Institut Ramon LLull

Quatre artistes participaran al programa d'intercanvi entre Baden-Württemberg i Catalunya 2019

Arts.  09/07/2019

Per cinquè any consecutiu, quatre creadors –dos de cadascuna de les comunitats artístiques–, han pogut accedir a una beca d'intercanvi i creació, que tindrà lloc a l'estiu i tardor de 2019.




La col·laboració artística entre el land alemany Baden-Württemberg i Catalunya segueix donant fruits i creant bones sinergies. Per cinquè any consecutiu, quatre creadors –dos de cadascuna de les dues comunitats artístiques– han pogut accedir a una beca de mobilitat, intercanvi i producció que tindran lloc durant els mesos juliol i agost, a Stuttgart, i durant el setembre i octubre, a Barcelona.

La reunió dels membres del jurat es va celebrar el darrer 11 de juny, i va comptar amb representants de les 4 institucions implicades, el Goethe-Institut Barcelona, el centre d’art Hangar, la Württembergischer Kunstverein Stuttgart i la Kunststiftung Stuttgart. El jurat va concedir la beca a les artistes Alba Mayol Curci i Marcela Jacarilla Jordà per anar a Stuttgart, i a Shaoteng-He i Simon Pfeffel per venir a Barcelona.

El projecte, que pretén possibilitar el desenvolupament de treballs artístics vinculats als contextos de cadascun dels centres i institucions participants, fomenta l'intercanvi entre creadors de dues regions amb un pes i una singularitat específiques i permet experiències de diàleg entre dues comunitats artístiques i amb els seus respectius col·lectius socials.

La beca Baden-Württemberg / Catalunya és el fruit d'una iniciativa del Goethe-Institut Barcelona en col·laboració amb el centre d’art Hangar, la Württembergischer Kunstverein Stuttgart i la Kunststiftung Stuttgart. La seva realització és possible gràcies al suport del Ministerium für Wissenschaft, Forschung und Kunst Baden-Württemberg (MWK) i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Els artistes seleccionats en l'edició 2019 de la beca d'intercanvi

Alba Mayol Curci

Alba Mayol Curci és una artista visual i escriptora. Després d'estudiar Filologia Anglesa i Teoria i Estètica de l'Art Contemporani a Barcelona, segueix vivint i treballant a la capital catalana. Altres camps de la seva formació inclouen les arts visuals, la fotografia, temes del psicoanàlisi, del feminisme i de la deconstrucció. De 2018 a 2020, forma part del programa de residència d'Hangar. Durant aquest programa d'intercanvi, ella treballarà amb text, instal·lació i performance art sobre els efectes de la llum i la transparència del marbre en el seu projecte “Oracle of the Origin”.

Marcela Jacarilla Jordà

Marcela Jacarilla Jordà treballa com a artista visual, escriptora i crítica de cinema. La seva obra ja ha guanyat nombrosos premis i ha estat exposada a diversos llocs de Barcelona a exposicions individuals i col·lectives. A Stuttgart se centrarà en un projecte de videoart amb el qual examina críticament el capitalisme com una forma econòmica i ideologia predominant i el seu paper personal dins d’aquest sistema.

Shaoteng-He

Shaoteng-He va estudiar Belles Arts a Xina i Alemanya i actualment viu a Stuttgart. Ja ha experimentat diverses formes d'art, però el seu enfocament està en la performance i el videoart a l'espai públic. A través de la seva obra reflecteix sobre l’autonomia i els límits de l’art. Durant la seva estada a Barcelona, Shaoteng-He farà servir pastissos preparats per ell mateix per animar a la gent a produir el seu propi art. Després documentarà els resultats amb la finalitat d'evaporar els límits dels llocs creats explícitament per a l'art.

Simon Pfeffel

Simon Pfeffel va estudiar Belles Arts a Karlsruhe i Stuttgart i encara viu a Baden-Württemberg. En el passat va poder adquirir experiència en arts escèniques parcialment provocatives en diversos llocs, com França o Iran. Al llarg dels anys ha participat a diferents programes de residència i ha guanyat diversos premis pel seu treball. També ha exposat a diversos llocs, sol o amb altres artistes. A Barcelona hi vol documentar les activitats quotidianes de la ciutat i la seva escena artística i cultural amb un mètode transdisciplinar. Presenta les seves troballes amb una barreja de performance, dibuixos i art audiovisual en combinació amb teories psicològiques i sociològiques sobre la convivència urbana.

 

Les institucions participants al programa

Württembergischer Kunstverein Stuttgart (WBK)

Fundada el 1827, la Württembergischer Kunstverein Stuttgart –WBK se situa, amb al voltant de 3.000 membres i un espai per a exposicions i esdeveniments de més de 1.500 metres quadrats, entre les associacions d'art més grans. L'associació s'entén a si mateixa com a lloc de confrontació oberta i participativa amb diferents enfocaments i pràctiques de l'art contemporani i per tant, amb els seus amplis camps sociopolítics amb els quals es relaciona. La Württembergischer Kunstverein Stuttgart –WBK funciona sobre la base de xarxes transculturals i transdisciplinàries, tant locals com internacionals. La Württembergischer Kunstverein Stuttgart –WBK recolza la producció, els processos de treball i la construcció de coneixement de l'Art Contemporani en el pla teòric i pràctic. La seva labor passa per la gestió de tallers, la promoció de projectes d'investigació artística, la co-producció de noves obres i el desenvolupament de dispositius d'exposició complexos, entre d'altres.

Kunststiftung Baden-Württemberg

La Fundació d'Art de Baden-Württemberg és una institució que promou el desenvolupament de la creació jove d'art contemporani. El seu objectiu és donar suport al desenvolupament del treball artístic de joves talents emergents – que viuen o han nascut a l'estat federal de Baden-Württemberg durant un període limitat, garantint la independència econòmica i llibertat en el treball artístic. La Fundació dóna suport a joves talents en els camps de les arts visuals, literatura, música, crítica d'art i gestió cultural mitjançant beques i premis, i posa a la seva disposició llocs de treball i residència. Amb la producció de publicacions i l'organització d'esdeveniments, la Fundació presenta els treballs premiats a un públic més ampli.

Goethe-Institut Barcelona

El Goethe-Institut és l'Institut Oficial de Cultural de la República Federal d'Alemanya i desplega la seva activitat arreu del món amb el propòsit de fomentar el coneixement de la llengua alemanya a l'estranger i promoure la col·laboració cultural. A més, el Goethe-Institut transmet una visió àmplia d'Alemanya mitjançant informació sobre la vida cultural, social i política del país. Treballa sobre la base del diàleg recíproc i, en aquest sentit, és en l'àmbit internacional al servei de tots els que s'ocupen activament de la llengua i cultura alemanyes. Amb aquest objectiu, col·labora amb entitats culturals, tan privades com a públiques, i fomenta la cooperació amb els agents culturals locals, organitzant i donant suport a un ampli espectre d'activitats culturals.

Hangar

Hangar és un centre obert per a la recerca i la producció artística que dóna suport a creadors i artistes. La missió d'Hangar és recolzar als creadors en totes les fases del procés de producció de les arts visuals, i contribuir a la millor consecució de cadascun dels seus projectes. Per a això, tots els seus serveis es concentren a facilitar l'accés dels artistes als recursos materials i tècnics necessaris, i a aportar un context d'experimentació, recerca i lliure transferència de coneixement.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"