Institut Ramon LLull

Marcos Morau, Aina Alegre, Victoria Szpunberg i Helena Tornero al Festival d’Avinyó

Escèniques.  Avinyó/ Vilanova d’Avinyó, 05/07/2021

La dansa i la dramatúrgia de creació catalana arriben al Festival d’Avinyó, un dels esdeveniments internacionals més importants d’arts escèniques contemporànies. Entre la cinquantena d’actuacions del festival, Marcos Morau i Aina Alegre presenten per separat dues vibrants coreografies inspirades en el folklore ibèric. Als programes de dramatúrgia, les 48 Rencobtres d’été i el 5e Forum de Nouvelles Écritures Dramatiques Européennes –ambdós esdeveniments a la Chartreuse de Vilanova d’Avinyó- comptaran amb lectures dramatitzades de Victoria Szpunberg i Helena Tornero, respectivament. Del 5 al 25 de juliol.




Fundat el 1947, el Festival d’Avinyó és avui un dels esdeveniments internacionals més importants de les arts escèniques contemporànies. Cada any, al juliol, Avinyó es converteix en una ciutat-teatre que transforma el seu patrimoni arquitectònic en diversos llocs de representació i acull desenes de milers d’amants del teatre de totes les generacions. El programa està format per espectacles, però també per lectures, exposicions, pel·lícules i debats, multiplicant així les portes d’entrada al món dels artistes i intel·lectuals convidats. Cada vespre al Festival, hi ha una o més estrenes que fan d'Avinyó un autèntic lloc de creació i aventura, tant per a artistes com per a espectadors.

Entre les propostes coreogràfiques del programa principal, el coreògraf Marcos Morau presenta Sonoma amb la companyia La Veronal a l’escenari principal del Pati d’honor del Palau dels Papes, una creació dedicada al cineasta Luis Buñuel i al surrealisme. Sonoma parteix de la necessitat humana de tornar a l’origen, al cos. Un podi on nou dones, nou ballarines amb un univers intel·lectual al cos, fan la seva revolució diària instintiva, també a través del cant, la pregària i la lletania, per fugir de l’opressió social de la feminitat.

21, 22, 24 i 25 de juliol a les 22h

D’altra banda, Morau participarà el 22 de juliol a les 12h30 als Ateliers de la pensée, amb la companyia internacional de teatre FC Bergman i el director teatral palestí Bashar Murkus.


Aina Alegre, coreògrafa i ballarina catalana resident a París, presenta amb el ballarí Yannick Hugron Étude 4, Fandango et autres cadences, un projecte d’estudi al voltant del gest de martellejar, que recull fragments d’històries vinculades a la cultura de les danses populars basques. Aquest espectacle forma part del programa Vive le sujet !, un programa del festival organitzat en col·laboració amb la Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques (SACD) que ofereix a quatre autores i quatre autors de diferents disciplines escollir cadascun dels seus acòlits per produir vuit representacions junts, amb total llibertat de gènere, to, forma i tema.

18, 19, 20, 22, 23 i 24de juliol a les 11h


En paral·lel, les 48es Rencontres d’été de La Chartreuse, Centre Nacional d’Escriptura d’Espectacles col·laborador del festival, acollirà l'obra de les dramaturgues Victoria Szpunberg i Helena Tornero al llarg d’un mes dedicat a les lectures, les representacions i els debats, del 5 de juliol al 5 d’agost.

Durant les Rencontres, la Chartreuse acull el treball del projecte de formació avançada L'École des Maîtres, que reuneix el CSS Teatro Stabile d'Innovazione de Friül-Venècia Júlia (Itàlia), el CREPA - Centre de Recerca i Experimentació en Pedagogia Artística. (FWB / Bèlgica), el Teatro Nacional D. Maria II (Lisboa / Portugal), el TAGV - Teatro Académico de Gil Vicente (Coïmbra / Portugal), la Comédie de Reims - Centre Dramatique National i la Comédie de Caen - Centre Dramatique National de Normandia, i que per primera vegada es dedicarà a l’escriptura dramatúrgica i no a la formació d’intèrprets o directors. Sota la direcció confiada al dramaturg italià Davide Carnevali, els participants exploraran del 15 al 17 de juliol el tema: "La paraula i el cos absent" en forma de "laboratori de dramatúrgia en un estat d’excepció". Entre les lectures ofertes, la de La màquina de parlar, de la dramaturga catalana Victoria Szpunberg.

D’altra banda, la dramaturga Helena Tornero formarà part del 5e Forum de Nouvelles Écritures Dramatiques Européennes amb una lectura de F/M (Devil is alive and well). Aquest fòrum, que tindrà lloc els dies 23 i 24 de juliol, pretén explorar l’aparició de nous escrits dramàtics a Europa convidant vuit dels autors europeus més importants actualment: Jens Raschke, Helena Tornero, Davide Carnevali, Kathrine Nedrejord, Magdalena Schrefel, Vassili Sigarev, Frank Siera i Simon Longma. En cada cas, la lectura d’extractes dels seus textos, a càrrec dels estudiants del Teatre Nacional d’Estrasburg i de la Universitat de París Nanterre, servirà de punt de partida per a discussions i debats amb els estudiants i els autors presents, els seus traductors, especialistes en escriptura contemporània i el públic.

Les obres de Victoria Szpungerg i Helena Tornero han estat traduïdes al francès per Laurent Gallardo.

L'Institut Ramon Llull i la Chartreuse han signat el 2021 un acord de col·laboració regular.


    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"