Institut Ramon LLull

La IX edició de Temporada Alta a Iberoamèrica presenta més de 18 propostes del 3 al 28 de febrer

Arts.  Barcelona, 02/02/2021

La programació s’adapta al context de pandèmia actual i presenta una programació que combina propostes en línia i presencials. Enguany l’Institut Ramon Llull coorganitza, juntament amb Temporada Alta i les tres seus, Temporada Alta a Iberoamèrica.




El dimecres 3 de febrer arrenca el IX Temporada Alta Iberoamèrica, una nova edició que segueix apostant per presentar l’escena catalana a l’altra banda de l’Atlàntic, actuant com a plataforma d’intercanvi artístic i de projecció dels artistes i companyies de casa nostra. Enguany, tal com ha passat amb el festival durant la tardor, l’edició llatinoamericana s’ha hagut d’adaptar al context actual de pandèmia i presenta una programació del 3 al 28 de febrer que combina la programació presencial i la virtual. En aquesta edició, 4 companyies catalanes presenten els seus espectacles a Buenos Aires (Argentina), Lima (Perú) i Montevideo (Uruguai) però, per primera vegada, els equips artístics no hi viatjaran de manera física.

Les propostes catalanes programades han estat les següents: en primer lloc, dos espectacles que es realitzaran a través de Zoom. Informe para una academia, interpretat per Ivan Benet, i Psicosis de las 4:48, de la mà d’Anna Alarcón. Els dos monòlegs, després d’haver rebut un gran èxit de públic i crítica en format presencial, s’han estrenat aquest any a Temporada Alta en format virtual.

Per altra banda, s’ha apostat també per a programar formats que es poguessin fer de manera física tot i les circumstàncies actuals: Audioguía para supermercados en tiempos de pandemia, de CaboSanRoque, i Se respira en un jardín como en un bosque, d’El Conde de Torrefiel. Els dos muntatges s’han estrenat a Temporada Alta aquesta tardor i ara s’han adaptat per poder veure’s també en l’edició Iberoamericana. Finalment, la sala Timbre 4 de Buenos Aires torna a apostar pel Torneo de dramatúrgia Transatlántico, proposta que enfronta autors catalans – i balears -  i autors argentins.

Conjuntament amb la programació catalana, aquest any Temporada Alta a Iberoamèrica programa 18 espectacles diferents,  d’11 nacionalitats europees i llatinoamericanes, i més de 50  representacions, a les 3 capitals d’Argentina, Uruguai i Perú. Teatre, dansa contemporània i experimental, creació contemporània, circ i noves dramatúrgies procedents principalment de Catalunya, Espanya, Xile, Colòmbia, França, Alemanya, Itàlia, a més de les tres nacionalitats amfitriones, que acullen una programació intensa que circula per les tres ciutats durant aquestes tres setmanes de Festival.

El projecte, que el festival gironí va promoure ara fa nou anys i ha fet créixer any rere any, té com a objectiu establir un pont d’intercanvi entre l’escena del país i la iberoamericana, donant a conèixer la dramatúrgia pròpia i els creadors. Més enllà de la programació, el festival suposa un punt de trobada i intercanvi entre artistes i professionals que hi acudeixen. I és també una oportunitat per generar i ampliar el circuit d’espectacles internacionals que promou Temporada Alta en Gira, que ara permet estrenar a Iberoamèrica el muntatge de CaboSanRoque, una coproducció del Festival i la pròpia companyia.

INTERNACIONALITZACIÓ DE L’ESCENA CATALANA

Enguany, és la primera vegada que els artistes catalans no poden viatjar a Argentina, Perú i Lima per representar els seus muntatges. És per això que,  malgrat la incertesa d’aquets dies, s’ha apostat per programar artistes i companyies catalans amb espectacles que permetessin un format virtual o bé un format per a pocs espectadors que s’adaptés a la situació sanitària de cada país.

