Institut Ramon LLull

El Museé des Abattoirs de Tolosa homenatja el psiquiatre català Francesc Tosquelles

Arts.  TOLOSA, 13/10/2021

L’exposició “La Déconniatrie. Art, exil et psychiatrie autour de François Tosquelles” coproduïda pel museu de Tolosa amb el CCCB de Barcelona, ​​el museu Reina Sofía de Madrid i el museu americà d’art popular de Nova York, revela una història poc coneguda de qui és un referent de la psiquiatria del segle XX, així com els seus vincles amb l'art brut i l'art modern. L'exposició pren com a punt de partida la carrera del psiquiatre català Francesc Tosquelles (1912-1994).
Basant-se en la trajectòria de Francesc Tosquelles, que fa de fil conductor, l’exposició analitza la relació entre art, l'exili, la psiquiatria i la noció de creació en el context d’exclusió, reclusió o hospitalització. Es tracta, doncs, de combinar una història de l’art modern amb una història de l’art brut i l’art contemporani, així com la de la psiquiatria i el decolonialisme.

Els antics escorxadors de Tolosa, el Abattoirs, donen la benvinguda a la primera etapa d’aquest projecte internacional, que reuneix més de 100 obres, tant d’art modern com les creades per pacients a l’hospital, a més de pel·lícules inèdites, llibres, arxius, fotografies i una secció d’art contemporani. Després circularà el 2022 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ​​al Museu d’Art Modern de Tarragona i al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid i el 2023 a l' American Folk Art Museum de Nova York, tots ells coproductors del projecte.

L’exposició “La Déconniatrie” és reconeguda com a projecte d’interès nacional pel Ministeri de Cultura francès i compta amb el suport econòmic de l’Institut Ramon Llull i d'Acción Cultural Española. La Col·lecció de l'Art Brut de Lausana (Suïssa) i l'IMEC també la recolzen mitjançant préstecs d'obres.

Comissaris: Carles Guerra, professor de la Universitat Pompeu Fabra i comissari independent, Joana Masó, professora de literatura francesa a la Universitat de Barcelona i investigadora de la Càtedra UNESCO de Dones, Desenvolupament i Cultures; Julien Michel, investigador dels Abattoirs; Annabelle Ténèze, conservadora en cap i directora dels Abattoirs.

Artistes i autors que participen al projecte: Karel Appel, Benjamin Arneval, Antonin Artaud, Paul Balvet, Raphaël Barontini, Georges Bataille, Roger Bernat, Albert Belloc, Jeanne Bonnafé, Lucien Bonnafé, Mohamed Bourouissa, Brassaï, Georges Canguilhem, Giuseppe Capone, Georgette Chadourne, Jean Combier, Auguste Chauvin, Frédéric Delanglade, Fernand Deligny, Eugène Deslaw, Jean Dubuffet, Maxime Dubuisson, Éric Duvivier, Paul Éluard, Frantz Fanon, Jean Fautrier, Gaston Ferdière, Celestino Ferrando Marti, Auguste Forestier, Michel Foucault, Galo, Joséphine Guattari, Aimable Jayet, Allan King, Yayoi Kusama, Maurizio Lazzarato, Léon Marguerit, Agnes Martin, Agnès Masson, Jacques Matarasso, Angela Melitopoulos, Jean-Baptiste Metge, Henri Michaux, Myriam Mihindou, Margaret Miller, Joan Miró, Roméo Mivekannin, François Pain, Alejandro Parriego, Jean Paulhan, Perejaume, Josep Ponti Musté, Hans Prinzhorn, Marcel Réja, Alejandra Riera, José Roa, Mario Ruspoli, Enrique Sales, Salvadore Sales, Francisco Saura, Léon Schwarz-Abrys, Marguerite Sirvins, Nancy Spero, François Tosquelles, Hélène Tosquelles, Tristan Tzara, Romain Vigouroux, Gérard Vulliamy...

La col·laboració de l’Institut Ramon Llull possibilita en particular la instal·lació de l’artista visual català Roger Bernat escenificant les pel·lícules de Tosquelles a Saint-Alban durant els anys 1950-1970, des dels arxius de l’Institut Jean Vigo.

La Déconniatrie. Art, exil et psychiatrie autour de François Tosquelles

Du 14 octobre 2021 au 6 mars 2022

Les Abattoirs, Musée – FRAC Occitanie Toulouse

76 allées Charles-de-Fitte

31300 Toulouse

François Tosquelles. Soigner les institutions

François Tosquelles, Joana Masó

Éditions L’Arachnéen, novembre 2021

400 pages

+info: Web oficial del projecte

« Moi, la psychiatrie, je l’appelle la déconniatrie. Mais, pendant que le patient déconne, qu’est-ce que je fais ? Dans le silence ou en intervenant – mais surtout dans le silence –, je déconne à mon tour. »
Francesc Tosquelles. Une politique de la folie, dirigida per François Pain, Danièle Sivadon i Jean-Claude Polack, 1989

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"