Institut Ramon LLull

S’inaugura l'exposició SomVallBas, produïda per l’Smithsonian Center for Folklife and Heritage

Arts.  Estats Units, 03/03/2020

La mostra, que està disponible en anglès i català, posa en relleu històries "de i per" la Vall d’en Bas i se centra en la vida tradicional i moderna de la vall rural, amb una sèrie multilingüe d’articles que donen valor a artesans i tradicions alimentàries, entre d’altres.




El projecte SomVallBas documenta la creativitat i la diversitat cultural de la Vall d’en Bas, amb històries que presenten portadors de tradicions locals, associacions sense ànim de lucre o xarxes socials que impulsen el sentit de la solidaritat i la col·laboració. Aquestes iniciatives reconeixen el valor de les tradicions i demostren que aquestes segueixen plenes de vida. L’objectiu de SomVallBas és identificar-les i desenvolupar estratègies per fer-les visibles, viables i sostenibles.

El pla busca reforçar totes les expressions culturals locals i el sentit de pertinença a partir de models de recerca col·laboratius elaborats pels comissaris del centre. L’equip de l’Smithsonian treballa conjuntament amb investigadors catalans per promoure el patrimoni immaterial de la zona.

La Vall d’en Bas és un municipi de cinquanta kilòmetres quadrats al nord de Catalunya, situat entre les serres de Cabrerès i Puigsacalm-Bellmunt. L’any 1969 la zona es va inundar, deixant les carreteres malmeses, amb dificultats de reparació i els camps inaccessibles per als tractors. La zona afectada comprenia set poblacions: Els Hostalets, Joanetes, El Mallol, la Pinya, Puigpardines, St. Esteve i St. Privat. Ateses les circumstàncies que els afectaven directament, els governs van decidir compartir tots els recursos possibles per resoldre els problemes ocasionats per les inundacions. Reconeixent la fortalesa dels enllaços socials, els set pobles poc després es van convertir en un: la Vall d’en Bas o “Vall del riu”.

Aquesta notable transformació parla d’un compromís profund amb la reciprocitat com a estratègia per assegurar la supervivència d’un estil de vida rural.

Més informació: https://folklife.si.edu/somvallbas

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"