Institut Ramon LLull

Maria Arnal i John Talabot composen una ARIA polifònica per la participació catalana a La Biennale

Arts.  Venècia, 17/05/2021

AIR és una ària polifònica sobre l'aire com a bé comú, composta per Maria Arnal i John Talabot per a la instal·lació sonora multicanal de el projecte expositiu air/aria/aire, comissariat i dissenyat per Olga Subirós i organitzat i produït per l'Institut Ramon Llull per a la participació de Catalunya a la 17a Biennal d'Arquitectura de Venècia.
 

 

 





La composició musical forma part d'un ampli projecte d'investigació que reflexiona sobre l'aire com un bé que ha de ser preservat per sobreviure junts i que mira al context de l'emergència climàtica i de la crisi de salut pública a les ciutats. El projecte es basa en un model interdisciplinari i col·laboratiu que involucra experts procedents de l'arquitectura, l'urbanisme i les ciències atmosfèriques i de la salut. És una investigació que es centra en la contaminació de l'aire per la combustió de combustibles fòssils, una pandèmia invisible que mata més de 8 milions de persones cada any. En aquest context, la peça de Maria Arnal i John Talabot no només materialitza, a través del so, l'experiència radical de la contaminació de l'aire en l'espai sinó que pretén transcendir l'àmbit museístic i proposar una reflexió sobre dues crisis interconnectades: el canvi climàtic global i la salut pública local.

AIR és una peça musical de 12:38 'de durada que es podrà viure com a instal·lació sonora multicanal a la participació catalana a la Biennale Architettura 2021, que té lloc del 22 de maig al 21 de novembre. La seva versió estèreo serà distribuïda digitalment i també com a disc edició limitada pel sub-segell Hivern Discs XXX a partir del divendres 21 de maig. AIR compta amb la participació de Marc Sardà en el disseny sonor de la composició i d'Olga Subirós en la conceptualització de la instal·lació multicanal, formada per més de 50 altaveus. La composició té com a punt de partida un treball sobre dades traduïdes a sons per crear ambients rítmics. Són dades procedents dels mesuraments de diòxid de nitrogen de les estacions de
la xarxa de control de qualitat de l'aire de la ciutat de Barcelona.


Un aspecte fonamental és el component material i arquitectònic de la peça musical, pensada i creada perquè el so pugui esculpir els ambients de l'exposició Catalonia in Venice de la Biennale Architettura 2021. AIR està composta i temporitzada per a sincronitzar-se amb les multi projeccions sobre cartografies de l'aire que es veuran en l'exposició, on música i imatge en moviment creen una coreografia immersiva multi sensorial. La paleta sonora de la peça està formada per dades generades en les estacions de mesura de la contaminació de l'aire de Barcelona i de respiracions, veus, síl·labes, murmuris, textures de vents per donar vida a un recorregut conceptual on un ritme circular pren espai i forma. De la mateixa manera que la peça augmenta el seu volum, també evoluciona el seu so que muta des d'una textura de respiració a una veu principal melòdica passant per un ambient coral. La composició musical està comissionada per Olga Subirós, comissària del projecte, i s'ha produït durant una residència artística al centre d'art
contemporani Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona.

 

Segell
Sub-egell AIRE (Aire01) de Hivern Discs
Crèdits musicals
Composició: Maria Arnal y John Talabot
Lletra i veus: Maria Arnal
Programació i sintetitzadors: Maria Arnal y John Talabot
Producció: John Talabot
Producció vocal addicional: David Soler
Mescla: Àngel Ortiz
Mastering: Lopazz @mixmastering
Estudi de gravació: Angel Sound

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"