Institut Ramon LLull

La London Sinfonietta i el Quartet Gerhard presenten la música visionària de Robert Gerhard al Regne Unit

Música.  Regne Unit, 21/11/2021

Per tal de celebrar l’Any Robert Gerhard 2021 al Regne Unit, en el marc del programa “Música i exili” del Departament de Cultura, l’Institut Ramon Llull ha preparat un ambiciós programa de concerts en tres ciutats diferents: dos concerts de la London Sinfonietta, dirigits per Edmon Colomer, a Huddersfield i Londres, i un concert del Quartet Gerhard a Cambridge.




Els concerts de la London Sinfonietta - Huddersfield i Londres

L'Any Robert Gerhard 2020-2021 va ser impulsat per la Generalitat de Catalunya per commemorar els 50 anys de la mort del compositor català i els 125 del seu naixement. Aquesta efemèride ha facilitat la realització de moltes activitats, dins i fora de Catalunya, que tenien per objectiu donar a conèixer l'obra musical de Robert Gerhard.

En el marc de les activitats internacionals, es va voler donar una importància especial a la difusió de la música de Gerhard al Regne Unit, país on va viure exiliat des de 1939 fins a la seva mort a Cambridge al 1970. Per això la comissió del programa “Música i Exili” del Departament de Cultura va promoure la realització de dos concerts de la London Sinfonietta amb peces de Gerhard.

Amb la intenció de mostrar la vigència del llegat musical de Robert Gerhard, els programes d’aquests dos concerts també inclouen peces de dos joves compositors catalans de música contemporània: Raquel García-Tomàs i Joan Magrané. I també una peça de Lisa Illean, compositora australiana resident al Regne Unit, de la mateixa generació que García-Tomás i Magrané.

La programació de l'obra de Lisa Illean respon a la voluntat de l'Institut Ramon Llull de posar en diàleg la creació musical catalana amb la creació internacional, línia de treball que també s'està duent a terme amb altres disciplines artístiques. La tria de la compositora va ser feta conjuntament entre els equips de l'Institut Ramon Llull, la London Sinfonietta i el Huddersfield Contemporary Music Festival.

L’Insitut Ramon Llull s’ha fet càrrec del suport als concerts de la London Sinfonietta, una de les formacions de música contemporània amb més reconeixement internacional, que seran dirigits per Edmon Colomer, director de reconeguda trajectòria i comissari de l'Any Robert Gerhard. Aquests son els detalls dels dos concerts:

  • 22 de novembre: al Huddersfield Contemporary Music Festival (hcmf//), Saint Paul’s Hall, 21:00h. El Huddersfield Contemporary Music Festival és un dels esdeveniments europeus de més prestigi en el camp de la música contemporània i experimental. Més info al web del HCMF.

  • 1 de desembre: "A Catalan Celebration", a la Queen Elizabeth Hall del Southbank Centre, Londres, 19:30h. Abans del concert hi haurà una conversa entre un especialista anglès en l’obra de Gerhard, Edmon Colomer i Joan Magrané, per presentar la figura de Gerhard i el programa del concert. Més info al web de la London Sinfonietta.

La coincidència de tots aquests elements (Robert Gerhard, London Sinfonietta, Southbank Centre, Huddersfield Contemporary Music Festival, Edmon Colomer, Raquel García-Tomás i Joan Magrané) converteix aquests dos concerts en un esdeveniment del tot excepcional.

El concert del Quartet Gerhard - Cambridge

A més dels concerts de la London Sinfonietta, l’Any Gerhard al Regne Unit es completarà amb un concert del Quartet Gerhard al Fitzwilliam College de la Universitat de Cambridge. El concert serà a la Chapel, el 29 de novembre, 19:45h. El concert porta per títol “Gerhard Quartet plays Gerhard. The Viennese School” i oferirà un programa amb una peça de Gerhard i una altra de Schubert. S’ha comptat amb la col·laboració de la Faculty of Modern and Medieval Languages del Fitzwilliam College, que té una llarga tradició en la docència d’estudis catalans

El Quartet Gerhard és ara mateix un dels quartets de corda europeus amb més projecció, i ja ha rebut alguns premis i reconeixements importants.

