Institut Ramon LLull

Jordi Savall dirigeix els conjunts Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya en la commemoració del Tractat de Troyes

Música.  Troyes, 28/08/2020

Per commemorar el sisè centenari del tractat signat el 21 de maig de 1420 a la catedral de Troyes entre els reis de França i Anglaterra, el departament de l’Aube organitza aquest 2020 diverses manifestacions científiques i culturals. Entre elles hi ha el concert « Jeanne d’Arc : Batailles et Prisons », que portaran a terme els conjunts de música antiga Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya dirigits per Jordi Savall a l’auditori del centre des congressos de l’Aube el proper 6 de setembre.




Jordi Savall, músic i director d’orquestra reconegut internacionalment pels treballs de redescoberta i d’interpretació d’obres medievals i barroques, dirigirà un concert a càrrec d’Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya. L’espectacle, que porta per títol Joana d’Arc : batalles i presons, comptarà amb la presència d’un mínim de 18 músics, 9 cantants i 2 rapsodes.

El concert recuperarà les partitures escrites per Jordi Savall en ocasió de la banda sonora de la pel·lícula de Jaques Rivette sobre Joana d’Arc (Jeanne la Pucelle I – Les batailles i Jeanne la Pucelle II – Les prisons), que es van enregistrar i editar en un llibre-CD produït per Alia Vox el 2011. Reinterpretant músiques de l’època o fragments recompostos a partir d’elements originals, les composicions de Savall repassen la vida de Joana d’Arc des del naixement a Troyes el 1412 fins a la mort a Rouen el 1431: «Des de les veus que es presenten a Joana el 1425 fins al el viatge a Chinon i la trobada amb el rei, l’alliberament d’Orleans l’abril de 1429, la consagració de Carles VII a Reims el juliol de 1429, els moments de declivi i abandonament, la captura de Joana d’Arc per part dels borgonyons a Compiègne i, finalment, el judici començat el març de 1431, que la va portar a la condemna i a la foguera el maig d’aquell mateix any», com recollia Camille De Joyeuse a Classiquenews.com en ocasió de la publicació del cd. Amb una barreja de seqüències instrumentals molt evocadores, que inclouen percussions i xarangues per a les batalles o músiques com Vive le Roy de Desprez, peces corals de música sagrada com ara el Veni Sancte sporotis i fragments recitats, Savall i les dues orquestres de música antiga de què és fundador dediquen un homenatge a la figura de Joana d’Arc d’una alta exigència científica, resultat d’un llarg procés de recerca i creació.

Previst inicialment per al 20 de juny de 2020, el concert forma part d’una programació dedicada a commemorar la signatura del Tractat de Troyes, que també inclou una extensa exposició a l’Hôtel-Dieu-le-Comte sobre els esdeveniments que es van produir a l’entorn d’aquest tractat i durant els últims anys de la guerra dels Cent anys. L’exposició es podrà visitar des del 4 de setembre d’aquest any fins al 3 de gener de 2021.  

El 21 de maig de 1420 Enric V d’Anglaterra i Carles VI de França firmen el Tractat de Troyes, que preveia que quan aquest darrer és morís la corona passaria al rei anglès, com a resultat del casament amb Caterina de Valois, filla de Carles VI. El tractat, promogut per Felip III de Borgonya negava la legitimitat de Carles VII en la successió del seu pare i canviava per complet la regla francesa de successió aplicada fins llavors. El tractat marcava també l’apogeu del reialme d’Anglaterra, que en aquell moment incloïa la Guiena i Normandia, i s’hauria pogut convertir en un dels finals possibles de la guerra dels Cent Anys. Finalment, la mort prematura dos anys més tard d’Enric V i també la de Carles VI, a més de les victòries de Carles VII ajudat per Joana d’Arc van fer caducar el tractat i van impedir als reis d’Angleterra controlar « de facto » dels territoris francesos, tot i que conservessin oficialment el títol de reis de França fins al 1802. 

 

Concert Jeanne d’Arc : Batailles et Prisons

Interpretació: Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya

Direcció: Jordi Savall

6 de setembre a les 17.00 hores

Auditori del Centre de congressos de l’Aube

2 Rue Pierre Labonde

10026 Troyes

Reserves al 03 25 40 15 55 i en línia

 


    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"