Institut Ramon LLull

Una delegació de dramaturgues catalanes ofereixen una conferència a Miami

Escèniques.  Miami, Estats Units , 05/06/2019

L’associació de teatres professionals dels Estats Units, TCG, organitza un congrés anual considerat com un dels esdeveniments més importants de professionals del teatre nord-americà. Enguany, s’ha programat la conferència “Women standing strong, an up – to – date catalan drama report” que comptarà amb la participació de les dramaturgues catalanes Helena Tornero, Sílvia Navarro i Bàrbara Mestanza i la programadora de la Sala Beckett, Aina Tur. L’acte, organitzat per l’Institut Ramon Llull amb la col·laboració del TCG tindrà lloc a l’Intercontinental Hotel Miami el dia 6 de juny a les 8 del matí.




La presentació Women standing strong, an up – to – date catalan drama report donarà l’oportunitat a 3 dramaturgues de presentar la seva obra i en particular les peces traduïdes a l’anglès.  L’obra de les autores seleccionades aborda l’actualitat des d’un marcat compromís social i polític alhora que reflecteix els principals conflictes de la societat dels nostres dies. La selecció de les artistes ha estat feta en col·laboració amb la Sala Beckett i Barcelona Playwrights i s’ha tingut en compte el contingut de les obres, el nombre d’obres traduïdes a més de potenciar la presencia d’autores joves o emergents com Silvia Navarro i Bàrbara Mestanza. 

El Theatre Communications Group (TCG) va ser fundat l’any 1961, i des d’aleshores el nombre de teatres afiliats ha crescut a més de 700. L’associació també té gairebé 10.000 membres individuals. El TCG organitza un congrés anual, cada cop a una ciutat diferent dels EUA, facilitant així els contactes entre els seus membres i la comunitat teatral local. El congrés és una oportunitat única per discutir la problemàtica comuna i promoure noves solucions, però sobretot per fer contactes i establir aliances per futures col·laboracions. L'IRL va entrar en contacte amb TCG l’any 2010. Des d’aleshores, personal de l’IRL hi ha mantingut un contacte regular i ha assistit a tots els congressos anuals. S’ha establert una relació de confiança, la qual ha facilitat una col·laboració amb el Laboratory for Global Performance and Politics a la Universitat de Georgetown, amb ocasió del congrés anual de TCG l’any 2016. El Lab va convidar la companyia de teatre KAMCHATKA a fer un taller i a participar al congrés amb el suport de l’IRL.

Sobre les dramaturgues

Helena Tornero. Diplomada en turisme per la UdG i llicenciada en direcció i dramatúrgia per l’Institut del Teatre. Ha estudiat escriptura teatral amb T. Cabré, C. Batlle, S. Belbel, Enzo Cormann, J. Sanchis Sinisterra i Rafael Spregelburd. En teatre ha escrit obres com El Vals de la Garrafa (Premi Joan Santamaria 2002), Les Madames (Artenbrut, 2003), Submergir-se en l’aigua (Premi SGAE 2007), Suplicants (Temporada Alta 2008), De música i d’homes (Tantarantana 2009), Apatxes (Premi de Teatre 14 d’Abril 2009), De-sideris (2010), You’re pretty and I’m drunk (Teatre Lliure 2011), Mein Kapital (2012), entre d’altres.

Sílvia Navarro. Directora, dramaturga i guionista. És llicenciada en Sociologia. Estudia Direcció i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona. Com a dramaturga i directora, participa al Projecte CROQUIS_BCN de la Sala Beckett amb Rentadores (2014), estrena a Madrid, Barcelona i Sevilla la peça Alguien queapague la luz (2014) i a Barcelona, RIP (Rest in Pis) (2014, guanyadora de Nanoteatre i del 1r Festival de Microteatre de Cornellà) i Lleones (2016, Píndoles). També ha escrit Invisible (Eixample Teatre, 2017) i El Tigre de Yuzu (Festival Grec 2017).

Bàrbara Mestanza. Nascuda l'any 1990, ha estudiat teatre musical, direcció i dramatúrgia a l'escola Eòlia i teatre de text a l'Institut del Teatre de Barcelona. Va començar la seva carrera amb el musical Annie (Teatre Victòria) i en diferents òperes al Liceu. L'any 2009 va participar a La casa de Bernarda Alba dirigida per Lluís Pasqual i amb la que gira per Madrid i Milán. Més tard, crea amb Paula Malia i Paula Ribó el grup de música i companyia de teatre The Mamzelles, guanyadores del concurs Sona9, protagonistes del famós anunci “Envàs on vas?” i creadores de vàries obres com F.A.M.Y.L.I.A. o MAFIA. En televisió ha treballat al Crakòvia fent de Sara Carbonero i altres personatges, ha fet de jurat al concurs musical Oh Happy Day de TV3 i ha participat en sèries com Sin Identidad i Amar es para siempre d'Antena3.

Aina Tur és autora i directora. Ha estudiat Farmàcia (UB), Enginyeria Agrònoma (UPC), interpretació al Col·legi de Teatre de Barcelona i dramatúrgia a l’Obrador de la Sala Beckett. Actualment estudia el grau en Llengua i Literatura Catalanes (UOC). És autora d’Addiccions, Evolució (Col·lecció Teatro de Papel. Primer Acto), Dimecres (Col·lecció Paraula de Dramaturg. Govern Balear), Pròxima estació: Vivaldi, Badomies, Obaga i Trob que l’hauré de llegir. Ha traduït Un tramvia anomenat desig de Tennessee Williams i ha escrit guions per a BH audiovisual, entre d’altres projectes.

Font de les biografies: Sala Beckett 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"