Institut Ramon LLull

L’exposició 'RCR. El somni de la vila' arriba a Arts Santa Mònica

Arquit. i disseny.  Barcelona, 02/07/2019

Avui s’ha presentat en roda de premsa l’exposició “RCR. El somni de la vila”, que es podrà visitar a Arts Santa Mònica fins al 29 de setembre de 2019. Aquesta exposició d’RCR Arquitectes neix de l’esperit de les exposicions “Somni i natura”, que es va exhibir de la mà del Llull a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2018, i de “Geografia de somnis”, que es va mostrar a la Toto Gallery MA de Tòquio aquest any.




L'exposició està formada per 6 projectes audiovisuals i una instal·lació, en el mateix Claustre Max Cahner, amb els quals es vol mostrar els valors següents: el compartir (per engendrar noves relacions i arribar a fites més llunyanes, perquè cal transformar el jo pel nosaltres), les arrels (per a prendre consciència dels valors culturals i geogràfics, perquè cal tenir arrels profundes per a poder volar més alt), i la significació, (per a identificar la semàntica dels llocs, perquè cal aprendre a percebre, a través dels paisatges, les arquitectures existents i les noves arquitectures).

La transmissió de valors es fa a través d’imatges en moviment (“Nuvolina”, obra d'Hisao Suzuki i Júlia de Balle) i de pantalles de vídeo amb:

- “RCR. Càpsula la Vila”, d’Isaki Lacuesta i Carolina Rosich.

- “Centre de creativitat compartida”, de RCR.

- “3 Debats” a Catalunya a Venècia entre Pedro Gadanho i Eva Franch, entre Glenn Murcutt, Juhani Pallasmaa i William J. R. Curtis, i, entre RCR i William J.R.Curtis.

- “2 exposicions: Venècia i Tòquio”, de l’Institut Ramon Llull i la Toto Gallery MA.

Els elements constructius i els materials de treball dels tres arquitectes són bàsicament l'espai, la llum i el paisatge. Aquests elements són els que realment transmeten la vivència en l'espai construït i en l’espai que l’envolta. Mitjançant materials lleugers, creen ambients on l'arquitectura tendeix a difondre's i es fa realment difícil reconèixer els límits de l'espai.

L’exposició es completa amb una instal·lació que representa un bosc fet amb  papers pintats en el mateix espai de l’Arts Santa Mònica. La mostra vol expressar de manera lliure amb taques de colors el sentiment d’espaialitat, la fragilitat del paper, la força del bosc i, sobretot, l’essencialitat de la natura com a font d’inspiració. També simbolitza la connexió entre cultures i geografies, entre el municipi japonès de Yoshino i La Vila.

La mostra comptarà, a més, amb diverses activitats relacionades, com ara xerrades, debats, taules rodones i visites guiades que tindran seu a La Vila, la finca de la Vall de Bianya on els arquitectes del despatx RCR volen desplegar el seu projecte somiat: un centre de recerca d’arquitectura i paisatge.

Totes les activitats es podran seguir en línia a l’Arts Santa Mònica.

Un projecte amb arrels a Venècia

RCR. Somni i natura_Catalonia in Venice” va ser la proposta que va representar Catalunya a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2018, dins els Eventi Collaterali. El projecte, impulsat per l'Institut Ramon Llull, revelava una part desconeguda de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta: el seu univers més íntim. Tots tres arquitecte van crear un espai on investigar i repensar la relació de la humanitat amb el món que es troba a la finca La Vila, a la Vall de Bianya (Girona). Aquesta mateixa filosofia és la que es recull en l'exposició d'Arts Santa Mònica.

RCR Arquitectes, passió per l'arquitectura 

La brillant trajectòria de RCR Arquitectes, taller creatiu d’arquitectura nascut el 1988 a Olot de la mà de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, ha estat reconeguda amb múltiples distincions nacionals i internacionals, com ara el prestigiós Premi Pritzker 2017.

El compromís amb el lloc i les seves narratives, el diàleg constant entre l'espai i el context, la capacitat d'harmonitzar materials i la creació d'una arquitectura emocional i singular són alguns dels elements que va valorar el jurat. Instal·lats a l'espai Barberí (La Vila), els seus projectes arquitectònics destaquen per la seva especial comprensió de l'encaix de les obres amb el seu entorn i paisatge. 

La mostra del prestigiós taller d'arquitectura català compta amb un doble espai expositiu interrelacionat a l’Arts Santa Mònica i a La Vila, a Olot

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"