Institut Ramon LLull

Gerard Guix, convidat a la Nit de la literatura 2020 de París, en una edició completament virtual

Literatura.  França, 16/05/2020

Després d’haver convidat Tina Vallès, Imma Monsó, Pep Coll, Ramon Erra i Eduard Márquez, el Llull participa amb una obra de Gerard Guix a l’esdeveniment festiu entorn de les literatures estrangeres per sisè any consecutiu, en una edició excepcional que es desenvoluparà en línia.




Per a la 8a edició de la Nit de la literatura del Fòrum d’Instituts Culturals Estrangers a París, l’Institut Ramon Llull presenta l’obra El cementiri (Columna Edicions, 2013) de Gerard Guix, publicada en francès amb el títol Le cimetière (Éditions Aux forges de Vulcain, 2019) i traduïda per Carole Fillière. L’autor, acompanyat de l’actriu Morgane Lombard, que llegirà alguns fragments del llibre, es trobarà amb els lectors francesos en un marc inhabitual. Aquest any, en lloc d’una passejada literària internacional per un dels barris de París, la Nit de la literatura proposa un viatge literari sense moure’s de casa. 14 escriptors i escriptores presentats per 14 centres culturals se citen amb els lectors a partir de les 18.00 hores del proper 30 de maig al lloc web del FICEP.

El cementiri, Le cimetière (Éditions Aux forges de Vulcain, 2019)

En un futur no gaire llunyà, en què el canvi climàtic i la catàstrofe nuclear han reduït els espais habitables, el problema de la superpoblació posa en perill la vida. És obligatori incinerar els difunts i qui provi d’enterrar-los trencant la norma serà castigat amb duresa. Hi ha cementiris virtuals perquè les famílies puguin plorar la mort dels seus, es fomenten els suïcidis i estan prohibides les relacions sexuals no virtuals i els embarassos. Isobel, una jove rebel, arriba a un dels últims cementiris amb la intenció d’enterrar la seva mare. Per a la noia aquest cementiri es converteix en un paradís on creu que és possible fer realitat el seu desig, i Travis, el jove enterramorts, és la seva darrera oportunitat i esperança, o potser la seva perdició.

Prenent com a inspiració referències diverses com els móns futuristes de la ciència ficció i les històries i personatges d’Emily Brönte o Edgar Allan Poe, Gerard Guix crea una fosca història de morts postmoderna que reflexiona sobre els reptes actuals de la deshumanització i la defensa de les llibertats.

Gerard Guix, nascut a Vic el 1975, és escriptor i dramaturg. És l’autor de les novel·les La deriva dels continents (2005), Dia de caça (2007) i Tot el que hauries de saber abans d’estimar-me (2011), guanyadora del premi Pin i Soler de novel·la. En el gènere fantàstic, ha publicat una trilogia adreçada al públic juvenil composta per El prodigi, L’enginy i El talent (2011/2012). En teatre, destaquen el text Gènesi 3.0, que el 2006 va rebre el Premi Fundació Romea de Textos Teatrals 2006 i més tard es va convertir en la novel·la El cementiri. Destaquen també dos espectacles trilingües U, Due, Três i Arca, estrenats amb la seva pròpia companya, Jogijo, i representats amb èxit a Itàlia, Portugal, Espanya i França. El cementiri, una faula futurista que s’inspira dels móns distòpics de 1984 de George Orwell, Fahrenheit 451 de Ray Bradbury i Els androides somien xais elèctrics?, de Philip K. Dick, és la primera novel·la de Guix traduïda al francès.

La Nit de la literatura

La Nit de la literatura va néixer a Praga, a la República Txeca, l’any 2006. A partir del 2012, el FICEP - Fòrum dels Instituts Culturals Estrangers a París organitza la Nit de la literatura, cada any en un barri diferent de París. El projecte també s’ha exportat amb èxit a moltes ciutats d’Europa i se celebra entre maig i juny a Amsterdam, Berlín, Dublín, Milà, Sofia, Viena o Stockholm, per exemple. Aquest any, no es produiran les tradicionals trobades entre autors, actors i traductors en cap barri de París, però els lectors podran gaudir d’una agradable vesprada literària sense moure’s de casa.

A partir de les 18.00 h i fins les 23.00 h, cada 20 minuts apareixerà un nou vídeo al lloc web del FICEP. El principi serà el mateix que en anys anteriors, entre 10 i 15 minuts de lectura per part de l’actor/actriu, lectura d’un fragment curt en llengua original i 5 minuts d’intervenció de l’autor/a, per parlar del llibre. 

Dissabte 30 de maig a partir de les 18.00 hores

Lloc web de la Nit de la literatura - FICEP

Programa complet aquí

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"