Institut Ramon LLull

Catalan Sounds: Veus del Mediterrani a Tànger

Arts.  12/12/2019

Durant els dies 12, 13, 14 i 15 de desembre es duu a terme un focus de música catalana a la ciutat marroquina de Tànger. Daquesta manera es dona una oportunitat a grups de creadors catalans dexperimentar, intercanviar i donar a conèixer la seva feina artística en un espai de creació i difusió de rellevància internacional.




Per aquesta primera experiència es treballa al voltant de la veu femenina del Mediterrani, amb dues formacions vocals catalanes que realitzaran un procés de creació amb artistes marroquins a la ciutat de Tànger (Marroc). El format de la residència constarà de dos dies de creació per equip, amb una actuació al final del procés.

La residència artística es realitzarà a la sala Tabadoul de Tànger. Tal com indica el seu nom, Tabadoul -que en àrab significa “intercanvi ”- és un espai polivalent destinat als intercanvis culturals entre Tànger, el Marroc i Europa. Amb una programació dedicada a la promoció dels artistes més contemporanis, la sala és oberta a tot tipus d’activitats culturals: conferències, debats, lectures dramatitzades, concerts, performances, projeccions o exposicions, entre d’altres.

L’espai, de 400m2 i 6 metres d’alt, és ubicat en una antiga fàbrica espanyola de principis del s. XX, que va ser renovada l’any 2013 com a centre cultural eco-solidari.

En col·laboració amb els artistes convidats, Tabadoul organitza diferents tallers pedagògics i formacions destinades a tot tipus de públic: circ, arts plàstiques, musica, cinema, art o reciclatge hi tenen cabuda.

 Pogramació de veus del mediterrani a Tabadoul:

Marala trio

Dissabte 14 de desembre a les 21h

 Es diuen Selma Bruna, Sandra Monfort i Clara Fiol. Són una catalana, una valenciana i una mallorquina que comparteixen llengua, talent i amistat. Partint del repertori tradicional, ofereixen un repertori propi basat en la tradició i la música d’arrel. Als seus concerts hi sentim cants i músiques de Catalunya, el País Valencià o les Balears, o alguns temes bascos, com el Txoria txori que va sonar en el darrer treball de Fermín Muguruza. Veus, guitarres i percussió són els ingredients fonamentals de la recepta sonora del Marala Trio, que interpreta temes de composició pròpia, però que també musica versos de poetesses actuals i revisita cants de batre, tonades sefardites o laments de guerra.

En aquesta residència artística treballaran un projecte ben especial que és tota una experiència: la música de Marala troba un canal especialment directe en el micròfon binaural, un dispositiu que copsa el so tal com ho fa l’oïda humana, en 360 graus i amb moltíssima precisió. Mitjançant uns auriculars, el públic escoltarà les veus de Marala com un xiuxiueig mòbil i a cau d’orella. Cadascú se sentirà com si fos al centre de la sala, al mateix lloc on hi ha el micròfon, a tocar de la música que es crea just en aquell moment.

Marala Trio ha estat una de les actuacions que més interès va despertar del passat Festival Grec de Barcelona i de la Fira Mediterrània de Manresa.

Tarta Relena

Diumenge 15 de desembre a les 21h

 Tarta Relena neix el 2016 com un projecte de dues cantants, Marta Torrella i Helena Ros, per explorar a capella les sonoritats de diferents estils de músiques vocals. Lluny de voler crear un segell d’allò̀ tradicional i de definir la mediterraneïtat, el grup vol fer-se seu un repertori que va des de músiques de tradició́ oral fins a cançons d’autor que d’una manera o altra es relacionen amb l’àrea geogràfica del Mediterrani.

El seu treball discogràfic “l’Ora pro nobis” passa per Creta, Còrsega, melodies sefardites, sempre amb un fil lligat a Mallorca.

Tarta Relena compta amb uns arranjaments on es poden degustar dos timbres tan diferents com els de les veus de les cantants: s’enllacen o fan nusos, s’allunyen en dissonàncies afilades i més tard es retroben. Sempre buscant la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió amb el mínim d’elements. Mediterrània "a cappella".

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"