Institut Ramon LLull

Opera electroacústica "IB: Le cornu ancestrale" de Joan Bagès amb l'ensemble Morphosis i l'obra gràfica de Jaume Rocamora, a Luxemburg

Música.  08/02/2020

El fòrum internacional de composició "Artistes enherbe" liderat per Albena Petrovic acull el 8 de febrer a Luxemburg la creació de l'òpera electroacústica IB. Aquest opus en construcció permanent, modificat en les seves etapes de desenvolupament, pretén produir la creació musical contemporània com una entitat viva orgànica que augmenta amb cada actuació, partint sempre de la composició iconogràfica de l'artista plàstic Jaume Rocamora, incloent-hi una exposició que acompanya el concert.




IB vol convertir-se en una òpera electroacústica dissenyada a partir de la creació visual i sonora del segle XXI; una òpera entesa com un espectacle total, audiovisual i multimèdia, en què l’experiència immersiva porta a l’espectador a submergir-se en l’experiència sonora, musical i visual. En aquesta lògica, teixeix una història, o més aviat un conjunt de paisatges mentals que s'expliquen amb diversos mitjans expressius.

L’òpera parteix d’un únic ésser on soprano i tenor són el mateix personatge virtual, un flux d’informació, un riu de dades que pren formes expressives diferents a través de diverses situacions psicològiques, tant individuals com col·lectives.

Els diferents creadors associats al projecte parteixen d’una constel·lació de situacions i experiències de l’individu com a ésser social, inspirant-se en el seu entorn original, al voltant del riu Ebre com a metàfora d’una forma de vida, la el nom fa referència a l’arrel “ib” d’una tradició antropològica ibèrica.

L’obra és una composició per a 9 músics, 2 cantants, música electrònica i de vídeo, interpretada per Morphosis Ensemble (flauta, clarinet baix, saxòfon barytone, acordió, piano, percussió, dos violins, violoncel), acompanyada pel tenor Roger Padullés i de la soprano Anna Tobella, tota dirigida per Àlex Sansó.

El concert s’acompanya de l’exposició Teles e Draps i Vent de Dalt del pintor català Jaume Rocamora, una projecció de 177 dissenys geomètrics que es van fer servir per crear la concreció visual de l’òpera.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"