Institut Ramon LLull

Retrospectiva completa de les pel·lícules de Marc Recha a Eslovènia

Cinema.  ESLOVÈNIA, 07/10/2021

La Filmoteca Eslovena, Kinodvori el Festival de Cinema de Izola, amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull i la participació de Filmoteca de Catalunya i Filmoteca Valenciana, i amb el suport de la delegació del Govern als Balcans del Departament d'Exteriors de la Generalitat de Catalunya, han organitzat una retrospectiva completa de les pel·lícules de Marc Recha




La Cinemateca nacional d’Eslovènia, el Kino Otok Festival de cinema internacional i el cinema Kinodvor de Ljubljana, tres de les institucions culturals més prestigioses d’Eslovènia i del circuit cinematogràfic europeu, dediquen una retrospectiva a la filmografia completa del cineasta català Marc Recha, que inclou una vintena de treballs entre els quals els seus vuit llargmetratges. La mostra, comissariada per la Kinoteka de Ljubljana i el mateix artista, amb la participació de l’Institut Ramon Llull, de la Filmoteca de Catalunya i la Filmoteca Valenciana, s’havia d’haver celebrat el juny de 2020 però es va suspendre a causa de la Covid 19, motiu pel qual se celebrarà entre l’11 i el 29 d’aquest mes d’octubre, si bé ja es va avançar amb la projecció el passat 28 d’agost de la pel·lícula Dies d’agost, protagonitzada per Recha i el seu germà David. El projecte compta amb el suport de la delegació del Govern als Balcans del Departament d'Exteriors de la Generalitat de Catalunya.

Marc Recha

De formació autodidacta, Recha va debutar en el format de llargmetratge el 1991 amb la pel·lícula El cielo sube, fins ara el seu únic treball en castellà, després de filmar alguns curtmetratges. Amb el segon llarg, L'arbre de les cireres, filmat com tota la resta en llengua catalana, inicia una fase dins la seva obra, que s’ha singularitzat entre d’altres aspectes per la seva predilecció per filmar en paisatges rurals i apartats i per abordar temes com la imaginació, l’absència i les relacions familiars, sovint des dels ulls de la infantesa. Al seu darrer llargmetratge, La vida lliure (2018), Recha confronta el ser humà amb la naturalesa per preguntar-se pel sentit de l’ existència, retratant la realitat sense contaminar-la de posades en escena ni artificis addicionals, i aconseguint la transcendència atemporal de les llegendes i els mites, mètode que ha anat perfeccionat al llarg de la seva carrera. El cinema intimista i la mirada personal de Marc Recha, qui també signa els guions de totes les seves pel·lícules, ha obtingut reconeixement i projecció internacional. La seva tercera pel·lícula, Pau i el seu germà, va ser seleccionada per a la secció oficial del Festival Internacional de Cinema de Cannes, esdevenint l'única pel·lícula parlada en català que ha aconseguit aquesta fita fins a la data. Recha ha estat guardonat el 1998 amb el Premi Ciutat de Barcelona per L'arbre de les cireres, el 2001 amb el Premi Ondas al millor director per Pau i el seu germà i el 2002 amb el Premi Nacional de Cinema, concedit per la Generalitat de Catalunya.

Partners a Eslovènia

La Kinoteka d’Eslovènia, creada l’any 1996, és membre de la Federació Internacional d’Arxius Fílmics (FIAF) i de l’associació de Cinemateques Europees (ACE), associació a la qual pertany també la Filmoteca de Catalunya, i col·labora de forma habitual amb ambaixades estrangeres i institucions culturals internacionals en la preparació de retrospectives de cineastes d’altres països. El festival de cinema internacional Kino Otok-Isola Cinema, establert l’any 2004, s’ha anat consolidant com un dels esdeveniment culturals més importants d’Eslovènia, oferint un excel·lent programa cinematogràfic tant nacional com internacional. El festival creu que la projecció de la pel·lícula no està complerta sense la presència del seu director i aposta per convidar el talent cinematogràfic per la presentació de les produccions. Les projeccions són a l’aire lliure i estan acompanyades de programes educatius, de trobades amb els autors/director i de tallers. Kinodvor és la sala cinematogràfica més important de la ciutat de Ljubljana, un cinema municipal que ofereix una programació actual i de qualitat que inclou pel·lícules europees, en versió original amb subtítols en eslovè i que va rebre el 2019 el premi a la millor programació atorgat per la xarxa de cinemes europeus. Obert l’any 1923, al llarg de la seva historia ha programat cinema comercial, cinema “Red light” i cinema d’art i assaig. Renovada l’any 2003 i equipada amb la ultima tecnologia digital, actualment acull una sala per 197 persones, una filmoteca i un cafè al bell mig de la ciutat. Kinodvor és també la seu principal de diversos festivals com el Ljubljana International Film Festival o el Kino Otok-Isola Cinema Festival. Desenvolupa diversos programes de cinema (programació a l’aire lliure, per Halloween, etc.) però el seu cicle estrella és el programa educatiu per a infants i joves, reconegut amb el premi Best Young Audience Activities Award (2010) de la Conferència Europea de Cinemes.


PROGRAMA

El programa de la retrospectiva sobre Marc Recha segueix aquest calendari:

  • Dies d’agost, llargmetratge 35mm (Benecé Produccions): 28/8, Kinotok i 17/10, Kinoteka
  • La vida lliure, llargmetratge DCP (Turkana Films, La Perifèrica Produccions). 11/10, Kinodvor / 29/10, Kinoteka
  • El cielo sube, llargmetratge 35mm (Parallamps Companyia Cinematogràfica): 12/10, Kinoteka
  • L’arbre de les cireres, llargmetratge 35mm (Oberon Media): 13/10, Kinoteka
  • 3 Curtmetratges de super 8 (Somni, Fog, Transició), Parallamps Companyia Cinematogràfica): 13/10, Kinoteka
  • Pau i el seu germà, llargmetratge 35mm (Oberon Media) 14/10, Kinoteka
  • Les mans buides, llargmetratge 35mm (Eddie Saeta): 15/10, Kinoteka
  • Le voyage de Zan, curtmetratge inclòs dins la pel·lícula The Brigdes of Sarajevo (varis autors), DCP (Fabienne Servan-Schreiber) (Orange): 16/10 Kinoteka
  • El darrer instant, curtmetratge. 35mm (Parallamps Companyia Cinematogràfica): 19/10, Kinoteka
  • El zelador, curtmetratge 35mm (Parallamps Companyia Cinematogràfica): 19/10, Kinoteka
  • La por d’abocar-se, curtmetratge 35mm (Parallamps Companyia Cinematogràfica): 19/10, Kinoteka
  • La maglana, curtmetratge 35mm (Parallamps Companyia Cinematogràfica): 19/10, Kinoteka
  • És tard, curtmetratge 35mm (Parallamps Companyia Cinematogràfica): 19/10, Kinoteka
  • L’escampavies, curtmetratge 35mm (Parallamps Companyia Cinematogràfica): 19/10, Kinoteka
  • Coses vistes, curtmetratge DCP (Parallamps Companyia Cinematogràfica): 19/10, Kinoteka
  • Un dia perfecte per volar, llargmetratge DCP (Parallamps Companyia Cinematogràfica): 20/10, Kinoteka
  • Petit Indi, llargmetratge 35mm (Parallamps Companyia Cinematogràfica): 21/10, Kinoteka

Les projeccions es podran veure a la Kinoteka d’Eslovènia i als cinemes Kinodvor i Kino Otok.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"