Institut Ramon LLull

El Llull facilita la presència de comissaris i programadors internacionals a Loop 2021

Arts.  BARCELONA, 09/11/2021




Amb motiu de la seva 19a edició, el festival LOOP presenta una programació que reivindica la presència i la vitalitat de l’entramat artístic de la ciutat, a través de propostes expositives i accions dins l’espai públic. Reivindicant una presència que aposta per la vitalitat del panorama artístic de la ciutat, el programa compta amb la participació de més de 160 artistes, 40 comissaris i comissàries i 62 espais artístics i culturals


Presència de comissaris programadors internacionals

Des de l'Institut Ramon Llull s'ha facilitat la presència de comissaris i responsables de centres d’art internacionals per què coneguin el sector de les arts visuals català durant els dies 16-18 de novembre. Estaran presents una selecció de comissaris i crítics internacionals, que són prescriptors en el sector de les arts visuals, ja sigui des del seu treball com a professionals independents o des de les seves posicions dins del quadre directiu o curatorial de varies institucions. L’objectiu de la seva presència a Loop Barcelona és per mostrar-los la producció artística catalana o feta a Catalunya en l’àmbit del videoart. Els comissaris internacionals que assistiran a l’edició d’enguany són:


Beatrice Bulgari, Fundadora i directora de la Fondazione In Between Art Film a Roma, que té com a objectiu donar suport als artistes i les institucions que treballen amb imatges en moviment. Entre el 2012 i el 2019, va dirigir la productora de cinema In Between Art Film, dedicada a proporcionar a artistes, cineastes i directors la possibilitat d’explorar lliurement un acostament interdisciplinari entre dos llenguatges creatius: el del cinema i el de l’art contemporani. Al llarg d’aquests anys, Beatrice Bulgari ha produït diversos llargmetratges i pel·lícules de Vanessa Beecroft, Pierre Bismuth, Yervant Gianikian, William Kentridge, Diego Marcon, Masbedo i Shirin Neshat, entre d’altres.

Daniela Zyman, Comissària en cap i directora artística de Thyssen-Bornemisza Art Contemporary – TBA21 des de 2003, una fundació privada amb base a Viena creada per Francesca Thyssen-Bornemisza l’any 2002. Des de l’any 2018, TBA21 col·labora amb el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza de Madrid amb un programa d’exposicions quadriennals. La missió d’aquesta organització és comissionar, col·leccionar i exhibir el millor art contemporani per donar veu als problemes socials, polítics i ecològics urgents. Entre els anys 1995 i 2001, va ser curadora en cap del MAK a Viena, també de la programació del Centre MAK d’Art i Arquitectura a Los Angeles. De 2000 a 2003 va treballar com a directora artística de Künstlerhaus de Viena i com a directora d’A9 Forum Transeuropa. És llicenciada en Història de l’Art en la Universitat de Viena i té un màster en Belles Arts a la Universitat de Columbia de Nova York. Ha estat professora a la Universitat d’Arts Aplicades de Viena, amb freqüència escriu assajos per a catàlegs i revistes d’art, i és una veu crítica a la comunitat artística d’Àustria. Forma part del Jurat Internacional del Premi Fira LOOP.

Benjamin Weil (París, 1962). Director del Centro de Arte Moderna a la Calouste Gulbenkian Foundation, de Lisboa. Des de l’any 2014 i fins recentment, va ser Director Artístic del Centro Botín, però ha abandonat aquest càrrec per a incorporar-se a l'equip de la Fundació Calouste Gulbenkian, a Lisboa, com a nou director del Centre d'Art Modern. Abans, entre 2009 i 2013 va ser Director Artístico de Laboral Centre d'Art i Creació Industrial a Gijón. Forma part del Jurat Internacional del Premi Fira LOOP.

Dirk Snauwaert, Director artístic del centre d'art contemporani WIELS (Brusel·les) des del 2005. Abans d'incorporar-se a WIELS va ser codirector de l'Institut d'Art Contemporain Villeurbanne/Rhône-Alps, a França, on es va encarregar del programa d'exposicions i del desenvolupament de la Col·lecció FRAC Rhône-Alpes. Va ser director del Kunstverein de Munich del 1996 al 2001 i, els anys 1989 i 1995 va estar al capdavant del programa d'art contemporani de la Société des Expositions del Centre de Belles Arts de Brussel·les. Ha organitzat i coordinat nombroses exposicions, tant monogràfiques com temàtiques, i fa conferències i publica regularment sobre art i cultura visual. També va ser comissari de l'exposició de Jef Geys al pavelló belga de la 53a Biennal de Venècia. Forma part del Jurat Internacional del Premi Fira LOOP

Paola Ugoliini Comissaria de In Between Film (Roma). Crítica i comissaria independent establerta a Roma que exerceix el seu treball actualment com a comissària a la Fondazione In Between Art Film. Forma part del consell editorial de STILL – Studies on Moving Images. Des de
2015, és comissaria convidada a la galeria Richard Saltoun de Londres, on ha comissariat varies exposicions col·lectives.

