Institut Ramon LLull

L'HB Studio de Nova York presenta MIVION (RÀDIO SARAJEVO) de La Conquesta del Pol Sud

Arts.  New York, 09/06/2021

HB Studio, en col·laboració amb l'Institut Ramon Llull, presenta la sèrie Playing Together: Catalonia at HB Studio, una mostra d'obres teatrals catalanes, subtitulades a l'anglès i seguides per una conversa amb l'equip artistic sobre l'obra i el seu procés creatiu. El programa s'ha inaugurat durant el mes de maig amb una coversa sobre A.K.A. (ALSO KNOWN AS) de l'autor Daniel J. Meyer. La següent obra, el juliol, serà MIVION (RADIO SARAJEVO) de la companyia teatral La Conquesta del Pol Sud. Dues obres més seran presentades a la tardor.




MIVION (RADIO SARAJEVO) de La Conquesta del Pol Sud

“La vida és com l’aigua, sempre troba el camí” - Slobodan Minic

Mivion (Radio Sarajevo) és un recorregut dins l’experiència de l’Slobodan ‘Boban’ Minic, un reconegut periodista cultural de Radio Sarajevo. Durant el setge que assolà la ciutat, va decidir resistir, a través del micròfon, fent el que sabia fer: ràdio. Avui, viu a l’Escala, on va arribar com a refugiat amb la seva família i on s’ha arrelat. Ha col·laborat com a columnista amb El Periódico i amb diferents mitjans de comunicació. Ha escrit el llibre ‘Bienvenido a Sarajevo, Hermano’ (ed. La Mirada Esfèrica) i participat en el documental ‘Good night Sarajevo’. La seva és una experiència que cal escoltar i que, sens dubte, ens interpel·la directament sobre el present – a Europa i al món - sobre el progressiu avenç de la intol·lerància, el nacionalisme i l’autoritarisme.

A Mivion (Radio Sarajevo) el llenguatge de la ràdio en directe i el del teatre es fonen màgicament. La veu del nostre protagonista es combina amb l’escena i amb el treball documental de la companyia a Bòsnia i a Sèrbia.

Mivion es basa en una mirada que és ‘pont’: entre dos móns, entre dos temps, entre història individual i col·lectiva, entre raó i emoció.

Mivion és un acrònim en llengua serbocroata, carregat de significat: està format per l’abreviació de les paraules ‘nosaltres’, ‘vosaltres’ i ‘ells’. Mivion és també el títol del programa que dirigia l’Slobodan Minic. Es tractava d’una ressenya cultural que va assolir una gran rellevància i notorietat abans de la guerra. La majoria dels artistes de renom de l’ex-Iugoslàvia hi van ser entrevistats: des del gran poeta bosni Sidran, fins a Kusturica i Goran Bregovic. L’acrònim nosaltres-vosaltres-ells al·ludia als artistes, al públic i als crítics.

Podeu veure el trailer de l'obra aquí.

 

Slobodan ‘Boban’ Minic (Sarajevo, 1950) és llicenciat en dret i periodista. Fou director de cultura i del programa ‘Mivion’ a Radio Sarajevo. Un cop iniciat el setge de la ciutat, en Boban refusà deixar-la per seguir fent ‘resistència’ a través del micròfon. Després de dos anys i mig de setge, en Boban va decidir reunir-se amb la seva família que ja s’havia refugiat a Catalunya. Ha participat en diferents iniciatives artístiques i culturals, ha viatjat per tot l’Estat donant conferències i xerrades.

Ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació audiovisual així com amb la premsa escrita. Va participar a la sessió del Tribunal Permanent dels Pobles pels crims de l’ex-iugoslàvia. Al 2005 rep el premi LiberPress.

En Boban sempre ha estat un gran comunicador. La majoria de totes aquestes activitats les ha dut a terme mentre treballava al bar-cafeteria del centre social de L’Escala. Durant anys, com a bon periodista, ha anat anotant en tota mena de papers, llibretes, rebuts i tovallons les seves experiències com a estranger. Retalls de converses que es barregen amb els seus records i el seu pensament, sempre lúcid, sempre escèptic.

En Boban ha reconstruït la seva vida a l’Empordà: els seus dos fills van néixer a Bòsnia però s’han format a Catalunya i ell, tot i que es declararà sempre ciutadà de Sarajevo, ha decidit que mai no tornarà als balcans. La seva experiència està construïda sobre dues realitats i contextos diferents que dialoguen contínuament. La seva mirada és la de qui porta el periodisme a la sang: curiosa i erudita, perspicaç i escèptica, terriblement humana. 

 

Azra Suljic va néixer a Bòsnia, però resideix a Sant Celoni. Traductora i intèrpret, llicenciada per la Universitat Autònoma de Barcelona, Université de Perpigan Via Domitia i especialista en governança mediambiental en països africans (Màster per la Université de Gèneve). Apassionada de l’aprenentatge de llengües de conèixer-ne el context sociocultural, així com la protecció mediambiental a través de la gestió comunitària de recursos naturals. Gràcies a la dansa, el món de l'espectacle sempre ha estat present a la seva vida, si bé MIVION és la seva primera experiència professional dalt de l’escenari.

 

Marc Soler. Nascut a El Masnou. Llicenciat en Art Dramàtic a Campus Esart de Barcelona (Bath Spa University). Ha realitzat diferents entrenaments en tècnica actoral Meisner i Chéjov i mètode Suzuki i Viewpoints, classes de dicció castellana i catalana, Estill Voice Training i també ha estudiat dansa contemporània, claqué, jazz, HipHop i acrobàcia. En teatre destaca la seva participació a “Maremar” de Dagoll Dagom, “La Partida” de Vero Cendoya, “Sis personatges en cerca d’autora” de Marti Torras, “Des-Espera” de Les Impuxibles entre d’altres. En audiovisual destaca a “Todos Mienten” de Pau Freixes, “Minutos de espera” de Mikel Uraide entre d’altres i la seva participació en la sèrie “Moèbius” amb direcció d’Eduard Cortés, per a Televisió de Catalunya.

 

MIVION (Ràdio Sarajevo) - Fitxa artística

Creació: Slobodan “Boban” Minic, Azra Suljic, Marc Soler i La Conquesta del Pol Sud.

Intèrprets: Slobodan”Boban” Minic, Azra Suljic, Marc Soler. Direcció: Carles Fernández Giua

Disseny d’espai i vídeo: Eugenio Szwarcer Moviment: Ariadna Montfort

Disseny de llum: Luis Martí

Disseny de so: Damien Bazin

Realització de vídeo en viu: Xavi Domènech

Ajudant de direcció i producció: Mònica Molins

Producció executiva: Carol Murcia

Difusió i comunicació: Lídia Giménez

Una producció de La Conquesta del Pol Sud

Amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i Terrassa Arts Escèniques

Amb la col·laboració de la Taula de cultura de les Escoles Velles i l’Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera, i la Nau Ivanow

Agraïments: Dina Minic, Goran Minic, Borchi Minic, Vera Bilbija, Sifa Suljic.

Durada: 80 minuts

Espectacle en català, castellà i bosnià.

 

 

Playing Together: Catalonia at HB Studio

Conversa sobre l'obra teatral MIVION (RÀDIO SARAJEVO) de La Conquesta del Pol Sud

Dissabte, 10 de juliol de 2021

2:00pm ET / 20h CET

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"