Institut Ramon LLull

Xesca Salvà, Marc Villanueva i Xavier Bobés participen al festival internacional de teatre d’objectes de Berlín

Escèniques.  Berlin, 28/10/2021

Amb l'experiència global d'una pandèmia com a teló de fons, el festival internacional de teatre d’objectes “Theater der Dinge” se celebra enguany del 4 al 13 de novembre. En aquest context, el festival defineix el tema de l’edició d’enguany que sota el títol “El món sense nosaltres” presenta posicions artístiques que reflexionen sobre el final d’una era antropocèntrica i que proposen una nova manera de situar l’ésser humà al món. D’una banda, fa referència a qüestions ecològiques i a la petjada que l’home deixa al món i, de l’altra, reflexiona sobre l'experiència del buit i el desig de noves estratègies de treball en xarxa.




El festival inclou des de 2016 al programa companyies catalanes i co-produeix alguna de les produccions que hi presenta. És el cas de “Parmecis i Meteorits. Understory”, de Xesca Salvà i Marc Villanueva Mir que s’estrenarà el 7 de novembre a Alemanya en el marc del festival. 

La peça de Salvà i Villanueva Mir és va estrenar al TNT i ara, a Berlín, s’estrena una adaptació a l’alemany. A més, Theater der Dinge mostrarà també la peça “Corpus”, de Xavier Bobés, que ja va ser present a l’edició de 2020 del festival, i que es programa novament per arribar a un major públic, ja que les restriccions sanitàries derivades de la pandèmia van reduir la difusió de l’espectacle. La presentació de companyies catalanes en el marc del festival compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull.

“Theater der Dinge” se celebra aquest any a la Schaubude Berlín, com és habitual, i també a d’altres equipaments de la ciutat, ofereix com a complement a la seva programació teatral un programa de cinema i activitats en línia.

“Paramecis i Meteorits. Understory”, de Xesca Salvà i Marc Villanueva Mir

Lynn Margulis (1938- 2011) va ser una de les primeres biòlogues en abastar la complexa coexistència i interconnexió dels microorganismes entre ells, les plantes, els animals i els fongs. L’escenògrafa Xesca Salvà i el dramaturg Marc Villanueva Mir col·loquen al centre de la seva proposta artística el personatge Margulis, qui va extrapolar el que havia après sobre aquests microorganismes a escala planetària. Dels fongs al cosmos, la seva teoria va obrir la porta a observar la terra com una enorme xarxa d’interdependències i l’evolució, precisament, com un procés on la simbiosi prima més que la competició darwinista.

Revolucionària tant en les seves hipòtesis com en la seva metodologia, Lynn Margulis defensava l’especulació —el vincle necessari entre ciència i ficció— com a pedra de toc per a la seva praxis. Concedint a la fabulació un rol igualment fonamental, Salvà i Villanueva han dissenyat un recorregut escènic que es troba entre la instal·lació i l’experiència immersiva. En aquest marc, invoquen la presència de Margulis a través de converses amb sis biòlogues locals i exploren com ens podem deixar inspirar per la seva figura i pels torrents d’activitat que corren per sota les pedres. Un intent de petit format de deixar enrere l’arrogància antropocèntrica i d’abraçar de la vida la seva inabastable diversitat.


Corpus 1/6, de Xavier Bobés

L'artista català Xavier Bobés és un convidat habitual de la Schaubude des de fa molts anys. En aquesta ocasió, crea un escenari en miniatura per a la seva obra a escala 1:6 i produeix una experiència condensada i intensiva per a un únic visitant: cinc minuts amb un objecte escultòric, un sonet de Shakespeare i música barroca per a violoncel. Es tracta d’una reflexió poètica sobre la relació entre els cossos humà, animal i vegetal, una fugida sensual en la qual l'invisible es manifesta, encara que només sigui per un moment.

Més informació:

Der Schaubude-Blog (theaterderdinge.com)

Schaubude
Schaubude Berlin és, des de la seva fundació l’any 1993, un punt de trobada internacional i una plataforma per al teatre d’objectes. El seu programa inclou diversos gèneres i estils dins el teatre contemporani de figures i objectes. L'any 2017 la Schaubude Berlín va rebre el premi nacional alemany de teatre. El jurat va afirmar que el prestigiós teatre és un dels motors creatius de Berlín i va destacar les seves col·laboracions amb altres institucions, els festivals que organitza així com el seu programa per a joves talents i la seva oferta cultural per a tots els públics. El seu director artístic, Tim Sandweg, va rebre el premi ASSITEJ pel seu compromís excepcional amb el teatre infantil i juvenil i és gran coneixedor de l’escena teatral catalana.

El festival inclou des de 2016 al programa companyies catalanes i co-produeix alguna de les produccions que hi presenta

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"