El concert del Quartet Gerhard serà enregistrat per la productora Aigua Films, que està preparant el documental “Revolutionary Quartet. L’enigma Gerhard”, dirigit per Xavier Bosch i Josep Badell, sobre la vida i obra de Robert Gerhard i, en paral·lel, sobre l’evolució del Quartet Gerhard. A més del concert, també tenen previst enregistrar diversos llocs de Cambridge relacionats amb la vida de Gerhard.

Els protagonistes dels concerts de Robert Gerhard al Regne Unit

Robert Gerhard

Robert Gerhard (1896-1970) és un dels compositors més importants de la història de Catalunya. De mare francesa i pare suís-alemany, educat en un entorn cultural català. A Suïssa va fer els estudis secundaris i va iniciar els seus estudis musicals. Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial va tornar a Catalunya, on va estudiar piano amb Granados i Marshall (1915), i Pedrell (1916-1920), de qui va aprendre l’estima per la música hispànica antiga. A la fi de la Primera Guerra Mundial va decidir estudiar amb Schönberg a Viena i Berlín (1923-25), de qui va aprendre el llenguatge atonal i el mètode dodecafònic, que va introduir a Espanya. Va tornar a Catalunya on va desenvolupar una gran activitat cultural amb concerts, conferències, participació en organitzacions musicals catalanes i activitats pedagògiques.

La seva composició durant aquesta època es va basar en els temes populars catalans tractats amb les tècniques més avançades i el llenguatge atonal. El 1939, amb l’inici de la dictadura franquista, Gerhard va haver d’exiliarse per les seves relacions amb la Generalitat i la República. Primer va estar-se a França i després a Cambridge, Anglaterra, on col·labora amb la secció de música del King’s College. Durant el seu exili a Cambridge, i fins a la seva mort el 1970, va composar i orquestrar una gran varietat de peces musicals, des d’arranjaments de sarsueles i música popular espanyola per a l’orquestra de la BBC, fins a la composició de bandes sonores per a obres teatrals i cinematogràfiques. També va dur a terme activitat docent a Anglaterra i als Estats Units.

Més info al web de l’Any Robert Gerhard

London Sinfonietta

La London Sinfonietta és una de les formacions de música contemporània més reconegudes del món. És una de les orquestres residents al Southbank Centre de Londres i cada any té un dens calendari de gires pel Regne Unit i per tot el mon. Fundada al 1968, la seva missió és situar la millor música clàssica contemporània al centre de la cultura actual, a través d’actuacions del més alt nivell i del desenvolupament de noves obres i nous talents: al llarg dels darrers 50 anys ha encarregat gairebé 400 obres noves i n’ha estrenat moltes més. La London Sinfonietta compta amb un extens catàleg d’enregistraments realitzats en el decurs de la seva trajectòria, publicats en segells de prestigi i en el seu propi segell.

La London Sinfonietta ja havia interpretat peces de Gerhard a finals dels anys seixanta, en els seus inicis, quan David Atherton n’era el seu director.

Més info al web de la London Sinfonietta

Edmon Colomer

Edmon Colomer (Barcelona, 1951) va estudiar amb Xavier Montsalvatge i Antoni Ros-Marbà, i va continuar la seva formació amb Hans Swarowsky, George Hurst i Sergiu Celibidache. És un dels directors d’orquestra europeus més respectats de la seva generació. Ha estat titular de les orquestres Simfònica de Balears, Simfònica del Vallès, Filarmónica de Málaga, Orchestre de Picardie (França), Daejeon Philharmonic (Corea del Sud), i principal director convidat a l’Eastern Music Festival (Estats Units d’Amèrica). L’any 1983 crea la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), i el 1988 l’Orquestra de Cadaqués. Enregistra per als segells discogràfics Auvidis-Naïve, Assai, Harmonia Mundi, Calliope, Triton, Naxos, Ensayo, Virgin i Philips.

