Institut Ramon LLull

Núria Guiu, Marcos Morau i les companyies Maduixa i Moveo a la 19a Biennal de la Dansa de Lió

Escèniques.  Lió, 18/05/2021

Cita imprescindible per al panorama coreogràfic de França, l’edició del 2021 de la Biennal de la Dansa de Lió reuneix, després d’un any tan singular, la creació contemporània francesa i europea, així com l’africana, convidada especial de l’edició. Entre els participants, Núria Guiu presenta la seva nova creació, Spiritual Boyfriends, com a part de la secció professional del focus europeu del festival; la companyia Maduixa ofereix el seu reconegut espectacle sobre xanques, Mulïer i, per últim, el programa Danser Encore del Ballet de l’Òpera de Lió incorpora una coreografia de Marcos Morau. A més, el festival també ofereix Acro-Danse, un taller franco-alemany-català amb la participació de la companyia barcelonina Moveo.




El 2021, la Biennal de la Dansa arriba a la seva 19a edició. Després de molts ajustos a causa de l’ajornament de l’esdeveniment per la pandèmia, el festival acollirà finalment entre finals de maig i octubre una quarantena de companyies internacionals a la regió d’Alvèrnia-Roine-Alps. Amb l’objectiu de donar a conèixer el jove panorama artístic i celebrar la creativitat francesa i internacional —amb un enfocament especial a l’Àfrica en el marc de la Saison Africa 2020 de l’Institut Français—, el festival oferirà, com és habitual, múltiples activitats entre les quals es troben les sessions professionals de la 7a edició del Focus danse, la desfilada per la inclusió o la nova iniciativa de trobades per als joves de la metròpoli, l’Expérience Fagor. Amb motiu d’aquesta gran festa de la dansa, la biennal també comptarà amb participació catalana i valenciana a través de les creacions següents:

 

Núria Guiu: Spiritual Boyfriends

Dijous 10 de juny, 17:30 h // Les SUBS (Lió) i en digital

Reservat per a professionals

El nou solo de Núria Guiu Sagarra aborda amb humor els vincles entre el cos i el poder a través de l’experiència espiritual del ioga. A partir de material iconogràfic i documents autobiogràfics, la coreògrafa catalana i experta en ioga repassa amb Spiritual Boyfriends (2020) la història de les postures de ioga mentre investiga les nocions de desig i emoció. L’artista revela com la pràctica del ioga postural actual exerceix un poder indirecte en la manera de construir la identitat personal, subjecte als patrons de bellesa, de salut o de gènere. Sola a l’escenari, Núria Guiu incorpora l’ús d’un dron com a metàfora de control, entre aquests conceptes identitaris i l’Internet.

El 29 de juny, la coreògrafa i ballarina també participarà amb aquesta peça al Focus Català del Festival des 7 Collines de Saint-Étienne, amb el suport de l’Institut Ramon Llull. Més informació aquí.

 


 

Companyia Maduixa. Mulïer

Dimecres 26 de maig, 19:30 h // Le Sémaphore (Irigny)

Divendres 28 de maig, 19:30 h // Théâtre Théo Argence (Saint-Priest)

Dissabte 29 de maig, a les 19 h // Espace culturel l’Atrium (Tassin-la-demi-lune)

Div. 1 d’octubre, 20:30 h // Centre Culturel Les Quinconces (Vals-les-Bains)

Dissabte 2 d’octubre, a les 20:00 hores // Théâtre de Roanne

Diumenge 3 d’octubre, a les 20 h // Le Toboggan (Décines)

Mulïer (2016) és un espectacle de dansa sobre xanques interpretat per cinc amazones a través d’un ballet a l’uníson i enlluernador en homenatge a totes les dones. L’espectacle neix de la necessitat del director artístic valencià Joan Santacreu d’explorar la identitat femenina i alliberar “la faceta salvatge i lliure de la feminitat que les diferents civilitzacions s’han esforçat a domesticar al llarg de la història”. Les cinc ballarines de Mulïer, sobre xanques, juguen amb les nocions d’equilibri, poder i elevació per parlar de les dones, la seva energia, les seves aspiracions i les seves lluites. La riquesa i la precisió dels gestos, la sensibilitat i la sinceritat de les intèrprets recolzen magníficament la cerca constant de poesia i emoció de la companyia.

Des de la seva fundació el 2004, la Companyia Maduixa crea obres tant per a sales com per al carrer i destinades a tots els públics. La investigació i la combinació de disciplines són el principal motor creatiu de cada producció de la companyia, amb l'objectiu d'explorar nous llenguatges escènics i arriscar-se sempre per crear històries pròpies. La companyia ha aconseguit un estil únic, característic de totes les seves produccions; el resultat de la fusió de dansa, arts visuals i noves tecnologies que es combinen amb els cossos dels intèrprets crea imatges de gran poesia visual.

 


 

Ballet de l’Òpera de Lió, amb Love, de Marcos Morau

Dissabte 5 de juny, 19:30 h // Les SUBS (Lió)

Diumenge 6 de juny, 16:00 i 19:00 // Les SUBS (Lió)

A la primavera del 2020, Julie Guibert, la nova directora del Ballet de l’Òpera de Lió, va crear el programa Danser Encore. Amb aquest programa, es va convidar els coreògrafs a escriure un solo per a cadascun dels 30 intèrprets del Ballet. Com a part de la Biennal del 2021, es presentaran les creacions dels coreògrafs Marcos Morau, Claire Bardainne i Adrien Mondot, Rachid Ouramdane, Nina Santes i Noé Soulier. Cadascuna de les peces crea una història única amb l’intèrpret del ballet triat i presenta una estètica específica de cada coreògraf. Els solos giren al voltant de temes com l’aparició-desaparició, els límits de la percepció, les facultats de memòria, les mutacions i l’exploració fragmentada del cos, i es relacionen passant d’un univers a un altre, sense discontinuïtat.

Aquesta nova creació de Marcos Morau, director de la companyia La Veronal des del 2005, per a l’Òpera nacional de Lió juga amb els límits de la percepció i la pèrdua de l’esperit a les fronteres de la imaginació. El cos del ballarí, lligat a Love a una capsa de cartró d’una manera quasi hipnòtica i misteriosa, explora els límits de la gravetat, del desconegut i del joc, mostrant-nos fins a quin punt pot arribar a ser emocionant perdre’s en una simulació o mentida que ens hem creat nosaltres mateixos. La relació entre l’objecte i el cos, entre l’inanimat i la vida, entre allò que no veiem i allò que veiem, entre tensió i força, produeix una trobada complexa que empeny l’intèrpret a la vora de tota lògica.

 


 

Taller franco-alemany-català sobre Acro-Danse

Dilluns 7 - Dilluns 14 de juny // Lió

Ofert per la Plataforma per a la creació jove franco-alemanya, aquest curs permetrà a joves artistes de França, Alemanya i Catalunya explorar els vincles entre dansa i acrobàcia i mentre descobreixen la Biennal de la Dansa. Concebut per la ballarina Julia Christ i el coreògraf Florian Bilbao amb el suport de l’OFAJ i la regió d’Alvèrnia-Roine-Alps, el curs es va crear en col·laboració amb la companyia i escola d’arts escèniques Moveo de Barcelona. Després d’una edició virtual el 2020, aquest intercanvi de pràctiques artístiques es farà presencialment del 7 al 14 de juny a Lió.

 


    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"