Institut Ramon LLull

Llegir i compartir l’obra de Marta Orriols

Llengua.  LONDRES, 11/12/2020

El Centre for Catalan Studies de la Queen Mary University of London ha organitzat, amb la complicitat de Pushkin Press, un grup de lectura en línia sobre Aprendre a parlar amb les plantes, la premiada novel·la de Marta Orriols, que s'ha publicat recentment al Regne Unit. L’acte comptarà amb la participació de l’autora i de Mara Faye Lethem, traductora de l’obra a l’anglès.




El dia 16 de desembre, a les 20h (hora londinenca), el Centre for Catalan Studies de Queen Mary University of London ha convocat un acte via Zoom per parlar d’Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols. I l’escriptora hi participarà, juntament amb la traductora del llibre a l’anglès, Mara Faye Lethem.

La novel·la d’Orriols és un emotiu retrat del dolor que resulta estranyament rellevant en la situació de pandemia actual. Aprendre a parlar amb les plantes va ser publicada al Regne Unit el passat mes de setembre per Pushkin Press, que ha col·laborat amb el Center for Catalan Studies en l’organització del debat, el darrer acte públic que el centre farà dins d’aquest any.

El grup de lectura és una activitat oberta a tothom que hi vulgui assistir (no només estudiants, i no només del Regne Unit). Per aquest motiu, durant l’activitat s’aniran alternant el català i l’anglès, perquè tothom hi pugui dir la seva.

Participar al grup de lectura és gratuït, però per connectar-s’hi cal inscriure’s a través d’aquest enllaç:

Queen Mary Catalan Book Club Tickets, Wed 16 Dec 2020 at 20:00 | Eventbrite

La novel·la

La parella de la Paula ha mort en un accident de trànsit, però ningú coneix el seu veritable dolor: només hores abans de la seva mort, en Mauro li va revelar que la deixava per una altra dona.

La Paula amaga el secret i continua treballant com a neonatòloga a Barcelona, continuant amb la vida que portava abans de la sotragada que acaba de patir. Però totes les plantes d’en Mauro s’estan morint, a la nevera només hi ha iogurt caducat i la seva ment s’obsessiona de manera febrosa amb l’altra dona, desconeguda.

A mesura que passen les setmanes, la vitalitat retorna a la Paula de maneres inesperades. Recorda, a poc a poc, com tornar a viure. Amb moments foscos i destructius i alhora de fosca diversió, Aprendre a parlar amb les plantes és un retrat sincer i penetrant del dolor i de les moltes maneres de perdre algú.

Amb un ritme pausat, el joc de veus narratives revela els sentiments oposats de la protagonista, que passen de l’amor a l’odi, del dolor a l’abandonament, del desig a la culpabilitat, i conviden el lector a enfrontar-se al tabú de la mort i, sobretot, a la vida que aquesta ens ofereix.

L’autora

Marta Orriols (Sabadell, 1975) viu i treballa a Barcelona. Historiadora de l’art de formació, ha estudiat escriptura creativa a l’Ateneu Barcelonès i guió cinematogràfic a l’escola de cinema Bande à Part. Ha fet col·laboracions per diversos diaris i revistes.

Amb el seu primer llibre, el recull de contes Anatomia de les distàncies curtes (Edicions del Periscopi, 2016), Orriols va aconseguir un èxit notable de crítica i públic. Al 2018 va arribar la seva primera novel·la, Aprendre a parlar amb les plantes, que va ser guardonada amb el Premi Òmnium a la millor novel·la d’aquell any.

També la crítica i el públic van elogiar la novel·la, que ha estat traduïda a diversos idiomes, com el castellà, el neerlandès, el polonès, el portuguès, l’alemany, l’anglès, el francès i l’italià, i aviat arribaran el xinès i l’hebreu. L’autora ha publicat recentment la seva segona novel·la, Dolça introducció al caos (Edicions del Periscopi, 2020).

La traductora

Mara Faye Lethem resideix entre Barcelona i Brooklyn, i tradueix del català i del castellà. Ha traduït novel·les de Jaume Cabré, David Trueba, Albert Sánchez Piñol, Javier Calvo, Patricio Pron, Marc Pastor, Toni Sala, Alicia Kopf i Max Besora, entre d’altres. Col·labora en el programa de mentoratge de traductors emergents d'ALTA (American Literary Translators Association) i fa ressenyes per a The New York Times.

 

EDICIÓ ORIGINAL

Marta Orriols

Aprendre a parlar amb les plantes

Edicions del Periscopi

256 pàgines

Publicació: octubre 2018

 

 

EDICIÓ EN ANGLÈS

Marta Orriols

Learning to talk to plants

Translation from Catalan: Mara Faye Lethem

Pushkin Press

256 pages

Published in September 2020

L’activitat tindrà lloc el dimecres 16 de desembre, a les 20h (hora de Londres), a través de Zoom.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"