Atlántida i El amor brujo de Falla, La Peste de Gerhard, Concert per orgue i Sinfonietta de Poulenc i les produccions audiovisuals de Trencanous de Txaikovski/Béjart i El Concierto de Aranjuez amb Paco de Lucía es consideren avui versions de referència en un catàleg que també inclou obres de Beethoven, Schumann, Fauré, Ginastera, Guinjoan, Honegger, Milhaud, Weill, Bernstein, Balada, Nillni i Lavista. Colomer és un dels directors d’orquestra europeus que coneix millor l’obra de Robert Gerhard, que ha dirigit i enregistrat en diverses ocasions: entre d’altres, Ariel, Cancionero de Pedrell, Cantata “L’Alta Naixença del Rei En Jaume”, Pandora, La pesta, Soirées de Barcelona. A més, Colomer ha dirigit la London Sinfonietta i coneix bé aquesta formació de música contemporània britànica.

Més info al web d’Edmon Colomer

Raquel García-Tomás

​Compositora especialitzada en creació interdisciplinar, Raquel García-Tomás (Barcelona, 1984) es va doctorar al Royal College of Music de Londres. Entre els seus projectes més destacats hi ha creacions conjuntes amb l’English National Ballet, la Royal Academy of Arts o el Dresdener Musikfestspiele. Recentment ha estat guardonada amb el Premio Nacional de Música 2020 “pel caràcter interdisciplinar, innovador i arriscat d’un llenguatge compositiu singular i propi”. La seva música ha estat interpretada a sales de moltes ciutats, com Barcelona, València, Saragossa i Madrid, però també Berlin, Dresden, Stuttgart, Amsterdam, Budapest, Viena, Lió, Basilea, Porto, Edimburg, Nagoya, El Cairo, Rosario, Buenos Aires i especialment a Londres, on va residir durant sis anys. García-Tomás ha rebut encàrrecs i ha col·laborat amb formacions com l’Oslo Sinfonietta, Phace Ensemble, l’Ensemble Contemporani de l’Orquestra de Cadaqués, l’Orquestra Simfònica de Madrid, l’Orquestra Camera Musicae, SIGMA Project, Experimental Funktion, CrossingLines Ensemble, Cosmos Quartet, BCN216 i PluralEnsemble, entre d’altres.

​En el marc de creació operística, ha treballat a DIDO Reloaded (2013), produïda per Òpera de Butxaca i Nova Creació i ha estat guardonada, gràcies al projecte Go, ÆNEAS, go!, amb el Berliner Opernpreis’14 de la Neuköllner Oper de Berlin. Al 2015, va estrenar disPLACE – Història d’una casa (llibret d’Helena Tornero i direcció escènica de P. Pawlik) al festival vienès MusikTheaterTage Wien, òpera que es va reinterpretar als Teatros del Canal dins la programació del Teatro Real de Madrid 2016/17. A la temporada 2017/18, compon el monodrama Balena Blava (text de Victòria Szpunberg), per a actriu, orquestra, cor i electrònica que s’estrena al Teatre Nacional de Catalunya sota la direcció escènica de Xavier Albertí i direcció musical d’Edmon Colomer. Al 2018, crea l’òpera buffa Je suis narcissiste junt amb H. Tornero i M. Pazos, que s’estrena dins de la programació general de les temporades 2018/19 del Teatro Real de Madrid, el Teatro Español i el Teatre Lliure. Je suis narcissiste va estar nominada als International Opera Awards 2020 (categoria de World Premiere) i ha estat guardonada amb un Premi Alicia de l’Acadèmia Catalana de la Música en la categoria “Interdisciplina”. ​La seva nova òpera Alexina B., desenvolupada amb Irène Gayraud i Marta Pazos, ha estat seleccionada pels Premis Fedora 2021 i s’estrenarà dins la temporada 2022/23 del Gran Teatre del Liceu.

