Institut Ramon LLull

La literatura catalana torna a FIL Montréal

Literatura.  MONTREAL, 14/09/2021

Un dels festivals més grans d’Amèrica del Nord, FIL Montréal, combina diverses disciplines artístiques, incloent-hi la música, el cinema i el teatre.




Comptant amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, al festival hi haurà una conversa entre un dels autors catalans més respectats, Jaume Cabré, i l’escriptora francocanadenca Marie-Claire Blais. Stanley Péan serà l'encarregat de moderar l’esdeveniment.

Jaume Cabré (Barcelona, 1947) és un autor essencial de la literatura catalana contemporània. Durant molts anys va combinar la seva obra literària amb la docència i l’escriptura de guions de cinema i televisió. La seva obra literària consta principalment de novel·les i comptes, però també ha publicat obres de teatre, a més de diversos llibres reflexionant sobre l’escriptura i la lectura. S’ha traduït la seva obra, incloent-hi títols com La telaranya, Fray Junoy o l’agonia dels sons, Llibre de preludis, Senyoria, Les veus del Pamano i Jo confesso, i Viatge d’hivern, un llibre de contes, a més de vint països i ha estat un èxit rotund a Alemanya, Itàlia, França i els Països Baixos, convertint-lo en un dels autors més importants del món de la literatura.

Marie-Claire Blais és una novel·lista francocanadenca que ha contribuït enormement a la literatura canadenca des que va publicar la seva primera novel·la, La belle bête (1959), un clàssic de la literatura quebequenca, a l’edat de vint anys. Durant més de tres dècades, especialment durant els anys seixanta i setanta, Blais ha estat una autora remarcablement prolífica, havent escrit una novel·la quasi cada any. El seu estil és exquisidament literari i ha rebut molta atenció acadèmica. S’ha traduït la totalitat de la seva obra a anglès i també a altres llengües, entre elles l’alemany, el rus i el xinès. Blais ha rebut diversos premis i distincions.

Stanley Péan va néixer a Haití, però es va criar al nord de Quebec (Jonquière, a la regió de Saguenay) i és l’autor de vint llibres: reculls de comptes, novel·les, ficció infantil i diversos assaigs sobre el jazz. També és guionista; periodista; cap de redacció de Le Libraire (una revista bisetmanal sobre els llibres a Quebec, distribuïda gratuïtament a les llibreries independents); crítica a Vous m’en lirez tant, el programa literari setmanal de Première Chaîne de Radio-Canada; presentador d’un programa quotidià de jazz en Espace musique, l’emissora nacional de música de Radio-Canada; i, finalment, va ser president de l’UNEQ, el sindicat d’escriptors i autors a Quebec, del 2004 al 2010.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"