Institut Ramon LLull

La Sorbona acull una jornada d'estudi sobre la diversitat lingüística del francès i el català

Llengua.  09/12/2019

El Centre d’Estudis Catalans i l’Institut d’Estudis Catalans organitzen, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, la jornada d’estudi "Diversitat estàndard i lingüística: gestió normativa en contextos multicèntrics. Francofonia i catalanofonia", que se celebra el 9 de desembre a la Sorbona.




La jornada d’estudi "Diversitat estàndard i lingüística: gestió normativa en contextos multicèntrics. Francofonia i catalanofonia", que se celebra aquest 9 de desembre a la Sorbona, pretén confrontar la dinàmica normativa de dues llengües amb perfils sociolingüístics diferents: el francès i el català.

D'una banda, el francès, una llengua totalment representativa de la dinàmica de comunicació actual, amb una comunitat lingüística discontinua i a gran escala; de l'altra, el català, una llengua que té una capacitat comunicativa amb deficiències (amb una gradació territorial pel que fa a la subordinació lingüística) i amb una comunitat de parlants més petita i compacta, amb processos d’individualització encara vigents.

La sessió debat sobre el desprestigi de la lingüística tradicional, que ha donat lloc a nous paradigmes que aborden la relació norma-variació des d’enfocaments descriptius (estructuralisme i generativisme) i des de l’adequació de la comunicació (sòcio-pragmàtica). També indaga en la lluita de l’acadèmia entre la perpetuació d’una tradició de rigidesa normativa i l’adopció d’una nova perspectiva del fet lingüístic derivada de nous enfocaments teòrics i metodològics.


Programa

Sorbona - sala J636

9h Benvinguda dels participants. Inauguració: Alain Tallon, Michel Riaudel, Joandomènec Ros, Paul de Sinety, Ariadna Puiggené, Teresa Cabré i Mònica Güell

9h25-10h10 Conferència plenària: Plurilingüisme regulatori: conceptes, realitats i reptes de Georges Lüdi (Universität Basel)

10: 10-10: 20 Presentació de treballs al matí

10h25-11h05 Llengua francesa: la comunitat lingüística i les diferents comunitats lingüístiques. Estudi de la dinàmica centrífuga i centrípeta, de Mathieu Avanzi (Universitat de la Sorbona)

11: 10-11: 50 Llengua catalana: La comunitat lingüística i les diferents comunitats lingüístiques. Estudi de la dinàmica centrífuga i centrípeta, de Miquel Àngel Pradilla (Universitat Rovira i Virgili, Tarragona)

11:50 - 12:30 Debat
 

Sorbonne - Saló d'Actes

14h-14h20 Presentació de les ponències de la tarda

14h20-15h llengua catalana: la diversitat d'estandardització / normalització: criteris i propostes aplicades, a càrrec del Sr. Josep Cuenca (Universitat de València)

15h05-15h45 Idioma francès: la diversitat d'estandardització / normalització: criteris i propostes aplicades, d'André Thibault (Universitat de la Sorbona)

15h50-17h Taula rodona. Descripció versus prescripció: debat sobre l'establiment normatiu de les llengües al segle XXI. Moderador: Bernard Cerquiglini
Ponents: Georg Kremnitz (Universitat de Viena), Danielle Candel (Universitat París-Diderot), Rafael Ramos (Universitat de València), Christian Lagarde (Universitat de Perpinyà) i Gemma Rigau (Universitat Autònoma de Barcelona)

17h-17h45 Debat

17h45-18h Conclusions
Ponent: Joan Peytaví (Universitat de Perpinyà)

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"