Institut Ramon LLull

Montserrat Bacardí i Vicente Lledó-Guillem ocupen la Càtedra Marià Villangómez de Leipzig

Llengua.  Leipzig, 16/11/2020

Els professors Montserrat Bacardí (Universitat Autònoma de Barcelona) i Vicente Lledó-Guillem (Hofstra University New York) han assumit la Càtedra d’Estudis Catalans Marià Villangómez de Leizpig, durant el semestre d’hivern 2020/21.  




Creada el 2017 en el marc del reingrés del Govern de les Illes Balears a l’Institut Ramon Llull, la càtedra ofereix la presència d’un professor visitant que impartirà cursos per a estudiants de grau i de màster en els àmbits de la sociolingüística, la lingüística aplicada, la traducció i la interpretació, i l’organització anual d’un simposi o altres activitats acadèmiques. Els cursos de la càtedra s’integren a l’oferta docent del Departament de Lingüística Aplicada i Traductologia (IALT) de la Universitat de Leipzig, sota la direcció del professor Carsten Sinner.

Dedicada al poeta i traductor eivissenc Marià Villangómez Llobet (1913-2002), la càtedra forma part del programa de l’Institut Ramon Llull per a la promoció de la recerca en estudis catalans. Les càtedres i els centres de recerca permeten formalitzar i fer visible la col·laboració a llarg termini entre les universitats i les institucions catalanes, amb uns objectius amplis en docència, recerca i transferència de coneixements, alhora que permeten aprofundir en l’estudi i la recerca d’una matèria relacionada amb els estudis catalans en sentit ampli, des d’un punt de vista innovador i interdisciplinari.  La càtedra Marià Villangómez és la primera que es va crear a Alemanya i a Europa, i se suma a les 4 que ja hi ha als Estats Units.

El curs de Montserrat Bacardí és sobre història de la traducció catalana contemporània i ofereix als participants un viatge històric pels moments més importants de la història de la traducció en el segle XX. El curs examina els esdeveniments fonamentals que han donat forma a la llengua, la literatura i la cultura catalana.

El curs es farà els dilluns de 13.15 a 14.45 a través de la plataforma Teams.  

Vicente Lledó-Guillem hi participa amb el seu curs “El català i l’occità en la formació de la identitat lingüística catalana: noves aproximacions” i ofereix una visió de fins a quin punt la relació entre el català i l’occità van servir com a eines polítiques i ideològiques, ja fos durant la formació de la corona aragonesa o més endavant en la formació de l’imperi espanyol.

El curs treballarà a partir de l’anàlisi de textos escrits des del segle XIII fins al XVIII. El treball també es relacionarà amb d’altres períodes de la història política i cultural de la llengua catalana.

El curs es farà els dijous, de 17.15 a 18.45.

Tots els cursos es fan en català. 

 

La càtedra ofereix cursos especialitzats als estudiants de grau i de màster en els àmbits de la sociolingüística, la lingüística aplicada, la traducció i la interpretació. 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"