Institut Ramon LLull

Tina Vallès participarà a la Nuit de la littérature 2019 de Montmartre

Literatura.  París, 24/05/2019

L’Institut Ramon Llull presenta el llibre La memòria de l’arbre (edicions Philippe Rey, 2019), de Tina Vallès i traduïda del català per Juliette Lemerle, en el marc de la setena edició de la Nuit de la littérature que organitza el FICEP - Forum des Instituts Culturels Étrangers à Paris. Durant l'acte, l'autora es reunirà amb els seus lectors francesos a la Cripta del Martyrium i estarà acompanyada de la traductora i de l'actor Philippe Catoire, que llegirà fragments del llibre. La Nuit de la littérature és una trobada literària internacional que reuneix un total de 17 escriptors de diversos països i que se celebra el dissabte 25 de maig a Montmartre.




Els avis Joan i Caterina deixen Vilaverd, un petit poble català, per viure amb la família de la seva filla a Barcelona. aquest canvi alterarà el dia a dia a casa, on les paraules i els silencis prendran nous significats. En Jan, que té deu anys, considera que l'arribada dels avis no és un bon auguri: a partir d’ara, serà l'avi Joan qui el recollirà al final de l’escola i hauran de compartir un món ple de passejades, arbres i lletres amb més significat del que sembla.

Mentre els adults fan el possible perquè tot vagi com sempre, el Jan es fixa en els detalls del seu voltant i els va ajuntant per entendre què passa. Les converses entre avi i nét, amb preguntes sense resposta i respostes sense pregunta, construeixen un mosaic d’escenes per on avança la relació entre tots dos, amb la història d’un desmai com a fil conductor i un nou joc de memorització dels carrers.

La memòria de l'arbre és un llibre que confirma Vallès com a una de les grans narradores de la literatura catalana, a través d'una escriptura senzilla però amb unes pàgines que sempre van in crescendo i que acaben oferint al lector un relat tendre i poètic que, amb el tema central de la memòria familiar i qüestionant, molt subtilment, els vincles de solidaritat que poden unir les generacions.
Tina Vallès va néixer a Barcelona el 1976. Llicenciada en filologia catalana, es dedica a escriure, traduir i corregir. És la redactora en cap de Paper de vidre, web cultural especialitzat en relats. És autora de diverses novel·les i contes, incloent El parèntesi més llarg (Premi Mercè Rodoreda, 2012), així com alguns llibres infantils. La memòria de l'arbre va ser guardonat amb el Premi Llibres Anagrama (2017) i amb el Premi Maria Àngels Anglada (2018), i ha estat traduïda al castellà, italià, francès, gallec i turc.

La Nuit de la littérature

La Nuit de la littérature té els seus orígens a Praga, República Txeca, l'any 2006. Des del 2012, el FICEP l'organitza cada any en un districte diferent de París. El projecte s'ha exportat amb el mateix èxit a vint ciutats d’Europa i es realitza entre maig i juny a Amsterdam, Berlín, Dublín, Milà, Sofia, Viena o Estocolm, per exemple.
La singularitat de l'esdeveniment rau en què cada autor convidat és acompanyat d'un actor i/o del seu traductor, que ocupen un indret del districte entre les sis de la tarda i les onze de la nit, en una sèrie de cinc lectures de 40 minuts i que comencen cada hora en punt. Aquestes lectures-trobades succeeixen de manera simultània, cosa que permet a cada espectador traçar el seu propi itinerari.

Al llarg de cada hora es procedirà de la manera següent: 15-20 minuts de lectura; 15-20 minuts de reunió i discussió amb l'autor, el traductor, el comediant i el públic; tot seguit, es convida els assistents a traslladar-se a un altre lloc per veure una nova sessió. L'entrada és gratuïta i sempre segons disponibilitat (sense reserva prèvia).

Crypte du Martyrium
11 Rue Yvonne le Tac, 75018 París


    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"