Institut Ramon LLull

El quadern gris de Josep Pla es publica en xinès

04/06/2019

L'emblemàtica obra del prosista empordanès se suma a d’altres traduccions del català, tant de clàssics com d’autors contemporanis, que han arribat en la darrera dècada a la Xina




El sector editorial en català i el mercat xinès fa temps que mantenen una bona relació, malgrat totes les dificultats existents. Si bé és cert que tradicionalment el llibre infantil fet a Catalunya ha trobat editors i lectors xinesos, el sector de la narrativa contemporània sempre ho ha tingut més difícil. La situació, però, s'està revertint en la darrera dècada, amb un degoteig de traduccions d'autors tan consolidats com Jordi Puntí, Jaume Cabré o Albert Sànchez Piñol, entre d’altres.

Aquest moviment d'obres i creadors arriba després que en els últims anys s’hagin intensificat les relacions amb el sector editorial de la Xina i Taiwan, factor que s'afegeix a aquest increment de traduccions, tant en xinès simplificat com en el complex.

Bona prova d'aquest impuls, i com a mostra de la magnífica salut i de l'alt interès que genera la literatura feta en la nostra llengua, aquest darrer mes de maig s’ha publicat El quadern gris de Josep Pla, amb traducció de Wan Qian. Es publica a l’editorial Shanghai 99 amb el suport de l’Institut Ramon Llull.

El tàndem format per traductor i editorial (Wan Qian i Shanghai 99) no és la primera vegada que treballa conjuntament, en aquest sentit: també ha donat fruits com la publicació d'una selecció de relats de Mercè Rodoreda o l'adquisició dels drets de La senyoreta Keaton i altres bèsties, de l'escriptora andorrana Teresa Colom, amb una publicació prevista pel 2020 i amb la participació de l'IRL per donar suport a l'edició.

Tots aquests projectes se sumen a traduccions ja fetes, com Jo confesso, de Jaume Cabré, o del darrer premi Strega infantil, Hachiko. El gos que esperava, de Lluís Prats. També hi ha d’altres traduccions previstes en els propers mesos, amb Incerta glòria, que arribarà a l’editorial CITIC, entre les més destacades. 

Per seguir mantenint aquesta bona entesa, l'IRL assistirà per tercer any consecutiu a la fira del llibre de Beijing amb la intenció d’assessorar els editors, donar conèixer nous llibres, ampliar la xarxa de relacions i incentivar més traduccions.

L'Institut Ramon Llull assistirà per tercer any consecutiu a la fira del llibre de Beijing 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"