Institut Ramon LLull

L’Institut Ramon Llull participa a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara 2021

Literatura.  BARCELONA, 01/12/2021

La mostra és la reunió editorial més important d’Hispanoamèrica i un dels esdeveniments literaris més grans del món.




En els últims anys ha augmentat la presència a la FIL d’editorials llatinoamericanes i d’arreu del món, tot convertint-la en un gran centre de negocis i projectes editorials. En paral·lel, el programa literari i acadèmic ha crescut en nombre d’actes i en participació d’autors d’arreu del món, tot convertint la fira en el gran festival cultural d’Amèrica Llatina.

La crescuda de negocis a Mèxic, i a Amèrica Llatina en general, del sector editorial de llibres en català ha provocat que el sector reclami la participació i el suport del Llull. Per això, la FIL ha demanat poder comptar amb la presència de dos autors de la literatura catalana al seu programa literari en els propers anys. Per al 2020 els autors escollits per la FIL van ser Anna Ballbona i Eva Baltasar, i enguany han sigut Guillem Sala i Ester Vivas, que conversaran amb Juan Pablo Villalobos i Laura Huerga, respectivament.

Aquesta col·laboració contribuirà de manera important a assolir un dels objectius estratègics de l’Institut Ramon Llull: afavorir la projecció internacional dels autors i obres de la literatura catalana, en aquest cas concret en el mercat editorial mexicà, un dels més dinàmics i influents de Llatinoamèrica.

L’Institut Ramon Llull ha contribuït a l’augment de la traducció d’obres mitjançant subvencions a la traducció i a la promoció, al llibre il·lustrat, la presència a fires del llibre, el suport als traductors i la cooperació amb les editorials i agències literàries catalanes. Des de fa 18 anys l’Institut Ramon Llull treballa en la creació d’una xarxa de contactes amb el sector editorial internacional (editors, traductors, agents literaris, institucions culturals, fires, festivals), amb la finalitat de facilitar la promoció a l’exterior de l’obra dels autors en llengua catalana. Per millorar i ampliar aquesta el Llull participa cada any en les fires sectorials més importants del món.

L’any 2004, el Llull va organitzar el desplegament de la cultura catalana com a convidada d’honor a la FIL. Des de llavors, la presència d’editorials catalanes ha anat en augment a la vegada que editorials mexicanes independents interessades per altres literatures del món també han crescut.


Programa

Literatura de Cataluña

Participan: Esther Vivas, Laura Huerga

Organiza: Institut Ramon Llull y FIL Guadalajara

Viernes 03 de diciembre

17:00 a 17:50

Literatura de Cataluña

Participan: Guillem Sala, Juan Pablo Villalobos

Modera: Xavier Ayén

Organiza: Institut Ramon Llull y FIL Guadalajara

Sábado 04 de diciembre

17:00 a 17:50


Feria Internacional del Libro de Guadalajara

La Feria Internacional del Libro de Guadalajara (en endavant, FIL) va ser fundada el 1987 per iniciativa de la UdeG, de la qual la FIL depèn orgànicament. Actualment la FIL està considerada la principal fita del sector editorial d’Amèrica Llatina i la segona més important del món, després de la Fira de Frankfurt. La fira comença el darrer dissabte de novembre, té una durada de nou dies, i atrau cada any a autors, agents literaris, bibliotecaris, llibreters i més de 2.000 editorials d'una cinquantena de països.

En els últims anys ha augmentat la presència a la FIL d’editorials llatino-americanes i d’arreu del món, tot convertint-la en un gran centre de negocis i projectes editorials. En paral·lel, el programa literari i acadèmic ha crescut en nombre d’actes i en participació d’autors d’arreu del món, tot convertint la fira en el gran festival cultural d’Amèrica Llatina.

L’edició de 2021 de la FIL té lloc del 27 de novembre al 5 de desembre. Aquest any, donades les restriccions sanitàries tant al país com internacionals, és en format híbrid, presencial i virtual.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"