Institut Ramon LLull

La Setmana del Llibre en Català tornarà a rebre la visita de 18 editors estrangers de la mà de l'Institut Ramon Llull

Literatura.  19/07/2019

Del 6 al 15 de setembre, torna el gran esdeveniment del llibre en català a l'avinguda de la Catedral. Entre els reclams de l'edició 2019, la presència de David Lagercrantz, actual responsable de la saga "Millenium", o les novetats literàries de Xavier Bosch, Bel Olid o Màrius Serra. L'Institut Ramon Llull impulsa, per tercera ocasió consecutiva, la visita d'editors i agents literaris a Catalunya sota el nom de 'Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents'.




La Setmana del Llibre en Català torna a l'avinguda de la Catedral de Barcelona del 6 al 15 de setembre. Convertida ja en el punt de referència de la represa literària, l'esdeveniment compta amb xifres que parlen de la seva bona salut, amb una iniciativa que arriba ja a les 37 edicions: 219 expositors repartits en 62 mòdul (un 7,5% més que l'any passat); 260 novetats editorials, un extensíssim catàleg de llibres de fons i 500 capçaleres de revistes i premsa de proximitat; i l'aposta per la creació de nous lectors i "La Primera Biblioteca Personal", entre molts d'altres.

Un any i deu dies d'activitats i de rècords, amb més segells editorials, llibreries i novetats que mai. I amb el reclam de més de 250 autors que vindran a fer signatures, tot consolidant l'esdeveniment com a contrapès de tot allò que implica la festivitat de Sant Jordi. En paraules de Joan Sala, l'esdeveniment que ell presideix, La Setmana, "és el moment en què es parla més de llibres en català de tot l'any".

"És una fórmula d'èxit que uneix tota la cadena del llibre, però que també uneix les institucions", ha explicat durant la presentació a premsa la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga. Un model singular i plenament exitós, que aglutina una fira i un festival literari, i que ha arribat a ser allò que, ara ja fa 37 anys, algú va somiar.

"Les quatre últimes edicions ens confirmen que això que vam pensar i definir era possible", un repte "assolit" tal i com ha assegurat, amb satisfacció, Montse Ayats, presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana. "Sento orgull de presidir una entitat que és capaç d'impulsar, de fer realitat i de mantenir un esdeveniment com aquest –ha prosseguit Ayats–. Una entitat que amb 96 associats és capaç de remar per l'interès col·lectiu". "Els qui en formem part sabem que només el treball per la millora global de l'edició en català afavorirà cadascuna de les nostres empreses. Es tracta de cooperar per competir", ha reblat.

 

El Llull i La Setmana, suma d'esforços i complicitats

En aquesta edició, i per tercera vegada consecutiva, l'Institut Ramon Llull torna a portar editors i agents literaris a Catalunya, amb l'objectiu de presentar-los la literatura catalana de manera directa i personalitzada. Un nou pas més en el camí de seguir enfortint els lligams entre aquests i les agències literàries, les editorials catalanes, els escriptors, els il·lustradors, els traductors i els periodistes del sector.

Aquesta edició de 'Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents' –la dissetena que se celebra des de l'any 2007– pretén internacionalitzar l'edició en català i professionalitzar la cita, amb la intenció d'arribar a configurar un Saló del Llibre, sense que la Setmana perdi la seva essència de fira i festival de cultura. L'acció permet, d'una banda, mostrar múscul editorial i, de l'altra, que els editors i agents literaris internacionals participants en la missió "copsin la vitalitat de la industria del llibre en català mentre gaudeixen dels atractius de l'esdeveniment i es troben amb professionals del sector".

En aquest sentit de suma d'esforços i complicitats, visitaran La Setmana 18 editors (10 especialitzats en ficció literària i 8 en literatura infantil i juvenil) de 16 països i es reuniran amb 49 agències i editorials catalanes i amb l'Institut d'Estudis Baleàrics, i les associacions d'il·lustradors APIC i Il·lustra. Les reunions, 420 en total (197 de LiJ i 223 de ficció), tindran lloc del 10 al 13 de setembre al COAC.

D'altra banda, el Llull també dedicarà un mòdul a la venda, en exclusiva, de llibres d'autors catalans traduïts a d'altres llengües, entre les quals el castellà, francès, anglès, italià i alemany. Aquest mòdul està gestionat per la llibreria Jaimes.

 

'Millenium', una ràdio i la represa literària

Convertit ja en el gran aparador de la producció editorial en català i assenyalat al calendari com el gran punt de la represa literària, La Setmana vol seguir cohesionant el sector i l'oferta, i ho vol seguir fent en un sol espai –de 1.750 metres quadrats– i durant 10 dies. "És l'oferta més gran de llibres en català possible", remarca Sala. "En cap altre lloc del mon pots trobar això. Ja no podem créixer en espai, però sí que seguim creixent en expositors".

Una de les novetats que s'han preparat per aquest 2019 és la Ràdio de la Setmana, "una nova manera de presentar els llibres i els autors convidats, tot cercant un major dinamisme", com subratlla Joan Sala. A banda de tenir algunes novetats més en la programació, enguany es comptarà amb convidats internacionals com David Lagercrantz, actual autor de la saga "Millenium".

Pel que fa a les novetats d'autors catalans que formaran part del gruix de La Setmana 2019, cal destacar obres com Paraules que tu entendràs, de Xavier Bosch (Columna); La sarbatana, d'Isabel-Clara Simó (Alrevés); L'esqueix de carn, de Philippe Lançon (Angle); Follem?, de Bel Olid (Bridge); Escapada rebel cap a la llibertat, de William McLellan (Comanegra); L'esperit del temps, de Martí Domínguez (Proa); L'abisme, de Carla Garcia (Univers); o Jugar-s'hi la vida, de Màrius Serra (Amsterdam).

 

Cartell amb la complicitat d'Elisava

El disseny del cartell de l'edició 2019 de La Setmana és fruit de l'acord entre l'esdeveniment i Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, Després de promoure un concurs entre tots els alumnes per decidir-ne el disseny, ha estat escollida l'obra de l'estudiant Sergio Conches, un cartell que "lliga molt amb el que és La Setmana", en paraules de Joan Sala. El premi ha consistit en una dotació econòmica de 500 euros per a l'autor i lots de llibres per a tots els finalistes: Jordi Cortés, Sarah Molano i Oriol Corsà.

Pel que fa al Premi Trajectòria, aquest any ha recaigut en un sector sovint invisible i oblidat: el de les distribuïdores de llibres, que són, paradoxalment, una part fonamental de tot el procés lector. Els guanyadors han estat Margrit Lömker i Oriol Serrano, "pels seus més de 50 anys de tasca al capdavant de les Punxes, modèlica per la seva innovació i compromís empresarial  personal amb el món del llibre". L'acte de lliurament del guardó serà el dijous 12 de setembre a les 19:30h, on rebran –com també ho farà la revista Cavall Fort, premi Especial La Setmana– l'original creat expressament per l'artista Ignasi Aballí.

L'Institut Ramon Llull impulsarà una llibreria de traduccions i tornarà a rebre la visita de 18 editors estrangers amb l'objectiu de presentar-los la literatura catalana de manera directa i personalitzada

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"