En aquest sentit, Informe para una acadèmia i Psicosis de las 4:48h, monòlegs representats virtualment, són ideals per poder-se fer tot i la situació actual.  Aquest nou format de teatre-zoom ajuda a crear un ambient íntim i privat, una trobada de tu a tu per a pocs espectadors.  A més, és una oportunitat única per establir una relació i compartir les primers impressions amb els actors, un cop acabat l’espectacle.

També per primera vegada, el format permet que el mateix espectacle es pugui representar a la vegada a les tres seus iberoamericanes del festival: seguint el canvi horari, el públic peruà veurà l’espectacle a les 18:00h, els espectadors argentins i uruguaians a les 20:00h, i els dos artistes estaran actuant a les 24:00h, hora catalana.

Per altra banda, la programació catalana també inclou les propostes Audioguía para Supermercados en tiempo de pandèmia, de CaboSanRoque i Se respira en un jardín como en un bosque d’El Conde de Torrefiel, espectacles que exploren nous formats i s’adapten fàcilment a les diverses restriccions per la pandèmia que pugui haver-hi a cada ciutat. En aquest sentit, CaboSanRoque ha hagut de traduir la proposta i, a la vegada, adaptar-la als supermercats de Buenos Aires, Montevideo i Lima, locals que ja d’entrada no tenen les mateixes característiques que els catalans i que poden variar a nivell de distribució i producte a cada ciutat on es realitza la proposta. Per altra banda, El Conde de Torrefiel ha treballat amb equips tècnics de cada una de les seus i això ha permès que la proposta, pensada per a dos espectadors (que a la vegada es converteixen en actors), pugui realitzar-se a les tres ciutats.

A la programació catalana del festival s’hi ha de sumar els textos que participaran al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic que se celebrarà, per tercer any, a Buenos Aires. La programació de Temporada Alta a Iberoamèrica és possible gràcies a la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, organisme que promou la llengua i la cultura catalana al món i que aquest any coorganitzen la proposta juntament amb Temporada Alta i les tres seus iberoamericanes.

TORNEIG DE DRAMATÚRGIA TRANSATLÀNTIC amb Lara Díez i Mar Pla

Un any més el Mediterrani i el Río de la Plata s’enfrontaran al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, a la sala Timbre4 i en el context de Temporada Alta en Buenos Aires (TABA). En aquesta nova edició, hi participen la semifinalista del torneig català, Lara Díez, amb el text Khwam Sukh Rodríguez i la guanyadora del Torneig de Dramatúrgia de les Balears amb el text Mami-Fera. Ambdues tenen el repte de traduir els seus textos al castellà i de dirigir i assajar, via Zoom, amb actors argentins. Els seus textos s’enfrontaran als dels autors de Buenos Aires en una edició del torneig transatlàntic que, seguint les mesures sanitàries marcades, es podrà realitzar de manera presencial.

El Torneig Transatlàntic, que compta amb la col·laboració de la Fundació SGAE, es desenvoluparà en dues rondes prèvies classificatòries que enfrontaran un text català amb un d’argentí cadascuna, i la final en la que hi participaran els guanyadors de cada eliminatòria. Fins al moment han guanyat el torneig transatlàntic els autors Roger Peña (El recanvio), Pere Riera (Red Pontiac), Jordi Galceran (El Crédito), Leandro Airaldo (Enamorarse es hablar corto y enredado), la mallorquina Marta Barceló (Tocar Mare), Cristina Clemente (Las lentes para mirar cargadores) i, l’any passat, l’argentina Valeria di Toto (El cotidiano).

PROGRAMACIÓ IBEROAMERICANA     

Per als tres països (Argentina, Perú i Uruguai) socis del festival i amfitrions, Temporada Alta suposa una oportunitat d’intercanvi de programacions i l’ocasió de poder programar en xarxa propostes vingudes de Catalunya i la resta d’Europa. El que va començar essent una petita mostra de teatre català a Argentina, gràcies a la vinculació del festival català amb Timbre 4 i el seu director Claudio Tolcachir, ha esdevingut un festival amb programació internacional que es desenvolupa en tres països diferents.

