Institut Ramon LLull

El món casteller: de la teoria a la pràctica

Llengua.  BERLÍN, 10/12/2021

Durant aquestes setmanes hem tingut el plaer de rebre a les nostres universitats (HU i FU a Berlín) la visita de la Colla de Castellers de Berlín i l’oportunitat de participar en un dels seus assajos setmanals.




Per tal que els nostres estudiants dels cursos de llengua i cultura coneguessin el món casteller de primera mà, en una primera sessió vam convidar alguns membres de la colla castellera de la ciutat a la classe perquè ens expliquessin la història i l’actualitat dels castells. Aquesta activitat va ser ben motivant i engrescadora per als participants, els quals es van mostrar ben interessats per la cultura castellera i van demanar tot allò que els encuriosia durant el torn de preguntes final. Durant aquest taller més teòric els representants de la colla castellera ens van parlar dels orígens i l’evolució d’aquesta tradició, els diferents tipus de castells habituals i de tot allò imprescindible per a participar d’aquesta activitat, i amb imatges i vídeos ens van il·lustrar allò que anaven explicant. Entre els estudiants n’hi havia ben pocs que haguessin sentit parlar dels castells i encara menys que n’haguessin vist fer cap. Això va tenir com a conseqüència molt positiva la sorpresa i la curiositat per saber més coses d’aquesta tradició catalana. Entre les preguntes que van sortir al final de la classe destacam la preocupació per la perillositat de la tradició i les mesures de seguretat i la curiositat per conèixer alguna anècdota personal dels castellers i per la música i els instruments.

El dia 3 de desembre va tenir lloc la segona de les trobades amb la colla de castellers i, en aquest cas, vam voler fer èmfasi en la posada a la pràctica de tot allò que ens havien introduït a la sessió a la universitat. Els vam visitar al seu local i vam poder presenciar un assaig de la colla i participar des del principi fins al final. Els membres de la colla ens van ajudar en tot moment i ens van explicar la tècnica i els trucs per enfilar-se o aguantar el pes de la persona que puja damunt tu. Els estudiants van ser ben participatius durant tota l’estona i van sortir algunes estructures que amb la colla normal no poden fer (a causa del baix nombre de participants degut a la situació actual). Allò que més els va agradar va ser el sentiment que tots els membres de la colla són necessaris per a la construcció d’un castell. Es van sentir importants i part del grup i això els va emocionar. Per tant, aquesta activitat conjunta va ser positiva tant per a nosaltres com per a la colla castellera, que ens va agrair l’oportunitat. Tots vam quedar encantats i amb ganes de tornar-hi. Fins i tot hi ha algun estudiant amb intenció d’entrar a la colla!

La combinació d’aquestes dues activitats ha estat una bona oportunitat per als estudiants de conèixer aquesta part tan coneguda de la cultura popular catalana sense quedar-se només a la superfície, amb l’explicació teòrica. La segona sessió va ser exitosa i molt divertida i, a més, es van poder conèixer els estudiants dels diferents cursos i de les dues universitats i això és sempre molt bonic. Sens dubte, és una activitat que repetiríem!

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"