Institut Ramon LLull

El Der Freischütz de Padrissa a Konzerthaus, coincidint amb el 200è aniversari de la peça

Escèniques.  Berlín, 15/06/2021

Coincidint amb el 200è aniversari de l'estrena de 'Der Freischütz' a la Konzerthaus de Berlín (que també va suposar la inauguració de l'auditori), Carlus Padrissa presenta la seva pròpia versió de la cèlebre òpera. A 'El Caçador Furtiu', amb música de Carl Maria von Webber i llibret alemany de Friedrich Kind, el furero reinterpreta la que va ser considerada la primera òpera romàntica alemanya realment important, especialment en la seva identitat nacional i emocional. El resultat es podrà veure en streaming el proper divendres 18 de juny a les 19 h, al canal ARTE Concert i al web konzerthaus.de. A més, també es farà un livestream amb centenars de butaques a la plaça Gendarmenmarkt de Berlín, davant la Konzerthaus.




La trama de l'òpera es basa en una llegenda folklòrica alemanya, i moltes de les seves tonades estan inspirades per la música folklòrica alemanya. El seu retrat res terrenal del sobrenatural és especialment agut en algunes escenes i, en aquest sentit, Carlus Padrissa converteix la peça en una al·legoria a favor de l'ecosistema. El bosc va ser un símbol important per als romàntics alemanys de finals de segle XVIII. I en l'obra de Weber, el bosc juga un paper central tant en el primitiu com a fantasmagòric i aterridor: unitat i puresa. L'atracció del prohibit, el mòrbid i el misteriós es reflecteix en l'interès per la pròpia vida interior, per la resplendor de l'ànima. La flama brillant de l'exterior i el món interior, tots dos sonen impressionants a Weber.

L'empremta humana està fent desaparèixer els ecosistemes de món: el canvi climàtic, onades de calor, sequeres, conflagracions, plagues de tèrmits, infestació de fongs... el compte enrere ha començat. Un terç d'Alemanya està coberta per bosc i la societat alemanya s’hi ha identificat des de fa segles: en termes mitològics i espirituals. Els boscos vam morint i això també afecta l’esperit alemany. 'Der Freischütz' aprofundeix amb l'alarmant situació ecològica actual. La Konzerhaus esdevindrà una instal·lació farcida de mites amb els quals l'espectador viurà un immersió 360º per a tots els sentits. Un viatge a les arrels de l'òpera, on història i natura van de la mà per tornar a despertar 'Der Freischütz' a la Konzerthaus que la va veure néixer.

La Fura dels Baus fa una al·legoria a l'ecologisme profund reinventant la primera gran òpera romàntica alemanya: es presenta el 18 de juny, a les 19 hores

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"