Institut Ramon LLull

Catalan Film Festival 2021

Cinema.  ESCÒCIA, 24/11/2021

Nova edició del Catalan Film Festival d'Escòcia, amb una trentena de produccions catalanes. La cinquena edició del Catalan Film Festival d’Escòcia presenta més d’una trentena de produccions catalanes a les ciutats d’Edimburg, Dundee i Glasgow al mateix temps que ofereix visionats en línia per a la resta del Regne Unit i arreu del món.




Del 25 de Novembre al 12 de desembre de 2021, per cinquè any consecutiu, el cinema català torna a les ciutats escoceses d’Edimburg, Dundee i Glasgow amb el Catalan Film Festival d’Escòcia. El Festival, organitzat per CinemaAttic Productions amb la complicitat d’organitzacions com Screen Scotland, British Film Institute, Acción Cultural Española (AC/E), Filmoteca de Catalunya, Estrella Damm, Catalan Films & TV i l'Institut Ramon Llull, es consolida com una de les cites més importants de l'audiovisual català a l’exterior, amb un format híbrid -iniciat la passada edició a causa de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19- que permet també el visionat a través de la plataforma Festhome TV a tot el Regne Unit i arreu del món. L’Institut Ramon Llull col·laborarà amb CinemaAttic oferint accés a les pel·lícules del festival als professors i estudiants universitaris de llengua catalana del Regne Unit, convidant-los a conèixer de més a prop la creativitat de la cultura catalana.

CinemaAttic Productions, un col·lectiu establert a Edimburg des de 2008 amb l’objectiu de promoure el cinema independent (el seu nom fa referència al loft transformat en cinema al qual va començar organitzant projeccions i activitats culturals), ha esdevingut una peça clau en l’exhibició audiovisual a Escòcia i la promoció i difusió del cinema català i iberoamericà al Regne Unit. A banda del Catalan Film Festival, organitza dues nits regulars de curtmetratges a les ciutats d'Edimburg i Glasgow, produeix totalment el projecte Iberodocs i s’ha consolidat com una sòlida plataforma per l’entreteniment, l’aprenentatge, la creació de xarxes i el desenvolupament de la indústria a través de les arts i el cinema.

El Catalan Film Festival d'Escòcia presenta aquest 2021 una selecció de films amb títols destacats d’aquesta temporada com Libertad, primer llargmetratge com a directora de la guionista Clara Roquet (enguany també seleccionat a Cannes), o les molt premiades El ventre del mar, d’Agustí Villaronga (Festival de Moscou, Festival de Màlaga) o Sedimentos, d’Adrián Silvestre (reconeguda entre d’altres per la SEMINCI de Valladolid i diferents certàmens a Europa i EUA), ambdues pel·lícules produïdes per Testamento Produccions. El festival escocès segueix celebrant el brillant cinema contemporani dirigit per dones, mostrant un petit focus de dues de les nostres cineastes amb més projecció internacional, com són la mateixa Clara Roquet i Meritxell Colell. També continua la col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya amb projeccions com el clàssic Los Tarantos, de Francisco Rovira Beleta i Las Sinsombrero. El Exilio, documental que reivindica les artistes femenines de la denominada Generació del 27, de Tània Balló, Manuel Jiménez Núñez i Serrana Torres.

Mantenint el seu compromís amb el format curt, el festival amplia la selecció oficial amb 16 curtmetratges que han estat seleccionats, i alguns d’ells premiats, a festivals com l’ International Film Festival Rotterdam; New York Film Festival, Cannes, Viennacurtmetratges, San Sebastian o Málaga, amb títols com Forastera, de Lucía Aleñar; Farrucas, de Ian de la Rosa o El Màrtir, de Fernado Pomares.

Quan encara ens estem recuperant dels diversos períodes de confinaments, el programa d’aquesta edició del Catalan Film Festival d’Escòcia es focalitza en la necessitat essencial de l’ ésser humà de compartir experiències, connectar-se amb els altres i viure en comunitat, a través de dos seccions:

Un barri divers, secció que vol explorar la diversitat i la transformació de la societat catalana a través de la integració de la migració i de la barreja de cultures, prenent la sempre multicultural Barcelona com exemple d’aquest procés. Produccions com Los Tarantos, Las Infantas, Farrucas, Libertad o Sedimentos mostren com la societat catalana s’ha desenvolupat en un mosaic ric i cosmopolita.

Send me a postcard, darling. Diversos films d’aquesta edició examinen les relacions d’amistat i de germandat entre dones (Sedimentos, documental que narra el viatge de sis dones trans; Libertad, l’amistat entre dues adolescents d’orígens diversos i les relacions intergeneracionals, o Farrucas, sobre les relacions entre quatre adolescents d’origen marroquí) així com les relacions a distància, en què amics i famílies separades procuren mantenir el contacte i especialment les relacions epistolars femenines amb pel·lícules que ens situen entre Barcelona i Buenos Aires (Transoceàniques, de Meritxell Colell i Lucía Vasallo), Lleida i Santiago de Xile (Correspondència, de Carla Simón i Dominga Sotomayor) o entre Mèxic i Madrid o França (Las Sinsombrero. l’Exili). Un viatge únic i especial al voltant del mon a través dels ulls d’aquestes dones.


