Institut Ramon LLull

Mluvnice katalánstiny, la gramàtica del català en txec

Llengua.  PRAGA, 15/09/2020

L’editorial Karolinum de la Universitat Carolina de Praga acaba de publicar Mluvnice katalánstiny, la gramàtica completa del català en txec del professor Zavadil.
L’editorial Karolinum de la Universitat Carolina de Praga acaba de publicar Mluvnice katalánstiny, la gramàtica completa del català en txec del professor Zavadil.

És la primera gramàtica que aborda l’estudi de la llengua catalana d’una manera completa, en totes les seccions que componen la disciplina: Fonètica i Ortografia, Morfologia i Sintaxi. També inclou aspectes tan importants com són la variació lingüística (Dialectologia i Sociolingüística) i les interjeccions (Pragmàtica, Semàntica). A part, no redueix el seu àmbit d’aplicació al català actual i, quan la situació ho permet, fa importants observacions diacròniques de la història de la llengua i la gramàtica històrica.

Es tracta, doncs,  d’una anàlisi i interpretació teòrica, de nivell acadèmic, molt detallada, de més de 500 pàgines d’extensió, des del punt de vista de l’Estructuralisme txec (seguint la tradició de l’influent Cercle Lingüístic de Praga).

Bohumil Zavadil és un dels millors romanistes i lingüistes de la República Txeca i  ja ha editat dues altres gramàtiques amb interpretacions estructuralistes semblants (de l’espanyol i l’èuscar; ara n’està preparant una tercera, del gallec). Zavadil és professor de Institut d’Estudis Romànics de la Universitat Carolina de Praga on també s’ubica el Centre Carlemany de Llengua Catalana, que rep el suport del Govern d’Andorra.

La recensió de l’obra ha anat a càrrec de Jan Schejbal, un dels més reconeguts traductors de català al txec, i d’Andreu Bauçà, professor d’estudis de catalanística del Centre Carlemany de Llengua Catalana, i en la revisió i elaboració de l’índex i el registre hi ha participat el director de l’Institut d’Estudis Romànics, el professor Petr Cermak.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"