Institut Ramon LLull

La pel·lícula Josep es presenta en el Festival d'Animació Anilogue d'Hongria

Cinema.  BUDAPEST, 18/11/2021

La vida del dibuixant català Josep Bartolí durant la Guerra Civil Espanyola




Josep és una pel·lícula d'animació dirigida pel director francès Aurel, basada en la vida de Josep Bartolí, escriptor, dibuixant i pintor català durant la Guerra Civil Espanyola. El 25 de novembre, Josep es presentarà en l'Institut Francès de Budapest durant el Festival d'Animació Anilogue, en col·laboració amb la Delegació del Govern de Catalunya a Europa Central. En la nit de l'estrena a Hongria, Georges Bartoli, nebot de Josep Bartoli, respondrà a preguntes sobre l'extraordinària vida del seu oncle i artista.

Josep és una pel·lícula d'animació bibliogràfica dirigida per Aurel, guionitzada per Jean-Louis Milesi, que se centra en els anys que l'artista català Josep Bartolí va passar en l'exili a França, a causa de la persecució durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Aquesta pel·lícula és una coproducció internacional entre França, Bèlgica, Espanya i Catalunya. La pel·lícula ha estat produïda per SergeLalou per als Films d'Ici Méditerranée, en coproducció amb Els Films du Poisson Rouge, InEffecto, Tchack, Els Films d'Ici, Lunanime, Promenons-nous dans els bois i TV3, entre altres.

La vida de Josep Bartolí: Un il·lustrador contra el règim de Franco

Josep Bartolí va néixer a Barcelona en 1910. Mentre Bartolí treballava com a il·lustrador de diaris, també participava activament en el sindicat, ajudant a crear un sindicat d'il·lustradors. Més tard, també va lluitar contra les forces feixistes a Aragó amb una unitat del Partit Comunista Català. Al febrer de 1939, com molts catalans, l'artista Josep Bartolí es va veure obligat a fugir a França a causa de la persecució del Règim de Franco.

La pel·lícula Josep se centra en el temps que va passar en un camp de concentració fent-se amic d'un gendarme francès.

Com altres milers de refugiats espanyols, buscava l'exili a França, però va acabar en un camp de concentració. Al cap d'un temps, Bartolí va aconseguir escapar del camp a París, on va treballar en el disseny de vestuari i escenografia, però poc després va ser detingut prop de Vichy. A continuació va ser traslladat al camp de concentració de Dachau. Va aconseguir escapar de nou i es va dirigir a Mèxic via Casablanca, arribant en 1943. Més tard, Josep Bartolí va estar a Nova York i Mèxic, on va conèixer a la pintora Frida Kahlo, amb la qual va mantenir una relació.

Estrena de la pel·lícula i premis

Josep, una pel·lícula d'animació, que anava a estrenar-se en el Festival de Cannes 2020 al maig de 2020, no obstant això, a causa de la situació de la pandèmia de COVID-19 es va cancel·lar. Finalment, es va estrenar en el Festival Internacional de Cinema d'Animació d'Annecy (França) el 22 de juny de 2020. Posteriorment, es va estrenar als cinemes francesos el 30 de setembre de 2020. Des de la seva estrena, la pel·lícula ha rebut crítiques positives per part dels crítics i ha guanyat diversos premis, com el Premi César a la Millor Pel·lícula d'Animació, el Premi del Cinema Europeu al Millor Llargmetratge d'Animació i el Festival Internacional de Cinema d'Atenes de 2020 al Millor Guió, així com el Premi Fischer del Público.

Presentació de la pel·lícula

25 de novembre, 19 hores, en l'Institut Francès de Budapest, seguit d'una xerrada amb Georges Bartolí.


26 de novembre, 18.30 hores en el Teatre Nacional de Cinema de Uránia, a Budapest

Text via Delegació del Govern de Catalunya a Europa Central

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"