Institut Ramon LLull

Irene Solà és una de les guanyadores del Premi de Literatura de la Unió Europea 2020

Literatura.  Barcelona, 19/05/2020

El guardó, rebut per 'Canto jo i la muntanya balla', reconeix l'autora catalana com un dels noms emergents de la ficció europea




L'autora catalana Irene Solà ha estat guardonada aquest dimarts 19 de maig amb el Premi de Literatura de la Unió Europea (EUPL), que reconeix escriptors emergents de ficció de tot el continent, per l'obra Canto jo i la muntanya balla, que ha estat un fenomen del boca-orella des que va guanyar el Premi Llibres Anagrama 2019, un dels long-sellers de la literatura catalana recent.

Canto jo i la muntanya balla ja ha estat venuda a diversos idiomes: en castellà, com en català, el publica l’editorial Anagrama; en llengua anglesa, Graywolf Press (USA) i Granta (UK); Seuil pel que fa al francès; Blackie Edizioni per l’italià. Després de l’aparició a la "shortlist" del premi, l’obra ha despertat l’interès de tres editorials més: Tri Publishing Centre (macedoni), Vuković & Runjić (croat) i Magveto (hongarès), que ja n’han adquirit els drets.

El premi inclou 41 països que formen part del programa Europa Creativa: una iniciativa que pretén reforçar els sectors culturals i creatius del continent. L’EUPL es va llançar el 2009 i, des d’aleshores, va reconèixer 122 autors guanyadors a través d’11 edicions. L’EUPL concedeix cada any un guanyador per país d’un terç dels països participants. L’edició d’enguany ha premiat 13 països: Bèlgica, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Xipre, Dinamarca, Estònia, Alemanya, Kosovo, Luxemburg, Montenegro, Macedònia del Nord, Noruega i l’Estat espanyol. El jurat de l'àmbit espanyol estava format per: Xavier Aliaga, Antonio Ávila, Sara Sánchez, Dolors Udina i Fernando Valls

 

Irene Solà

Irene Solà (Malla, 1990) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i té un Màster en Literatura, Cinema i Cultura Visual per la Universitat de Sussex. El seu primer llibre de poemes Bèstia (Galerada, 2012) va rebre el Premi de Poesia Amadeu Oller i ha estat traduït a l’anglès i publicat per Shearsman Books (2017).

La seva primera novel·la Els dics va guanyar el Premi Documenta 2017 i va ser publicada per L'Altra Editorial. Els seus textos i obres s’han exposat i llegit al CCCB, a la Whitechapel Gallery (Londres), al Bòlit de Girona, a ACVIC, al Jerwood Arts Centre (Londres), a la Galeria JosédelaFuente (Santander), al Festival Internacional de Poesia de Sant Cugat, a la Festa de la Poesia de Sitges o el Festival Poesia i +, entre d’altres.

Ha rebut reconeixements com les Ajudes a la Creació Literària del Departament de Cultura, la Beca d’Art Jove o la Beca Ciutat de Vic, i ha estat una de les artistes seleccionades dins del programa Barcelona Producció-La Capella 2017. En 2018 va ser l’escriptora resident a la Alan Cheuse International Writers Center, George Mason University, així com a Art Omi New York, tots dos als Estats Units.

 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"