Institut Ramon LLull

El Llull promou el teatre d’objectes i titelles català al Thess Puppet Festival de Grècia

Arts.  GRÈCIA, 04/10/2021

La Companyia Jordi Bertran, Labú Teatre, Sovint, Antonella d’Ascenzi i Zero en conducta participaran a l'edició 2021 del Festival. L’Institut Ramon Llull col·labora amb el Thesspuppet Festival des de 2018, quan van presentar tres companyies catalanes. El 2019 va participar una companyia catalana i dues balears. L’edició del 2020 no es va celebrar degut a la crisi sanitària ocasionada de la COVID-19 però enguany el festival es celebra entre els dies 2 i 11 d’octubre.




El Thesspuppet Festival

El Thesspuppet Festival és una iniciativa de Juanjo Corrales, productor i director del festival, que també dirigeix el Festival Internacional de Títeres de Bilbao. El Thesspuppet festival, que s’ha celebrat fins ara a la ciutat de Véria, torna a la ciutat de Kilkís, on feia cinc anys que no se celebrava cap edició. El festival està organitzat per la cooperativa social Syn-Koino Koinsep-Cooperativa i compta amb el suport del ministeri de cultura grec, l’ajuntament de Kilkis, l’Associació Hispano-Hel·lènica, entre d’altres institucions. El Festival es realitza a la ciutat de Kilkis, seu central del mateix i també a Salònica, seu d’algunes activitats paral·leles del festival. Algunes de les companyies programades també faran alguna actuació a la capital grega.

L’objectiu del festival és promoure l’art i la professió del teatre d’objectes i titelles dins de la societat a partir de les següents línies d’accions: la programació d’espectacles i tallers en el marc del festival i al mateix temps el treball en xarxa amb altres festivals i teatres de la regió; la utilització del teatre d’objectes i titelles com a instrument pedagògic en l’àmbit educatiu i com a instrument de treball en intervencions socials amb col·lectius en risc.

Participació catalana

Les companyies catalanes programades per enguany són les següents:

Companyia Jordi Bertran

El 1977, Jordi Bertran va conèixer un grup de titellaires de la Barceloneta, el “Grupo Taller de Marionetas”, dirigit per Pepe Otal, descobrint així el poder de fascinació i la capacitat de comunicació de les marionetes i els titelles. Després de formar part de diverses companyies de titelles, l’any 1987 funda la seva pròpia companyia, amb la intenció de difondre l’art de la marioneta i d’arribar, preferentment, al públic adult. Gràcies a l’esforç de molts artistes i col·laboradors, La Companyia Jordi Bertran és una de les més reconegudes i prestigioses del nostre país. Ha aconseguit nombrosos premis nacionals i internacionals i ha participat en els més importants festivals d’arts escèniques del món, fent gires per més de cinquanta països i treballant en programes televisius d’arreu. Jordi Bertran ofereix cursos de construcció i manipulació de marionetes i titelles al seu Taller del Parc de Barcelona. La companyia presenta els espectacles Antologia i Power Point. A banda, realitzarà dues funcions complementàries a Atenes.

Web oficial: https://jordibertran.cat

LaBú teatre

LaBú Teatre és un projecte artístic de creació escènica contemporània i investigació de la dramatúrgia de l’objecte, atmosferes i paisatges visuals. Utilitza materials ordinaris transformant-los en quelcom extraordinari. L’estètica de LaBú es reafirma a través d’un llenguatge únic de textures, plasticitat i música creant quadres visuals en moviment que suggereixen estats de lleugeresa i llibertat per a petits i grans. La companyia presentarà el seu espectacle Alma.

Web oficial: https://labuteatre.com

Sovint

Companyia valenciana que realitza una exposició de màscares i titelles de diverses cultures, amb tallers i petites representacions in situ per a públic infantil. Estaran durant una setmana al festival, amb cinc passis diaris, en un espai que acollirà a escoles concertades i públic en general

Web oficial: https://sovint.org

Antonella d’Ascenzi – Roux 2 project

Artista italiana resident a Catalunya que treballa sobre la idea de connexió entre els elements escènics: la dansa i el teatre, els objectes i la imatge, el cos i l’espai, el públic i l’escena. Des de l’any 2010 crea obres i performances per a públic familiar i adult, alimentant una poètica que parla, juga i s’arrisca, cercant la dinàmica de l’atzar com a pretext creatiu i escènic. Presentarà tres actuacions de l’espectacle Piccolo Circo de Hilo, una obra de teatre visual per a públic familiar que utilitza la dansa i els titelles.

Web oficial: https://antonelladascenzi.com/

Zero en conducta

Companyia formada per José Antonio Puchades, Julieta Gascón i David Maqueda, treballa en l’exploració del potencial expressiu de diferents arts escèniques relacionades amb el moviment. La seva investigació està centrada en la unió del mim corporal, la dansa els titelles i el teatre físic. El festival presenta un film de 30 minuts que la companyia ha realitzat sobre l’art dels titelles.

Web oficial: https://www.zeroenconducta.es

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"