Institut Ramon LLull

Comença una nova edició del Curs Virtual de Llengua i Cultura Catalanes

Llengua.  BARCELONA, 18/11/2021

Les universitats del Regne Unit i d’Irlanda compten amb el programa Year Abroad, programa que permet als seus estudiants fer estades als països de les llengües que estudien amb l’objectiu de millorar-ne el coneixement i fer-hi una immersió cultural.




L’Institut, conscient de les dificultats que van tenir aquestes universitats per oferir aquest programa als seus estudiants durant el curs 2020-2021 a causa de la situació provocada per la COVID-19, va crear el Curs Virtual de Llengua i Cultura Catalanes. Aquest curs es va adreçar a aquells estudiants que no van poder fer l’estada en territoris parla catalana que tenien prevista a causa de la pandèmia o bé a aquelles persones que, tot i haver-s’hi pogut desplaçar, van viure una experiència diluïda. Durant el curs 2020 – 2021 se’n van fer dues edicions (tardor de 2020 i hivern-primavera de 2021), edicions que van tenir molt bona acollida entre els estudiants.

L’èxit de l’experiència, entre les dues edicions una quarantena d’estudiants van seguir el curs des de diverses ciutats del Regne Unit, fa palès que alguns estudiants tenen interessos culturals i lingüístics que superen l’oferta acadèmica de les seves universitats. És per aquest motiu, que el curs 2021- 2022, un cop recuperada una certa normalitat acadèmica després de la pandèmia, es preveu oferir una proposta formativa addicional als estudiants que es desplacin als territoris de parla catalana i que participin al programa del Year Abroad. El nou format del Curs Virtual de Llengua i Cultura Catalanes, que es duu a terme entre el 10 de novembre de 2021 i el 20 d’abril de 2022, combina sessions formatives en línia, que tenen una periodicitat quinzenal, i trobades presencials trimestrals, que permeten la participació dels estudiants en activitats culturals diverses. La combinació de la virtualitat i la presencialitat permetrà establir i mantenir contacte entre persones de diverses universitats del Regne Unit i d’Irlanda que temporalment viuran arreu dels territoris de parla catalana, així com d’aprofitar les oportunitats que dona la vivència presencial, ara que les restriccions de mobilitat s’han relaxat.

Un Year Abroad Virtual

El Curs Virtual de Llengua i Cultura Catalanes ofereix als estudiants de l’exterior una aproximació a la realitat lingüística i cultural dels territoris de parla catalana de manera tutelada i a distància. Al llarg del curs, els estudiants rebran una formació guiada que els acompanyarà en la descoberta de la diversitat d’elements que configuren la cultura catalana, com són la literatura, la música, la història, l’art, el folklore, la gastronomia, la simbologia, la geografia o la identitat, entre d’altres. A més, es convidaran diversos autors, actors i músics per tal que els estudiants coneguin de primera mà la realitat cultural de tots els territoris de parla catalana.

El Curs substitueix el Year Abroad que les universitats angleses ofereixen anualment als seus estudiants, ja que la situació de la pandèmia desaconsella el desplaçament físic d’estudiants. Per aquest motiu, l’Institut Ramon Llull ha adaptat els continguts a un format en línia, mitjançant la plataforma Zoom, que substitueix l’anterior sistema presencial. El programa, de vint-i-dues setmanes de durada, pretén oferir a estudiants de l’exterior una aproximació a la realitat lingüística i cultural dels territoris de parla catalana, de manera tutelada i a distància. El curs està dissenyat en dos itineraris. Un itinerari curt que inclou una sessió de dues hores de treball síncron i una sessió d’una hora de treball autònom asíncron; i un itinerari llarg que inclou els continguts de l’itinerari curt i dues hores addicionals. En aquesta edició hi participen 11 estudiants de les universitats de Bristol, Cambridge, Maynooth, Newcastle i Queen Mary de Londres.

La professora que imparteix el curs és la Marina Casadellà (exprofessora d'estudis catalans a la Universitat de Leeds)


El nou format del Curs Virtual de Llengua i Cultura Catalanes es duu a terme entre el 10 de novembre de 2021 i el 20 d’abril de 2022

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"