Més info al web de Raquel García-Tomás

Joan Magrané

El compositor Joan Magrané Figuera (Reus, 1988) ha guanyat, entre d'altres, el Premi Reina Sofia de Composició Musical (2013). L'any 2016 ha estat lauréat de l'Académie de France residint a la Villa Medici a Roma i durant 2017 i 2018 ha estat membre de l'Académie de France à Madrid residint a la Casa de Velázquez. Deixeble de Ramon Humet i posteriorment d’Agustí Charles a l’ESMUC i de Stefano Gervasoni al Conservatori de París, Magrané destaca, entre els seus referents musicals, els pares de la polifonia europea: Josquin Desprez, Orlando di Lasso i el pare de l’òpera i model de compositor renaixentista, Claudio Monteverdi.

En l’àmbit literari i plàstic destaca la seva inclinació per l’obra de poetes com Ausiàs March, Joan Roís de Corella, Jaume C. Pons Alorda i els artistes Marià Fortuny, Joan Miró i Jaume Plensa. Magrané té presents, en la seva memòria creativa, els músics de referència de la cultura musical catalana: Enric Morera, Joaquim Serra, Manuel Blancafort, Juli Garreta, Eduard Toldrà, Frederic Mompou, Robert Gerhard. Des que va ser premiat al XXXI Premi Reina Sofía de Composició (2014), Magrané ha rebut encàrrecs i ha vist estrenada la seva obra arreu d’Europa, amb especial interès a França. Posteriorment ha estat compositor resident a La Pedrera (Barcelona 2018-19) i a la residència Faber (Olot, 2018) i ha estat nomenat compositor convidat la temporada 2019-20 del Palau de la Música Catalana, així com compositor resident al CNDM, a Madrid, la temporada 2020-21.

Més info al web de Joan Magrané

Quartet Gerhard

El Quartet Gerhard està considerat un dels quartets amb més projecció a nivell europeu, i es distingeix per la seva remarcable sensibilitat pel so i per un respecte profund per la música com a un dels majors valors humans. Com a quartet les seves principals influències han sigut a Basilea (Rainer Schmidt) i Berlin (Eberhard Feltz). El 2018 es graduen obtenint el Màster de música de cambra amb Matrícula d’honor a la prestigiosa Hochschule für Musik und Theater Hannover. Guanyadors de diversos premis nacionals i internacionals, el Quartet Gerhard ha participat a importants escenaris internacionals com el Muziekgebouw (String Quartet Biennale Amsterdam 2020), temporada de música de cambra Stadt-Casino de Basilea (Suïssa), el festival de quartets de corda de Bordeus i el Festival Radio France Montpellier(França), el Mozartfest de Würzburg i Heidelberger Frühling (Alemanya), temporada Musikamera a La Fenice de Venècia (Itàlia), al cicle Muzenforum a Bloemendaal (Holanda).

El Quartet Gerhard està format per Lluís Castán Cochs, violí; Judit Bardolet Vilaró, violí; Miquel Jordà Saún, viola; i Jesús Miralles Roger, cello.

El quartet també ha estat convidat a Festivals d’estiu de prestigi com la Schubertiada de Vilabertran, Festival Pau Casals del Vendrell, Porta Ferrada, Aix-en-Provence i Verbier. A partir de la Temporada 2018/19 són artistes residents al Palau de la Música de Barcelona i a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. És destacable el seu compromís amb la música de nova creació, actuant en esdeveniments rellevants com el cicle del CNDM de Madrid (Espanya), Nuit de la Création a Aix-enProvence (França) i a l’Arnold Schoenberg Center de Viena (Àustria). Les seves interpretacions han estat retransmeses per Catalunya Música, RNE (Radio Nacional de España), NDR i SWR (Alemanya), i BBC (UK) i France Musique (França). A nivell discogràfic cal destacar el seu àlbum Portrait (Seed Music 2016), premi de la crítica al millor CD de música clàssica d’aquell any, i un llançament amb obres de Kurtag, Berg i Schumann en la prestigiosa discogràfica Harmonia Mundi International.

Més info al web del Quartet Gerhard

Els dos concerts de la London Sinfonietta seran dirigits per Edmon Colomer, director de reconeguda trajectòria i comissari de l'Any Robert Gerhard 2020-2021.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"