Institut Ramon LLull

Nou Assaig sobre la transculturació i la història intel·lectual catalano-cubana

Arts.  BARCELONA, 25/05/2021

Aquest llibre examina la producció cultural dels intel·lectuals catalans a Cuba a través d’una lectura de textos i viatges que mostren la relació contrapuntística entre les identitats transculturals i les narratives respecte a la nacionalitat.




Un estudi extremadament oportú i compulsiu sobre Cuba i Catalunya, el llibre de Jerez Columbié aporta noves idees a aquesta rica i subestimada relació intel·lectual a través de la noció del contrapunt. Mitjançant unes lectures perspicaces que reconeixen la seva pròpia posicionalitat, l’autora crea un argument polifacètic que avança unes noves maneres d’entendre la formació tant d’una identitat com d’una comunitat cultural. Aquest llibre és lectura obligatòria per als acadèmics del Carib i de l’Espanya moderna i Catalunya.

—Robert Davidson, Universitat de Toronto, Canadà

 

Aquest llibre examina la producció cultural dels intel·lectuals catalans a Cuba a través d’una lectura de textos i viatges que mostren la relació contrapuntística entre les identitats transculturals i les narratives respecte a la nacionalitat. Tant el concepte de la transculturació com la seva instrumentalització per calmar el conflicte dintre els projectes nacionalistes són problemàtiques. En descobrir i examinar les contradiccions entre el caràcter fluid d’identitats en el context cubà de la primera meitat del segle XX i els discursos nacionalistes, dins la comunitat catalanista de la Habana i també la societat cubana, aquest llibre s’afegeix als debats més amples sobre les identitats.

 

Sobre l’autora: l’obra de la Dra Yairen Jerez Columbié se centra en la comunicació intercultural, els estudis culturals i mediàtics, les humanitats ambientals, i els estudis llatinoamericans, caribenys i catalans. Actualment explora les dimensions socioculturals dels reptes mediambientals, la justícia climàtica i la participació pública al Món Atlàntic.