Institut Ramon LLull

Cicle de conferències sobre sociolingüística catalana a universitats d'Alemanya

Llengua.  ALEMANYA, 19/07/2021




El proppassat mes de juny va tenir lloc el cicle de conferències sobre sociolingüística organitzat per tres universitats Alemanyes, les de Freiburg, Kiel i Marburg. La situació actual naturalment va obligar-nos a dur-lo a terme de forma virtual, la qual cosa va fer que no només les escoltessin estudiants d’Alemanya sinó que s’arribés a estudiants d’arreu: Països Catalans, Mèxic, Brasil, Itàlia o Anglaterra, entre d’altres.

El Dr. F. Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i antic director del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC) de la UB, va ser l’encarregat de pronunciar la primera conferència. El dijous 17 de juny una vintena d’oients van poder seguir la conferència “Linguistic diversity and sociolinguistic revolutions: history and some prospective comments”. Durant la seva intervenció el Dr. Vila va presentar els canvis i evolucions que han patit les llengües seguint el fil de les cinc revolucions socials i sociolingüístiques més rellevants que han anat apareixent fins als nostres dies, com per exemple la creació dels Estats i la consegüent aparició de les lleis escrits, la invenció de la impremta o el desenvolupament d’internet. La conferència íntegra es pot recuperar al següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=x1BNe2mNI5U.

Marina Massaguer Comes, antiga lectora de català a la universitat d’Oxford i actual investigadora del CUSC, es va encarregar el 21 de juny de la segona conferència del cicle, “Els no parlants de català en les dinàmiques sociolingüístiques de Catalunya”, de la qual van poder gaudir una trentena d’oients d’arreu. Primer de tot, la Marina va fer una introducció de la situació sociolingüística i demogràfica actual de Catalunya, i a continuació va prosseguir amb les actituds lingüístiques tant dels nou parlants com dels no parlants, i què els empeny a aprendre, o no, la llengua, tema que ha estat investigant per la seva (gairebé acabada) tesi doctoral. La conferència íntegra es pot recuperar al següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=dFSNmaDqkdw

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"