D’Uruguai cap als altres països arriben les propostes Pecados Capitalistas, d’Antonio Ladra – i que es veurà a través de Youtube- i Dos Hermanas, una minisèrie de 4 capítols per veure’s a també a través de la xarxa social; Perú aporta a la programació Malina back Stage de la companyia LOT – una experiència de vídeoart que es podrà veure a través del Facebook de l’Alianza Francesa de Lima- i Acción Escéncia Mamacita un espectacle format per una perfomance presencial a l’aire lliure i 19 podcasts que es podran escoltar a través d’spotify durant les setmanes que duri el festival. La programació provinent d’Argentina inclou Imprenteros, un espectacle de Lorena Vega que es podrà veure de manera presencial a Timbre 4. A més, Buenos Aires també presenta, en el marc del festival, 2 work in progress en línia de la companyia mexicana Vaca 35: Proyecto Mujeres i Cuando todos pensaban que habíamos desaparecido.

De la resta de països iberoamericans es podran veure 2 propostes xilenes, Contagio creativo – Residencia para videodanzas + inclusón, una proposta que inclou tres espectacles de vídeo-dansa dirigits per Héctor Medina i creats en el marc d’una residència de dansa inclusiva, i Mirando fijo algo que explota, una proposta de la companyia Geografía Teatral que es podrà veure en streaming. Per últim, des de Colòmbia, arriba l’espectacle Demoliendo fronteres, d’Octavio Arbeláez, una xerrada en el marc del cicle ‘Pensar Cultura 2021’ a través de Youtube.

PROGRAMACIÓ EUROPEA

Amb la voluntat de créixer, establir ponts culturals i consolidar-se en les seus del festival com aparador de l’escena europea, Temporada Alta Iberoamèrica programa propostes de diferents escenes de l’antic continent.

Enguany es programen un gran nombre d’espectacles de França: L’impassé-e, un espectacle presencial creat per Julie Nioche i Milena Gilabert on el públic pot suggerir paraules que després ballaran els dos intèrprets; Lettres du continent un espectacle de Virginie Dupray i  Faustin Linyekula que es veurà en streamingVariation sur les paysage de l’âme, una proposta d’Studio Fictif dirigida per Aina Alegre que consisteixen una perfomance en línia on hi participen fins a 20 ballarins peruans; la videoconferència de Pethso Vilaisarn del CDCN de Tolouse La danza en diez títulos, que es veurà també a través de plataformes en línia i, per últim, Press, de Pierre Rigal, un espectacle a de dansa a través de youtube.

També es podrà veure l’espectacle italià Cordata, una creació de Chiara Bersarni, una peça per ser escoltada i que va ser concebuda durant els dies de confinament a principis del 2020 i la proposta Call Cuta at Home, dels suïssos alemanys Rimini Protokoll, un espectacle via Zoom.

Psicosis de las 4:48, amb Anna Alarcón, i Informe para una academia, amb Ivan Benet, amb Informe para una acadèmia, es podran veure en directe, a través de Zoom, de manera simultània a Buenos Aires, Montevideo i Lima

CaboSanRoque formarà part de la programació amb Audioguía para supermercados en tiempos de pandemia, proposta estrenada a Temporada Alta i que ara han adaptat al castellà i a les característiques de cada país

El Conde de Torrefiel ha treballat amb equips artístic iberoamericans per adaptar Se respira en un jardín com en un bosque, proposta per a dos espectadors que es veurà a Argentina, Uruguai i Perú

Temporada Alta a Iberoamèrica acollirà també el Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic amb autors d’ambdues bandes de l’Atlàntic. Aquesta vegada, però, les autores catalanes que hi participen realitzaran els assajos i la direcció dels actors a través de Zoom. A més, espectacles de fins a 11 països completen la programació amb  propostes de teatre, dansa, circ i nova creació.

 

 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"