Institut Ramon LLull

Air/Aria/Aire. Presentació del Quaderns Biennale 2021

Arts.  COAC, 14/10/2021

Presentació del primer “Quaderns Biennale” amb la presència de la degana del COAC, Assumpció Puig i del director de l’Institut Ramon Llull, Francesc Serés. El Quaderns Biennale, 2021: Air/Aria/Aire és un número extraordinari de la revista Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme del COAC en motiu de la presentació del projecte Catalonia in Venice: Air/Aria/Aire promogut per l’Institut Ramon Llull per a la 17a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia.




La publicació reflexiona entorn del tema central de la Biennal de Venècia d’enguany, “Com viurem junts?”, amb el projecte Air/Aria/Aire comissariat per Olga Subirós que inclou una recerca urbanística desenvolupada per l’estudi 300.000Km/s i que compta amb la contribució d’altres autors col·laboradors del projecte com Maria Arnal, Míriam Garcia, Josep Perelló, Xavier Querol, Jordi Sunyer, d’altres. El projecte destaca el paper de l’arquitectura i l’urbanisme en el context de dues crisis globals interconnectades: l’emergència climàtica i la crisi de salut pública per la contaminació de l’aire i la necessitat de crear evidència cartogràfica per a la diagnosi i per a situar les transformacions necessàries per a un nou model de ciutat saludable i justa.

Per abordar aquestes qüestions, comptarem amb la presència de Janet Sanz, directora de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme Infraestructures i Mobilitat i 2a tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Mercè Rius, directora general de Transports i Mobilitat de la conselleria de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i Mar Santamaria i Pablo Martínez, tots dos co-fundadors de 300.000km/s i col·laboradors del projecte, i la mateixa Olga Subirós que moderarà la sessió.

Comissariat del projecte Air/Aria/Aire
Olga Subirós és arquitecta i comissària de projectes expositius que aporten nous enfocaments que integren les transformacions de l'era digital i les crisis eco-socials. El seu projecte curatorial i de disseny expositiu més recent és Air/Aria/Aire, sobre la contaminació de l'aire i la necessitat de crear evidències cartogràfiques per ajudar a canviar el model de les ciutats, està exposat a la Biennal d'Arquitectura de Venècia 2021. Subirós ha estat co-comissària i dissenyadora de l'exposició "Big Bang Data" sobre la datificació del món que es va presentar al CCCB i en diverses seus internacionals com el MIT Museum i l'Arts Science Museum a Singapur. Subirós ha desenvolupat més d'una cinquantena de projectes expositius per a diverses institucions com el CCCB, el MACBA, el Museu Nacional-Bornemisza, la Fundació Telefónica, Somerset House London, ArtLab a Lausanne i Centre d'Art Contemporani DOX Praga, entre d'altres. Subirós és també professora del Màster en Disseny i Dades de l'Escola Elisava-Universitat Pompeu Fabra i doctoranda per la RMIT University.

Participants del projecte Air/Aria/Aire
300.000 Km/s és un estudi d'urbanisme pioner en la planificació estratègica a partir de l'ús de macrodades. Els seus estudis combinen l'anàlisi i la visualització de dades relatives a les ciutats per millorar la qualitat de vida dels seus habitants. Han presentat el seu treball a la Chicago Architecture Biennial (2019), la Casa Encendida de Madrid (2017), al Museu d'Art Modern de Chicago (2014) i el CCCB (2014). Fundat per Mar Santamaría i Pablo Martínez, 300.000 km/s ha estat guardonat amb el Premi Catalunya d’Urbanisme Manuel Solà-Morales 2020, el Premi Nacional d'Urbanisme de la CSCAE 2019 i el Premi S+T+ARTS de la Comissió Europea 2019 amb el projecte de planejament urbà Pla d'Usos de Ciutat Vella de Barcelona.

Inscripcions pel seguiment en línia de la sessió. Clica aquí
Inscripcions presencials
. Clica aquí

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"