Institut Ramon LLull

Max Besora i Monika Zgustova seran els propers residents a Art Omi de Nova York

Literatura.  Nova York, 18/02/2020

Dels 22 candidats que es van presentar a la convocatòria de l’Institut Ramon Llull per a la selecció de dos escriptors de literatura catalana al programa Writers Art Omi de Nova York, han estat seleccionats els escriptors Max Besora i Monika Zgustova. Mentre que Besora hi residirà el maig, Zgustova ho farà a la tardor. 




Enguany, amb la col·laboració de l’IRL, el programa hostatjarà l’escriptor Max Besora durant la primavera i Monika Zgustova durant la tardor. Compartiran estada amb escriptors d’arreu del món a la residència durant la qual s’organitzaran tant activitats individuals com en grup i es propiciarà la divulgació de l’obra dels participants.

Max Besora ha publicat el llibre de poesia L’espectre electromagnètic (premi Benet Ribas de poesia, Pagès Editors, 2008) i les novel·les Vulcano (Labreu, 2011), La tècnica meravellosa: una novel·la de campus (Males Herbes, 2014), Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya (Males Herbes, premi Ciutat de Barcelona 2017, que Open Letter publicarà properament a la llengua anglesa) i l’assaig-ficció Trapologia junt amb Borja Bagunyà (Ara Llibres, 2018). Properament es publicarà la seva última obra, La Musa Fingida, a l’editorial Males Herbes en català i Orcinny Press en castellà.

Monika Zgustova resideix des dels anys vuitanta a Barcelona. Traductora, escriptora i periodista (col·labora amb La Vanguardia Cultures, Ara i El País-Opinión, entre altres diaris nacionals i internacionals), ha portat a terme seixanta traduccions, del txec i del rus, de Bohumil Hrabal, Jaroslav Hašek, Václav Havel, Milan Kundera, Anna Akhmàtova i Marina Tsvetàieva, entre d’altres, per les quals ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi Ángel Crespo. És autora d’un recull de narracions, Contes de la lluna absent (Premi Mercè Rodoreda), i de vuit novel·les, entre les quals destaquen La dona silenciosa, aclamada entre les cinc millors novel·les del 2005; La nit de Vàlia, Premi Amat-Piniella 2014 a la millor novel·la de l’any; Les roses de Stalin (Galàxia Gutenberg, 2016), i Vestides per a un ball a la neu (2017), també publicada a Galàxia Gutenberg, premi Cálamo al millor llibre de l’any 2017 i seleccionada com un dels deu millors llibres de l’any per La Vanguardia, El Periodico W Magazine. La seva novel.la més recent, Un revòlver per sortir de nit (GG, 2019) està entre els cinc millors llibres de l'any pel programa "A vivir" de Cadena Ser. La seva obra s’ha traduït a deu idiomes, entre els quals l’anglès, l’alemany i el rus, amb quatre de les seves novel·les publicades als Estats Units i recomanades i ressenyades per la revista Time, el New York TimesTimes Literary Supplement i Jerusalem Post, entre altres diaris. Ha estrenat també dues obres de teatre.

La col·laboració entre l’Institut Ramon Llull i Art Omi va començar el 2010 i ha permès que, des d’aleshores, cada any, un autor de literatura catalana hagi anat a la residència d’escriptors Art Omi.

Alguns dels escriptors seleccionats en edicions anteriors han estat Gemma Gorga, Francesc Serés, Marc Pastor, Anna Ballbona, Albert Forns, Sebastià Alzamora, Marina Espasa, Anna Aguilar-Amat, Mònica Batet, Marta Carnicero, Sebastià Portell i Martí Domínguez.  L’any passat, les escriptores residents van ser i Núria Perpinyà i Irene Solà.

Des que es va crear el programa Writers Art Omi (antigament coneguda com a Ledig House) fa vint-i-cinc anys, més de cent autors de cinquanta països diferents hi han estat acollits. La residència, que ofereix l’allotjament, l’espai de treball i la manutenció, està ubicada al poble d’Omi, a la riba del riu Hudson, a dues hores i mitja de Nova York. L’objectiu de la convocatòria ha estat sempre el mateix al llarg dels anys: divulgar l’obra dels escriptors convidats i fomentar l’intercanvi internacional, cultural i creatiu entre els participants.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"