Institut Ramon LLull

La residència Art Omi acollirà l’escriptora catalana Irene Solà aquesta tardor

Literatura.  Nova York , 08/10/2019

L’escriptora, artista visual i poeta Irene Solà viatja a Nova York per dur a terme una estada a la coneguda residència Art Omi Writers.




Irene Solà ha estat un dels noms més destacats del panorama literari català d'aquest any. Després de guanyar el premi Llibres Anagrama, la publicació de la novel·la 'Canto jo i la muntanya balla' ha comportat un gran reconeixement i entusiasme entre crítics i, sobretot, lectors, que han fet de l'obra de Solà una de les obres més venudes i comentades.

La jove autora catalana, que compta amb una exitosa i reconeguda trajectòria –guardonada també amb els premis Amadeu Oller per a poetes inèdits i el Documenta–, compartirà estada a la residència Art Omi Writers de Nova York amb escriptors d’arreu del món. Durant l'estada, que propicia la divulgació de l’obra dels participants, serà la protagonista tant activitats individuals com en grup.

Vint-i-cinc anys de creació, divulgació i intercanvi cultural

La col·laboració entre l’Institut Ramon Llull i Art Omi va començar el 2010 i ha permès que, des d’aleshores, cada any, un autor de la literatura catalana hagi anat a la residència d’escriptors novaiorquesa.

Alguns dels catalans seleccionats en edicions anteriors han estat Gemma Gorga, Francesc Serés, Marc Pastor, Anna Ballbona, Albert Forns, Sebastià Alzamora, Marina Espasa, Anna Aguilar-Amat, Mònica Batet i Marta Carnicero. L’any passat, els escriptors residents van ser Sebastià Portell i Martí Domínguez. Aquesta primavera Nuria Perpinyà també va formar part del programa d'autors enviats a la residència. 

Des que es va crear el programa Writers Art Omi (antigament coneguda com a Ledig House) fa vint-i-cinc anys, més de cent autors de cinquanta països diferents hi han estat acollits. La residència, que ofereix l’allotjament, l’espai de treball i la manutenció, està ubicada al poble d’Omi, a la riba del riu Hudson, a dues hores i mitja de Nova York. L’objectiu de la convocatòria ha estat sempre el mateix al llarg dels anys: divulgar l’obra dels escriptors convidats i fomentar l’intercanvi internacional, cultural i creatiu entre els participants.

Irene Solà, una veu jove i reconeguda

Irene Solà (Malla, 1990) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i té un Màster en Literatura, Cinema i Cultura Visual per la Universitat de Sussex. El seu primer llibre de poemes Bèstia (Galerada, 2012) va rebre el Premi de Poesia Amadeu Oller i ha estat traduït a l’anglès i publicat per Shearsman Books (2017).

La seva primera novel·la Els dics va guanyar el Premi Documenta 2017 i va ser publicada per L'Altra Editorial. Els seus textos i obres s’han exposat i llegit al CCCB, a la Whitechapel Gallery (Londres), al Bòlit de Girona, a ACVIC, al Jerwood Arts Centre (Londres), a la Galeria JosédelaFuente (Santander), al Festival Internacional de Poesia de Sant Cugat, a la Festa de la Poesia de Sitges o el Festival Poesia i +, entre d’altres.

Ha rebut reconeixements com les Ajudes a la Creació Literària del Departament de Cultura, la Beca d’Art Jove o la Beca Ciutat de Vic, i ha estat una de les artistes seleccionades dins del programa Barcelona Producció-La Capella 2017. A l’octubre de 2018 va ser l’escriptora resident a la Alan Cheuse International Writers Center, George Mason University (Estats Units). Recentment, ha obtingut el 4t Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2019 per l’obra Canto jo i la muntanya balla.

 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"