Institut Ramon LLull

Jordi Nopca a la Universitat de Bristol

Llengua.  BRISTOL, 25/05/2021




L’última setmana del curs sempre és una bona ocasió per organitzar algun esdeveniment que serveixi de clausura per a les diverses assignatures de llengua i cultura catalanes. Divendres 14 de maig, els alumnes de les unitats Catalan Language (Elementary), Catalan Language (Follow-on) i Barcelona: Culture and Representations de la Universitat de Bristol van tenir l’oportunitat de participar a una sessió amb un convidat molt especial: l’escriptor i periodista català Jordi Nopca.

Unes setmanes abans els alumnes van poder llegir el conte Àngels Quintana i Fèlix Palme tenen problemes, inclòs al recull de relats Puja a casa (Premi Documenta 2014), que acaba de ser traduït a l’anglès i publicat a l’editorial nord-americana Bellevue Literary Press sota el títol Come on up. El conte, que narra una relació de parella a la Barcelona de la crisi econòmica del 2012, va servir per analitzar les representacions dels diversos barris i de la ciutat en general en un context socioeconòmic molt concret, marcat per les polítiques d’austeritat, la precarització i la inestabilitat laborals, la gentrificació...

Jordi Nopca ens va parlar de l’origen del conte, que curiosament té algun component autobiogràfic molt divertit, i també del fil que uneix tots els contes del recull. També vam parlar de les representacions literàries de la ciutat de Barcelona, i fins a quin punt l’autor tendeix a aproximar-s’hi des d’una posició perifèrica o des d’una perspectiva poc central, més aviat externa. Un altre dels temes de què vam parlar va ser de la versemblança dels personatges i dels diàlegs, i finalment, en un pla més general, Nopca va parlar sobre la situació de la literatura catalana actual. Els alumnes també van tenir l’oportunitat de fer-li preguntes, i van demanar-li pel to de la seva escriptura, que és un dels aspectes que més els va cridar l’atenció, i també fins a quin punt hi ha una possible vinculació entre la dimensió nacional de la societat catalana i les seves obres.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"