Institut Ramon LLull

Nova estada sobre Liternatura a Faberllull Olot

Pensament.  faberllull, 29/09/2020

Els participants debatran sobre el recorregut que té el gènere dins les seves tradicions literàries, com les ciutats poden ser explorades per aquests llibres i què pot aportar la literatura en l’imaginari contemporani, entre d’altres.




Les alertes pel deteriorament mediambiental han despertat la curiositat per saber més sobre les formes de vida que comparteixen planeta amb nosaltres. Així, exemples com: cuidar un pop, un pastor que s’endinsa en la seva professió, una jove malalta que converteix la seva convalescència al bosc en un espectacle d’animals, una dona pertorbada per la mort del seu pare troba consol ensinistrant un falcó, o una altra que parla amb els animals, el cel i les plantes, s’han convertit en experiències que des de fa no gaire atrauen milers de lectors. La seva forma literària rep el nom de nature writing, a Catalunya també anomenada liternatura o litenatura, un gènere fins ara minoritari que viu una eclosió molt determinada per l’emergència climàtica mundial. 

L’evolució d’aquest gènere, i del pensament naturalista, ha propiciat que ara hi hagi un debat obert sobre com s’hauria d’escriure la natura avui: oferint la seva cara més atractivament salvatge envoltant-la d’una aura encantadora que convidi a apropar-s’hi assumint riscos i meravelles? O posant l’accent en la denúncia de les innumerables agressions que estan patint espècies animals i vegetals, a més del món mineral? També ens farem altres preguntes com: Quantes formes hi ha d’explicar el nostre entorn més salvatge o, senzillament, natural? La liternatura o litenatura pot ser una eina útil per intervenir en el canvi de relat social?

És per això que fem una crida a escriptors, periodistes, artistes, actors, historiadors, investigadors i professionals del camp que proposem que vulguin optar a una de les beques que oferim a faberllull. Volem debatre, entre tots, el recorregut que té el gènere dins les seves tradicions literàries, com les ciutats poden ser explorades per aquests llibres, què pot aportar la literatura en l’imaginari contemporani, entre d’altres.

 

Liternatura: de «flower» a flor, per Gabi Martínez (PAPERLLULL)

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"