Institut Ramon LLull

RCR Arquitectes, nous membres de l'Acadèmia d'Arquitectura de França

Arquit. i disseny.  França, 26/02/2020

Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta ingressen a la prestigiosa institució, on s'afegeixen a noms com Tadao Ando, Norman Foster o Rafael Moneo. L'Adadémie d'Architecture ja va concedir-los la Medalla d'Or el 2015, un reconeixement premonitori del Premi Pritzker que recollirien l'any 2017.




Els arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, de l'estudi RCR Arquitectes, sumen una nova fita a una trajectòria àmpliament reconeguda a nivell internacional. En aquesta ocasió, l'Acadèmia d'Arquitectura de França (Académie d'Architecture) els ha nomenat membres estrangers de la institució, en ingrés que es va oficialitzar a París el 20 de febrer.

Fundada l'any 1840, l'Académie d'Architecture reuneix actualment més de 200 arquitectes membres titulars, que destaquen per "haver adquirit una experiència indiscutible en diversos camps de l'arquitectura i l'urbanisme a través d'una feina de qualitat", als quals cal sumar-hi uns 70 membres estrangers, amb noms cabdals de l’escena internacional com Tadao Ando, Norman Foster o Renzo Piano.

En el discurs d'ingrés a la institució, els arquitectes olotins van destacar els sis grans eixos que marquen la seva filosofia de treball: de la creativitat compartida a la disrupció, passant pel pes del paisatge. També van reivindicar "la voluntat de transmetre emocions" amb una aportació que va més enllà de la forma i l'estètica "per abraçar també el vessant conceptual o social".

 

RCR Arquitectes: emoció, paisatge i prestigi internacional

RCR Arquitectes és un taller creatiu d'arquitectura creat l'any 1987 a Olot de la mà de Rafael Aranda (1961), Carme Pigem (1962) i Ramon Vilalta (1960), tot tres formats a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès. L’estudi ha impulsat una obra que preserva d’una manera especialment acurada la relació i la integració dels edificis amb el paisatge i el seu entorn. Des del 2008 tenen la seva seu a l’Espai Barberí, una antiga fundació artística.

Aranda, Pigem i Vilalta van recollir el primer reconeixement l’any 1988, en una competició per a la qual van dissenyar un far a Punta Aldea, en un projecte que reflexionava sobre "l’essència de la tipologia". D’ençà i fins avui, han participat en importants exposicions com el III Saló Internacional de l'Arquitectura de París el 1990; la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2000, 2002, 2006, 2008, 2012, 2014 i 2016; l’exposició del MoMA «On-Site: Nova arquitectura a Espanya» (Nova York, 2006); «Global Ends» a Toto Gallery MA (Tòquio, 2010); i «RCR Arquitectes. Creativitat compartida» (Barcelona, 2015, Madrid, 2016, i Donosti, 2017).

Des del 1989, RCR Arquitectes han estat consultors del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Han impartit classes d'urbanisme, arquitectura del paisatge i estudi de disseny a l'Escola Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), del 1989 al 200, i han estat jurats de projectes de diplomats a l'ETSAV i a l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB). El 2012 van establir un taller internacional d'estiu al seu estudi i el 2013 van crear la Fundació RCR BUNKA.

Són conegudes les intervencions fetes per RCR al Parc de la Pedra Tosca, a Les Preses (2003), l’hotel restaurant Les Cols, a Olot (2005) o la Biblioteca Joan Oliver, a Barcelona (2007), així com obres realitzades a l'estranger, com el museu Soulages, a Rodez (2014) o el crematori Hofheide, a Bèlgica (2013), entre altres. Són els responsables del projecte "Somni i natura", produït pel Llull per a la Biennal de Venècia 2018.

Entre molts altres reconeixements, han estat guardonats amb el Premi Pritzker 2017, el més prestigiós del món pel que fa a l’arquitectura; la Grande Médaille d’or de l’Académie d’architecture de França 2015; el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat (2005); l’Honorary Fellowship de l'AIA (2010); l’International Fellowship del RIBA (2012); l’Officier de l’Ordre de les Arts i de les Lletres de França (2014 i 2018); i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2018).

 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"