Institut Ramon LLull

L’òpera electroacústica de Joan Bagés amb Morphosis Ensemble està disponible en línia: «Live in Luxembourg - IB : Le cornu ancestrale»

Música.  07/07/2020

Després d’una minuciosa edició sonora i visual de l’enregistrament de la creació de Joan Bagés, presentada al fòrum internacional de composició «Artistes en herbe» de Luxemburg amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, IB : Le cornu ancestral ja està disponible en línia. L’edició àudio de l’òpera del compositor català instal·lat a París, interpretada per Morphosis Ensemble, el tenor Roger Padullés, la soprano Anna Tobella i dirigida per Àlex Sansó, s’acaba de publicar juntament amb un dossier de presentació de l’obra i les fonts d’inspiració, informació sobre l’orquestra de cambra i el compositor, així com una col·lecció fotografies i vídeos del procés de creació i el concert.




IB : Le cornu ancestrale és un espectacle musical, sonor i audiovisual en format d’òpera electroacústica de cambra en què l’experiència immersiva porta l’espectador a submergir-se en l’aigua com a metàfora de l’existència humana. S’inspira en els orígens i les experiències vitals del compositor de Flix, molt lligades a la proximitat i presència constant del riu Ebre, i també en els versos de poetes com Roman Aixendri i Andreu Carranza. Joan Bagés teixeix així un conjunt de paisatges mentals en sis escenes que travessen les experiències individuals i col·lectives de néixer, esdevenir, morir i coexistir amb els altres.

El fil conductor de l’obra parteix d’un sol Ésser, interpretat per la soprano i el tenor, que són un sol personatge virtual, un flux d’informació, un riu de dades que pren formes d’expressió diverses: música electrònica, música instrumental, cant, recitat i imatge. Es tracta del Morphosis Ensemble (una flauta travessera, un clarinet baix, un saxofon baríton, una acordió, un piano, percussió, dos violins, un violoncel), acompanyat pel tenor Roger Padullés, per la mezzosoprano Anna Tobella, un cor electroacústic i tot dirigit per Àlex Sansó. L’element visual l’aporta l’obra Teles e Draps e Vent de Dalt del pintor tortosí Jaume Rocamora, amb edició vídeo Belén Iniesta, una projecció de 177 dibuixos geomètrics que han servit i inspirat la creació sonora i són la base de la materialització visual del l’òpera.

La versió definitiva d’IB : Le cornu ancestrale és el resultat d’un treball intens de residències col·lectives i representacions parcials prèvies, algunes de les quals es van portar a terme a Perpinyà el 2019. L’òpera acabada es va estrenar, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, el 8 de febrer passat a Luxemburg, en el marc de les presentacions d’artistes organitzades pel fòrum internacional de composició «Artistes en herbe», dirigit per la compositora Albena Petrovic. La versió àudio disponible actualment Live in Luxembourg – IB : Le cornu ancestrale es va gravar durant el concert de Luxemburg i incorpora el públic a l’escena 0, gràcies a una instal·lació que enregistra la seva arribada i que el prepara sonorament i visualment creant un continu entre escolta externa i escolta interna. Entre el fora i el dins de la sala. El material visual i sonor es va transformant per portar els espectadors sense que se n’adonin cap a l’escena 1 i submergir-los en la composició. Malgrat una afluència de públic reduïda, l’òpera va ser acollida efusivament pel públic i els organitzadors del festival. Una espectadora comentava que tot i no saber català, la llengua del text de l’òpera, s’havia sentit immersa i portada pel corrent energètic de la música.

 

Live in Luxembourg – IB : Le cornu ancestrale, de Joan Bagés i Rubi

Amb Morphosis Ensemble

Àlex Sansó, director

Anna Tobella, mezzosoprano

Roger Padullés, tenor

Producció de Morphosis Ensemble

Coproducció de l'Institut Ramon Llull, Associació Amics dea Jazz de la Riberta d'Ebre, Festival de Musica Clàssica de Tortosa, La Unió Social de Flix, Diputació de Tarragona, Consell Comarcal del Baix Ebre i LaboFlashback Perpignan  

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"