Institut Ramon LLull

4 programadors internacionals, convidats a les Jornades ÒPERA & DONA amb el suport de l’IRL

Música.  Barcelona, 08/04/2019

Òpera de Butxaca i Nova Creació i Fundació SGAE organitza les jornades professionals de debat sobre la presència femenina en la creació, gestió i direcció en les arts escèniques. L’IRL participa en aquest certamen en l’acollida de 4 programadors per incentivar la difusió i promoció de l’òpera contemporània catalana en el circuit europeu. Les jornades tindran lloc els dies 12 i 13 d’abril a la Seu de la SGAE a Catalunya.




Presentació

El debat sobre la presència de la creació i de la gestió de les dones en el camp de l’òpera tot just s’ha començat a plantejar i ens permet parlar de moltes qüestions sobre la seva realitat en el camp de les arts escèniques. La dona, que ha ocupat tradicionalment el centre de la representació ètica i estètica del gènere operístic, per contra, ha tingut vetat sistemàticament l’accés al procés de creació i de producció d’aquest gènere dramàtic i musical. La seva presència a l’escena pública ha estat sempre limitada a la interpretació vocal, donant lloc a grans figures que han configurat la història de la lírica de manera prominent. Però al segle XXI, ens trobem en una realitat molt diversa condicionada pel progrés de l’accés de la dona a la formació acadèmica i per l’alliberament de la seva única funció social.

Per a poder conèixer l’estat de la qüestió i saber la situació actual de la dona en aquest camp artístic, s’han organitzat dues jornades dedicades als principals aspectes d’aquest debat: la gestió, la creació i la seva presència en l’òpera i en les arts escèniques.

S’han convidat a una desena de dones que actualment estan exercint la seva activitat professional en el camp de l’òpera i de les arts escèniques des de la gestió i des de la creació. Explicaran el seu punt de vista i la seva experiència per fer visible l’aportació de la realitat femenina en l’obra d’art total que significa l’òpera dins de les arts escèniques.  També hi haurà un temps de debat i un torn de precs i preguntes del públic.

Les jornades estan organitzades en 4 taules que porten com a títol: “La creació operística: un nou relat”, “La direcció artística: una mirada des de dins”, “La dona al cinema, el teatre i la dansa: multidisciplinarietat i reptes d’intercanvi” i “La nova generació: una mostra”. Tots els detalls de la programació es poden trobar al document adjunt.

dos blocs d’exposició de les idees de les persones convidades, i també hi haurà un temps de debat i un torn de precs i preguntes del públic. La quarta i última taula donarà cabuda a les dones que han anat sorgint en els últims anys en el camp de l’òpera i que volen explicar la seva experiència amb intervencions breus o presentacions artístiques. Tot el programa està adjunt.

Activitat organitzada en el marc del programa 25 Anys OBNC i relacionada amb l’estrena de l’òpera bufa, Je suis narcissiste de Raquel García-Tomás, 12, 13 i 14 d’Abril al Teatre Lliure.

Programadors internacionals convidats

Karin Dietrich

Karin Dietrich dirigeix des de juny de 2014, l'Institut de Música Contemporània (ADB) a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Frankfurt am Main. Després d’exercir d'assistent de dramatúrgia a l'Staatsoper de Stuttgart, al Theater Freiburg i l’Staatstheater Karlsruhe, va treballar com dramaturga a la Young Opera Company Freiburg, com Cap de dramaturgia a l’Staatstheater Darmstadt i finalment membre de la direcció d’Òpera de l‘Staatstheater Wiesbaden i cap de dramaturgia. Com a dramaturga convidada treballa actualment també per projectes d'òpera, dansa i performance en diversos festivals, per l’Staatstheater Darmstadt i Wiesbaden i l’Staatsballett de Hesse.

Desirée Meiser

Desirée Meiser és Directora de Gare du Nord de Basilea i  una de les poques dones amb un càrrec de responsabilitat dins del món de l’òpera contemporània i de creació.

Bill Bankes-Jones

Bill Bankes-Jones és director de Tête-à-Tête y del festival d’òpera de creació. És un autèntic motor dins de l’òpera contemporània a Anglaterra i molt compromès amb artistes creadores.

Bernhard Glocksin

Bernhard Glocksin és el director de la Neuköllner Oper Berlin, i un aliat molt valuós en la projecció internacional de l’òpera catalana. Vindrà a Barcelona amb un projecte per una coproducció Berlin Barcelona i presentarà a les artistes creadores la nova convocatòria del Berliner Opernpreis.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"