Christine Van Assche. És historiadora, comissària i crítica d'art contemporani especialitzada en art audiovisual. Com a comissària en cap del Centre Pompidou entre 1982 i 2013, va crear la primera col·lecció d'art de vídeos i nous mitjans de la institució, amb 1.600 obres, entre les quals les de David Claerbout, James Coleman, Stan Douglas, Valie Export, Esther Ferrer o Jean-Luc Godard. Ha comissariat diverses exposicions temàtiques com Passages des l'image (1990), Sonic Process (2000), Vidéo, un art, une histoir que va fer una gira internacional entre 2005 i 2012, Une vision du monde. La collection des Lemaître (2006), Video Vintage (2012-2013), així com nombroses exposicions individuals acompanyades de catàlegs dedicats a artistes com Nam June Paik, Tony Oursler, Mona Hatoum, Johan Grimonprez, Douglas Gordon, James Coleman, Chris Marker, Bruce Nauman, Pierre Huyghe, Ugo Rondinone, Isaac Julien, entre d'altres

Odile Burluraux, és comissària de la col·lecció de vídeo del Musée d'Art moderne de la Ville de Paris des del 1990 i col·labora des de fa anys amb el Centre Pompidou de París i la Tate de Londres com a comissària. Ha comissariat nombres exposicions entre les quals destaquen Kader Attia. Construire, déconstruire, reconstruire: le corps utòpiques; Ryan Trecartin & Lizzie Fitch. Any Ever; États de l’artifice, entre d’altres.

Alain Fleischer (París, 1944), Director de Le Fresnoy a Tourcoing a França. Va ser resident a la Villa Medici després de guanyar la Beca Roma els anys 1985-1987. Ha estudiat literatura, semiologia i antropologia a París. Va ser professor a la Universitat París III, a la Universitat de Québec a Montreal i a nombroses escoles d’art, fotografia i cinema, entre les que destaquen IDHEC/FEMIS a París

Xavier Franceschi, Director de FRAC Ile de France-Le plateau a París des de l’any 2006. Anteriorment va ser Director del Centre d’art de Brétigny-sur-Orge (1991-2002) on va organitzar exposicions dels artistes Pierre Bismuth, Michel Blazy, Maurizio Cattelan, Carsten Höller, Philippe Ramette, l’Atelier van Lieshout i Xavier Veilhan. També va ser inspector de la creació artística al Departament d’arts plàstiques (2002-2006).

Tots aquests professionals mantindran trobades amb diferents agents del sector, visitaran diferents espais d’art emergent de la ciutat i assistiran als esdeveniments on es trobaran amb tots els convidats de la Fira Loop. L’objectiu principal de la presència d’aquests comissaris a Barcelona és afavorir l’intercanvi i la dinamització de l’escena artística contemporània de Catalunya en relació amb les escenes locals de les ciutats pioneres en la seva disciplina. LOOP també fomenta els contactes entre aquest comissaris i crítics convidats amb els artistes catalans i representats de l’Institut Ramon Llull. Aquests contactes es realitzen amb l’objectiu de promoure la programació catalana als centres internacionals i de donar a conèixer els ajuts als que poden accedir les institucions internacionals si inclouen artistes catalans en els seus programes i sobre les activitats de l’Institut Ramon Llull.


Festival Loop, una iniciativa única al món

Des de la seva creació, Loop és una iniciativa única al món, amb una doble vessant de festival i fira dedicada al vídeoart; a aquests dos eixos cal afegir les xerrades, tallers i trobades professionals que fomenten l'apreciació del vídeo i el cinema d’artista.

És considerat un esdeveniment internacional amb una gran capacitat d’atraure professionals del sector i alhora agents estrangers interessats en la producció més contemporània, i també és un estímul a la col·laboració públic-privada, amb museus, productores, galeries i col·leccionistes locals i internacionals participants en el projecte.

En aquesta edició, el Festival tindrà lloc del 9 al 21 de novembre i la Fira dirigida als professionals serà del 16 al 18 de novembre; a partir del 19 i fins el 21 del mateix mes s'obrirà al públic en general.

Enguany hi participaran més de 160 artistes, 40 comissaris i comissàries en 62 espais artístics i culturals que oferiran un ampli ventall d'exposicions, projeccions i performances. La programació explora el potencial del cos com a eina de comunicació i autorepresentació i com a catalitzador del canvi col·lectiu. El lema d'enguany és Diari d’un cos.

Gràcies a la seva especificitat, Loop contribueix a la vitalitat general del sector i situa Barcelona i Catalunya en el circuit internacional d’esdeveniments d’art contemporani. Alhora fa una aposta per la creació local, amb obres d’artistes nascuts i residents a Barcelona i a Catalunya.


    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"