Institut Ramon LLull

El teatre de Choisy-le-Roi convida per segona vegada Agnès Mateus i Quim Tarrida

Escèniques.  Choisy-le-Roi, 17/09/2020

El 8 d’octubre, Agnès Mateus hi presentarà de nou Rebota, rebota y en tu cara explota, un espectacle que ja havia estat programat a Choisy-le-Roi després d’una residència d’adaptació de l’obra al francès. Una representació explosiva amb un humor mordaç per denunciar els feminicidis, que són cada vegada més nombrosos al món. Aquest espectacle dona continuïtat a la presència de creacions teatrals catalanes en un equipament amb una missió especial per promoure la diversitat lingüística.




El Théâtre Cinéma de Choisy-le-Roi continua amb la temporada 2020-2021 reprogramant algunes de les proposicions que es van haver de posposar per raons sanitàries.

El teatre Paul Éluard, creat el 1972, aposta des de fa uns anys per una programació pluridisciplinar cada vegada més oberta a la creació «sense fronteres», gràcies a la difusió de peces contemporànies provinents de molts països diferents i amb una voluntat afermanda de presentar mirades diverses, provocar diàleg i «fer visible el món», en particular a través de la pluralitat lingüística. 

Els esforços realitzats en aquest sentit li han valgut l’estatut de Scène conventionnée d’intérêt national – Art et Création pour la diversité linguistique, un reconeixement estatal com a estructura promotora de la creació lingüísticament diversa. El teatre s’interessa particularment per les problemàtiques de traducció i sobretitulació per afavorir la circulació internacional de les arts escèniques. Aquesta implicació es manifesta afavorint l’acompanyament d’equips artístics que es fixin en la qüestió del multilingüisme als escenaris, que obrin el diàleg intercultural i que aportin una mirada més completa sobre què representa avui en dia la creació contemporània en les arts escèniques.

La residència d’adaptació al francès que hi van fer el 2018 Agnès Mateus i Quim Tarrida, amb el suport de l'Institut Ramon Llull, per adaptar al francès Rebota, rebota y en tu cara explota  s’inscrivia ja en aquest raonament. I en aquesta ocasió torna a programar un espectacle que va causar un gran impacte entre el públic.

 

Rebota, rebota y en tu cara explota, d’Agnès Mateus i QuimTarrida

Rebota, rebota y en tu cara explota és una performance contundent i colpidora, i aquests adjectius es queden curts. Si es riu davant d’aquesta representació esbojarrada de la violència contra les dones, és amb una rialla agra, i és que el tema està molt allunyat de tota lleugeresa. Aplaudit per les crítiques i reconegut per diversos premis com el premi de la Crítica al millor espectacle del festival Terrassa Noves Tendències 2017 o el premi Butaca 2018 de les noves aportacions escèniques, l’espectacle es mostra irreverent i ataca fins i tot la paraula, tot desmuntant amb pedagogia els arquetips de les princeses. Sola a l’escenari, Agnès Mateus s’enfronta a la qüestió i exposa la situació de les dones, insultades i minimitzades constantment. Amb violència, però sense agressivitat, denuncia la passivitat i la indiferència. Un espectacle amb un ritme calculat, de combat de boxa, incòmode i necessari.

Agnès Mateus és una artista multidisciplinar. Es forma en periodisme i teatre en paral·lel, fins que entra al món del teatre professional de la mà de Txiqui Berraondo i Manuel Lillo a Barcelona. El 1996, la carrera de Mateus es comença a perfilar amb el naixement del Col·lectiu General Elèctrica, del qual formarà part com a creadora i membre fins a la seva dissolució vuit anys més tard. Agnès Mateus ha treballat regularment amb Juan Navarro, Roger Bernat, Rodrigo García i Simona Levi. 

Quim Tarrida és un artista multidisciplinar que fa convergir, sense barreges però amb influències evidents el còmic, la performance, l’art sonor, el disseny i la publicitat. Abans de Rebota, rebota y en tu cara explota, Tarrida i Mateus ja havien coincidit a Hostiando a M.

En el marc de la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, el teatre de Choisy-le-Roi presenta des del mes passat el projecte «Teatre en 3 minuts : a 2 metres», un cicle de formes curtes en línia creat per l’Institut Ramon Llull amb el festival Temporada Alta i la Sala Timbre 4 de Buenos Aires, que compta amb diversos socis col·laboradors com l’Institut d’Estudis Baleàrics, la Sala Verdi de Montevideo i ara el Théâtre Cinéma de Choisy-le-Roi. Les 15 càpsules de vídeo han estat produïdes a partir de textos de les dramaturgues i dramaturgs Aina de Cos, Marta Barceló, Las Hermanas Picohueso, Toni Gomila, Victoria Szpunberg, Queralt Riera, Lali Álvarez, Clàudia Cedó, Pau Miró, Llàtzer García, Claudio Tolcachir, Lautaro Perotti, Melisa Hermida, Macarena Trigo i Tamara Kiper.

 

Rebota rebota y en tu cara explota

Creació i direcció:  Agnès Mateus, QuimTarrida

Interpretació: Agnès Mateus

Traducció i sobretitulació: Marion Cousin

8 d’octobre 

Théâtre Cinéma de Choisy-le-Roi

4 avenue de Villeneuve Saint-Georges

94600 Choisy-le-Roi

 


    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"