Institut Ramon LLull

La Missió d’Editors es reinventa en una edició virtual

Literatura.  Barcelona, 07/09/2020

Del 7 al 10 de setembre l’Institut Ramon Llull organitza la divuitena edició de la Missió Internacional d'Editors i Agents, per quarta ocasió consecutiva en el marc de la Setmana del Llibre en Català i repensada de dalt a baix a causa de la pandèmia global.




La Missió Internacionals d'Editors i Agents ('Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents') és un dels esdeveniments fonamentals en la tasca d’internacionalització de la literatura catalana que desenvolupa el Llull. Enguany, arriba a la divuitena edició en un context difícil i complex —la crisi sanitària global provocada per la Covid’19— i se celebrarà de manera virtual, replantejada de dalt a baix per seguir sent útil en la difusió i coneixement de la nostra literatura.

La Missió sempre ha vetllat perquè els editors i agents convidats fessin una immersió total en la literatura i la il·lustració en llengua catalana (amb un programa que inclou xerrades sobre el sector editorial i una panoràmica de la tradició literària), a banda de procurar teixir ponts i establir contactes a partir de les trobades físiques amb els editors i agents literaris catalans.

Aquest 2020, l'Institut Ramon Llull ha treballat intensament per adaptar aquest projecte a la virtualitat. Amb l’objectiu de reforçar el punt de connexió de l’esdeveniment, enguany s’ha convidat agents i editors que ja han assistit a la Missió en edicions anteriors i que coneixen la tasca de la institució i la literatura en llengua catalana.

 

Programació en format virtual

La programació ha estat pensada per ser viable, pràctica i productiva en un format virtual. Entre d’altres, es farà una xerrada activa on els fellows posen en comú quins llibres els han funcionat als seus mercats. També hi haurà xerrades en format webinar, de tres quart d’hora, on s’explica als participants quins han estat els grans èxits de la traducció al món pel que fa a la ficció adulta (amb la participació de David Guzman) i d’Infantil i Juvenil (amb Elodie Bourgeois).

Aquestes xerrades —anomenades What’s missing?— es faran de manera genèrica, amb dues previsions específiques: una, per a editors anglesos (llengua prioritària del mercat internacional i perquè la literatura catalana és convidada a la fira del llibre de Londres 2022, Spotlight) i una altra, per a editors alemanys (l’estat espanyol és el convidat a Frankfurt, també el 2022). També hi ha programada una xerrada sobre il·lustració, a càrrec de Lluís Farré.

Les trobades mantindran bona part dels esforços en la part més professional —les reunions amb editors i agents del país, sempre amb la coordinació del Llull—, enfocades a la venda de drets de la nostra literatura. El manteniment d'aquestes trobades, les Speed Meetings, ha estat un dels grans reptes organitzatius d'aquesta edició digital. L'objectiu és establir un espai d'encontre professional internacional al sector català per mantenir la continuïtat en la seva relació amb el sector editorial internacional, en un moment en què les fires del llibre d'arreu no s'estan celebrant en modalitat presencial.

En aquest sentit, l’edició 2020 de la Missió esdevé un magnífic banc de proves per a futurs esdeveniments i intentarà reforçar el sentit primordial de l'esdeveniment: la fidelització d’editors i agents internacionals implicats, amb un contacte directe, creatiu i eficaç que vagi en pro de la difusió de la nostra literatura.

En els darrers anys, la Missió ha ajudat a impulsar un notable nombre de traduccions, com per exemple Permagel d'Eva Baltasar (llengua anglesa: And Other Stories), Canto jo i la muntanya balla d'Irene Solà (llengua anglesa: Graywolf Press -USA- i Granta -UK- / llengua francesa: Seuil), Aprendre a parlar amb les plantes de Marta Orriols (alemany: DTV), L'hospital dels pobres de Tània Juste (alemany: Bastei Lübbe), Les aventures i desventures de Joan Orpí de Max Besora (llengua anglesa: Open Letter), El Mar de Blai Bonet (Àrab: Sefsafa), Incerta glòria de Joan Sales (Àrab: Sefsafa), La senyoreta Keaton de Teresa Colom (Francès: Jacqueline Chambon), pel que fa a ficció.
 
En l'àmbit de la Literatura Infantil i Juvenil, obres com La vida secreta dels mocs de Mariona Tolosa (llengua anglesa: Chouette), El banc blau d'Albert Asensi (coreà: Noran Sang Sang), La porta dels set panys de Sònia Fernández Vidal (Eslovè: Hart Pubishing, rus: Rosman), La vida secreta dels virus de Mariona Toloa (Eslovè: Hart Pubishing), Un món de jocs (holandès: Clavis) i Cas obert! Segueix la pista (holandès: Clavis) d'Àngels Navarro, Agua d'Anna Aparicio (Italià: Feltrineli), o La tribu dels Zippoli de David Nel·lo (llengua francesa: Actes Sud). També s'ha introduït la LIJ catalana als seus mercats pertinents per part de les agències literàries internacionals AnatoliaLit (Turquia), GreenBook (Corea) i Orange (Corea).

 

Editors participants

Els editors internacionals participants a la Missió 2020 són, en ficció: Ingrida Dubauskiene (ALMA LITTERA, Lituània), Gayane Arutyunyan (CORPUS, Rúsia), Silvia Schmid (DTV, Alemanya), Víctor Malumian (EDICIONES GODOT, Argentina), Ethan Nosowsky (GRAYWOLF PRESS, EUA), Lisanne Mathijssen (HARPER COLLINS, Països Baixos), Caroline Chang (L&PM, Brasil), Chad Post (OPEN LETTER, EUA) i Mohamed Elbaaly (SEFSAFA, Egypt).

En LIJ, els participants són: Tugce Ozdeniz (CAN CHILDREN’S PUBLISHING, Turquia), Daniela Gamba (COCCINELLA, Itàlia), Véronique Haïtse (ÉCOLE DES LOISIRS, França), Carolina Maluf (EDITORA BIRUTA, Brasil), Maja Hartman (HART PUBLISHING, Eslovènia), Marta Mazza (MONDADORI, Itàlia), Carla Oliveira (ORFEU NEGRO, Portugal), Steve Geck (SOURCEBOOKS, EUA), i Magdalena Talar (TREFL, Polònia).

 

Aquí podeu consultar tota la programació de La Setmana 2020

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"