols, Borja Bagunyà, Eva Baltasar, Josep Maria Esquirol, Aina Bestard i Raül Garrigasait. Els autors anglosaxons que formaran part d’aquestes xerrades són: Max Porter, Jay Griffiths, Daisy Johnson, David Constantine, Yara Rodrigues Fowler, Vassiliki Tzomaka, el traductor Peter Bush i l’editor Christopher MacLehose.

Més enllà de la fira, i aprofitant el ressò de l’Spotlight i d’aquest focus en la cultura catalana, l’Institut Ramon Llull ha dissenyat un programa d’activitats per donar a conèixer al Regne Unit altres àmbits de la creació catalana. D’aquesta manera, des del març i fins el juny del 2022, es duran a terme activitats com presentacions de llibres d’autors que participen a Spotlight en col·laboració amb les editorials britàniques que els publiquen, activitats culturals a les universitats del Regne Unit on s’imparteixen estudis catalans i col·laboracions amb equipaments i organitzacions culturals de prestigi del Regne Unit. En aquest sentit, aprofitant la xarxa i el circuit estable de programació britànica, es farà un cicle de cinema català i diverses actuacions d’arts escèniques i música. Magalí Saré, Vicens Vacca i Atresbandes, són alguns dels grups i artistes que formaran part d’aquesta programació. Així mateix, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, hi haurà un seguit de recitals poètics i d’actuacions performàtiques a Londres, Manchester i Exeter.

A banda dels directors de l’Institut Ramon Llull i de l’Institut Català de les Empreses Culturals, a la roda de premsa també hi han intervingut, explicant detalls del programa d’activitats, la directora en funcions de l’Àrea de Mercats de l’ICEC, Mar Pérez, el director de l’Àrea de Literatura de l’IRLL, Joan de Sola i la directora de l’Àrea de Creació de l’IRLL, Maria Lladó.

Dossier de premsa

https://www.llull.cat/monografics/spotlight/catala/index.cfm

x01z22

Les sessions de matchmaking són una de les principals activitats professionals programades per fomentar nous contactes i obrir noves perspectives entre editors i agents catalans i britànics.

Dossier de premsa

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"