PROGRAMA

La programació en format presencial i en línia del Catalan Film Festival d’Escòcia, és la següent:

Llargmetratges:

Libertad, de Clara Roquet (25 Novembre, Glasgow GFT, 4 Desembre Edinburgh Filmhouse + Q&A, 11 Desembre Dundee DCA, online al Regne Unit 3-5 Desembre)

Armugan, de Jo Sol (26 Novembre, Glasgow GFT, 2 Desembre Edinburgh Filmhouse, online al Regne Unit 25 Novembre - 12 Desembre)

Transoceánicas, de Meritxell Colell i Lucia Vasallo (28 Novembre Glasgow GFT + Q&A, online al Regne Unit 25 Novembre - 12 Desembre)

Sedimentos, de Adrian Silvestre (29 Novembre Edinburgh Old St Paul's, 3 Desembre Glasgow CCA + Debat, online al Regne Unit 25 Novembre - 12 Desembre)

El Ventre del Mar, d’ Agustí Villaronga (5 Desembre, Edinburgh Filmhouse, 11 Desembre Dundee DCA, online al Regne Unit 3-5 Desembre)

Clàssics:

Las Sinsombrero. El Exilio, de Tània Balló, Serrana Torres, Manuel Jiménez (online internacional 25 Novembre - 12 Desembre)

Los Tarantos, de Francisco Rovira Beleta (27 Novembre Glasgow GFT, 3 Desembre Edinburgh Filmhouse, online internacional TBC 25 Novembre - 12 Desembre)

Curtmetratges:

• Catalan Curtmetratges (presencial: 25 Novembre Edinburgh Old St Paul's, 2 Desembre, Glasgow CCA, 10 Desembre Dundee DCA)

• Catalan Curtmetratges: Resistencias (selecció online 1, online al Regne Unit 25 Novembre - 12 Desembre)

• Catalan Curtmetratges: Five summers and a Christmas (selecció online 2, online al Regne Unit 25 Novembre - 12 Desembre)

Títols:

La Caída del Vencejo, de Gonzalo Quincoces (Queer Palm d’Or Cannes 2021)

Ella i jo, de Jaume Claret (IFFR Rotterdam, IndieLisboa)

Farrucas, de Ian de la Rosa (Best Doc Curtmetratge in Curtas Vila do Conde)

Forastera, de Lucía Aleñar Iglesias (Semaine de la Critique Cannes 2020)

El Màrtir, de Fernando Pomares (Best Curtmetratge SEMINCI 2020)

Las Infantas, de Andrea Herrera Catalá (TIFF Toronto Film Festival)

Correspondencia, de Dominga Sotomayor i Carla Simon (San Sebastian, New York Film Festival, Vienna Curtmetratges)

Or Vermell, de Carme Gomila,

L'estrany, de Oriol Guanyabens Pous (SEMINCI, Brussels Curtmetratge Film Fest)

Andy y las Demás, de Cintia Ballbé

Va Dando el Tiempo, de Celia Giraldo (L’Alternativa)

La forastera, de Valeria Stucki (D’A Film Festival)

Inefable, de Gerard Oms (Best Curtmetratge at Huesca Film Festival)

Hacerse el Muerto, de David Bustos

Tardor, de Helena Oller

Si amanece, nos vamos, de Laura Obradors, Álvaro Feldman


FOCUS: CLARA ROQUET

Els Dies Que Vindran, de Carlos Marques Marcet, guió de Clara Roquet (llargmetratge, online Regne Unit, França, Alemanya 25 Novembre - 12 Desembre)

10.000 km, de Carlos Marques Marcet, guió de Clara Roquet (llargmetratge, online Regne Unit, França, Alemanya 25 Novembre - 12 Desembre)

L'Ofrena, de Ventura Durall, guió Clara Roquet (llargmetratge, online internacional 25 Novembre - 12 Desembre)

El Adiós, de Clara Roquet (curtmetratge, online internacional 25 Novembre - 12 Desembre)

Les Bones Nenes, de Clara Roquet (curtmetratge, online internacional 25 Novembre - 12 Desembre)


FOCUS: MERITXELL COLELL

Con el Viento (llargmetratge, 26 Novembre Edinburgh Old St Paul's + Q&A, online internacional excepte França i Argentina 25 Novembre - 12 Desembre)

Sentimiento oceánico (curtmetratge, online Internacional 25 Novembre - 12 Desembre)

Interiors (Teatre Lliure) (curtmetratge, online Internacional 25 Novembre - 12 Desembre)

Arquitectures en silenci. Diàleg entre Antoni Bonet i Le Corbusier (curtmetratge, online Internacional 25 Novembre - 12 Desembre)

À toute épreuve. More than a Book (Miro Foundation) (curtmetratge, online Internacional 25 Novembre - 12 Desembre)

Manuscrit a la ciutat (curtmetratge, online Internacional 25 Novembre - 12 Desembre)

Meritxell Colell & Cinema en Curs (online Internacional 25 Novembre - 12 Desembre):

Elogi de l’ Escola (llargmetratge)

Camins, silencis i somriures (Escola de Bordils) (curtmetratge)

Mirar endavant (Escola de Bordils) (curtmetratge)

Primers dies (Institut Milà i Fontanals) (curtmetratge)

La solitud (Institut Milà i Fontanals) (curtmetratge)

Rere el MACBA (Institut Moisès Broggi) (curtmetratge)

Absències (Institut Moisès Broggi) (curtmetratge)

Amb aquesta mostra de cinema català a Escòcia es reforça la presència de l’audiovisual català en el Regne Unit després de la celebració de la Catalan Window a Londres (en el marc del London Spanish Film Festival) i de la celebració de Camera Catalonia al Cambridge Film Festival.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"